Uniunea Europeana Germana!

Am vazut doua articole interesante in mediafax, care fac trimitere la articole din presa internationala,trecute neobservate de televiziunile tabloide.
Integrarea Germaniei într-o Europă unită, aproape de eşec. Se prefigurează o Europă germană

Unul dintre obiectivele Proiectului European a fost integrarea şi crearea unei Germanii europene, potrivit articolului semnat de Irwin Stelzeris, director pentru studii de politici economice la Hudson Institute.
..
După ezitări considerabile, cancelarul german Angela Merkel, cu sprijinul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, a prezentat „termenii capitulării” la un summit de la sfârşitul săptămânii trecute.

„Germania va susţine naţiunile cu probleme financiare dacă vor deveni „mai germane”, se arată în articol.
În schimbul banilor, aceste ţări trebuie să adopte vârsta de pensionare din Germania, să renunţe la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie, să copieze măsurile adoptate de această ţară pentru creşterea competitivităţii produselor pe pieţele internaţionale. De asemenea, trebuie armonizate taxele la nivelul zonei euro, dacă nu în toată Uniunea Europeană, şi să fie stabilite limite clare privind acumularea datoriilor.

Merkel consideră aceşti termeni rezonabili, în schimbul sprijinului financiar, care va costa Germania dobânzi mai mari, întrucât agenţiile de rating iau în considerare riscurile implicate de noile obligaţii asumate.

Unele din ţările cu probleme au acceptat deja unele din condiţiile Germaniei.
..
Merkel insistă însă pentru mai multe măsuri, precum eliminarea restricţiilor privind înfiinţarea de noi afaceri şi a practicilor de mascare a deficitelor, dar şi adoptarea unor programe de reformă care să permită economiilor stagnante ale Greciei, Portugaliei şi Spaniei să contribuie la dezvoltarea Europei, respectiv a unui program pentru competitivitate.

Ciudat este că majoritatea statelor sunt de acord cu necesitatea reformelor, dar dau înapoi în faţa programului franco-german.
..
În total, aproape 20 de ţări din UE au obiectat la summit faţă de „germanizarea” lor, dintr-un motiv sau altul.

Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor în UE

Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor, la nivelul Uniunii Europene, alături de alte măsuri destinate îmbunătăţirii competitivităţii economice, propuneri primite cu reticenţă de ţările membre şi multinaţionale, relatează Financial Times.

.
Alte măsuri destinate zonei euro şi Uniunii Europene în ansamblul ei sunt limitarea prin legi naţionale a nivelului datoriilor, creşterea vârstei de pensionare în funcţie de demografie, renunţarea la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie şi crearea unei mecanism unificat de combatere a crizelor în sectorul bancar.

Multe state membre s-au opus aproape imediat acestor propuneri.
..

Planul de creare a unui sistem pan-european de impozitare a companiilor ar putea mări costurile companiilor multinaţionale, conform unei analize efectuate de compania de consultanţă Ernst & Young pentru asociaţii de afaceri irlandeze.

..
Potrivit propunerii privind baza de impozitare comună a companiilor (CCCTB), acestea vor avea posibilitatea să folosească un sistem unic de taxare, în locul celor 27 de sisteme diferite din ţările membre.

Potrivit CCCTB, impozitele companiilor cu birouri în Europa vor fi calculate centralizat.

Profiturile impozabile vor fi împărţite între ţările membre în care operează, proporţional cu amploarea activităţilor desfăşurate în acestea. Statele respective vor avea dreptul să stabilească nivelul impozitului aplicat. Acest sistem ar trebui, teoretic, să reducă cheltuielile.

Ideea este susţinută de BusinessEurope, cea mai mare asociaţie de afaceri europeană, care consideră că sistemul va reduce disputele legate de dubla impozitare.

Daca firmele cu sediul in Bucuresti ar repartiza profitul pe judete, functie de contributia fiecaruia, alta ar fi situatia economica a judetelor.

E de bine daca Europa se germanizeaza.
De cand sustin ca asta-i solutia sa ne indreptan spre o societate de tip nord-european, nu spre neseriozitatea Europei latine din sud.
Criza aseaza valorile in pozitia corecta. Cine are forta economica isi impune punctul de vedere.
Nu conteaza populatia, conteaza eficienta economica si e normala sa fie asa.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Uniunea Europeana Germana!

 1. Bibliotecaru says:

  Faptul că Uniunea Europeană nu a creat zona de bunăstare euro (pentru că euro trebuia să muşte puternic din piaţa de valută dominată de dolar) este deja vizibil. Pe de altă parte nici fără UE nu e musai mai bine.
  Germania, că tot se face referire mai sus, este prin topul ţărilor cu balanţa de cont curent pozitivă, cam 110 miliarde de dolari pe plus. România este cu cam 8 miliarde pe minus. Ce înseamnă asta, că Germania are nevoie să investească în ţări precum România multe miliarde pentru că la ei oportunităţile de afaceri sunt ceva mai puţine. Şi atunci vine Germania şi trânteşte un METRO în România sau un REAL… Franţa stă ceva mai rău decât la noi, cam cu 43 de miliarde pe minus, ba încă cu variaţii foarte mari de la un an la altul. E drept, aparent stăm mai bine, să ne gândim totuşi că investiţiile interne ale Franţei sunt cu mult mai mari decât ale României… şi totuşi situaţia Franţei se deteriorează şi ea.

  Prevederile comunitare ţin totul la un loc. Fără ele… Mă îndoiesc că Germania şi Franţa ar renunţa la Uniune, oricât de greu ar merge treaba.

 2. transildania says:

  Sunt de acord cu opinia ta, in principiu.
  As face urmatoarele completari:

  1. Articolul mentionat, cu un titlu foarte tendentios este publicat in Wall Street Journal. WSJ a fost achizitionat acum un an de catre News Corp., Rupert Murdoch. Murdoch mai detine in SUA si in Marea Britanie media cea mai republican-conservatoare si cea mai eurosceptica. Murdoch si media sa uraste UE, si si-ar dori mai degraba ieri decat azi dezintegrarea Uniunii Europene. De aceea ataca Germania.

  2. Este drept ca Angela Merkel a anuntat aceste intentii, pe de alta parte trebuie sa fie foarte clar ca sunt mai mult declaratii de intentii. Germania nu are parghii reale pentru a le impune impotriva vointei celorlalte state, si nici impotriva vointei fiecarui stat in parte.

  3. Unele prevederi ar fi chiar in favoarea statelor mici, de ex. daca companiile multinationale si-ar impozita profiturile si in tarile in care le genereaza, nu acolo unde isi au sediul.

  4. Este remarcabil ca armonizarea sistemului de taxe a fost o revendicare a partidelor de stanga, si pentru care au fost atacate dur de partidele de dreapta la vremea cand a fost propusa prima data. Acum drepata europeana sustine acelasi lucru.

  5. Dupa ce tarile membre UE au cedat suveranitatea fata de politica tarifara (taxe vamale) si in parte si fata de politica monetara (nivelul dobanzilor) in opinia mea ar fi pe de o parte fatal daca ar ceda prerogative fata de una dintre ultemele parghii de politica economica care le-a ramas: politica fiscala.
  Nu sustin cedarea politicii fiscale.
  Pe de alta parte trebuie spus ca politica fiscala in tari ca si Romania este un dezastru.

  • Deceneu says:

   Eu cred ca UE a asociat tari cu culturi prea diferite si nu prea are sanse sa reziste. Daca ideile Germaniei vor fi respinse, idei care banuiesc ca sunt agreeate de majoritatea tarilor nordice si respinse de cele din sudul Europei, probabil nordul se va desprinde si va forma o uniune cu o disciplina mai riguroasa. In jurul Germaniei se vor alipii tarile din grupul de la Vishegrad, cele care au granita cu Germania si tarile din peninsula scandinava.
   Cele din sud nu vor putea forma o alta uniune pentru ca sunt prea avide de putere.

%d blogeri au apreciat asta: