Tigani au fost, tigani sunt inca!

De multe ori am afirmat ca suntem la hotarul dintre orient si occident, mai apropiati de cultura orientala, pentru ca am fost ocupati de turci, dar si pentru avem o cultura cu puternice influente slave.
Exista deosebiri culturale si intre regiuni, respectiv Transilvania si Banatul au suferit influenta Austro-Ungariei a sasilor in mod special, a religiei catolice, pe cand in Moldova si Tara Romaneasca ocupate de turci si influentate de ortodoxism, valorile au fost mai puternic „orientalizate”.

De ce am facut aceasta departajare?
Pentru ca vreau sa fac o paralela intre cultura orientala si cea occidentala si sa vedem noi romanii spre care din ele avem tendinta sa ne deplasam in vederea integrarii.

Cultura sasilor a avut o mare influenta asupra maghiarilor si a romanilor.
In mediul rural sasii erau organizati in comunitati. Aveau famfare, in general cu instrumente de suflat, care cantau la festivitati si la inmormantari fara sa primeasca bani.
La serbarile organizate lumea se distra si oamenii discutau ce ar fi bine sa se faca pentru comunitate. Un pod necesita reparatii, un drum un parau care se revarsa si a carui albie trebuia curata etc.. Erau decizii care se luau in comun, care nu erau initiate de oficialitati, care deveneau obligatii, si nimeni nu indraznea sa se sustraga de la obligatii. Repartizarea sarcinilor se facea dupa criterii echitabile.
In discutile respective cei „cu judecatea” se impuneau ca lideri de opinie, persoana lor respectabila si vocea lor respectata ca o lege.
Cultura organizatorica a sasilor este mult mai dezvoltata in occident. De ce au plecat sasii in Germania si si-au abandonat proprietatile si traditia? Pentru ca s-au simtit mai apropiati de cultura germana decat de cea de pe plaiurile mioritice.

Nu doar sasii se ajutau. Un maramuresan spunea ca daca se duce dupa lemne in padure si are probelme cu caruta, si apeleaza la un vecin sa-i ceara o caruta ca sa-si aduca lemnele, vecinul vine si il ajuta pana il vede in curte. „Singur nu ai cum sa rezisti” spunea el.
Plecarea sasilor a fost o mare pierdere pentru comunitatea romanesca.

Politica demografica, continuata si dupa ’89, ne-am imbogati cu comunitatea tiganeasca.
Prin ce se caracterizeaza comportamentul tiganilor?
Exista grupuri cu diferite meserii. Unii sunt caldarari, altii rudari, bijutieri etc..
O parte sunt sedentari si au un comportament similar cu al cetatenilor sedentari de alte nationalitati, dar exista destui nomazi.
Ca nomazi nu au pus accentul pe respectul comunitatii cu care vin in contact, pentru ca stiu ca vor pleca mai departe.
Pentru ca duc o viata libera, fara constrangerile unui servici, fara responsabilitatea unei afaceri, fiind fara venituri stabile isi castiga existenta din mestesuguri ocazionale, dar si din cersit si din furturi. Nu au fost nici dusi la biserica sa aiba frica lui D-zeu, in consecinta minciuna si furtul nu sunt pacate, dimpotrva le aduc beneficii, sunt rentabile.
Se poate face o paralela intre vanatori si tigani.
Hotii urmaresc victima, ii distrag atentia, o jefuiesc, asa cum vantorii urmaresc vanatul. Hotii in lumea tiganilor lor se bucura de un respect cu atat mai mare cu cat sunt mai „talentati”, sunt ocrotiti si aparati de comunitate si de bulibasa.

De ce exista o problema a tiganilor in Europa mai puternica decat in Romania, desi la noi densitatea de tigan pe cap de locuitor este mai mare decat in Franta sau in Italia?

Se poate spune ca exista un conflict de natura culturala.
Comportamentul tiganilor minoritari irita si revolta pe majoritari.
O cultura care nu pune pret pe respectul pentru proprietatea individuala, si accepta parazitismul nu are elemente comune cu cei pentru care proprietatea este sacra.
Intr-o societate nu pot coexista/interfera culturi radical diferite, pot coexista culturi asemanatoare cu un fond al valorilor fundamentale comun.

Cum se rezolva conflictul intercultural? E posibila integrarea?
S-a incercat solutia cu ajutoare sociale si nu a dat rezultate.
Integrarea de care se tot vorbeste „e sublima dar lipseste cu desavarsire”, ea este la nivel de vorbe mari. Italienii nu au solutii de integrare, ei doresc expulzarea.
Francezii au recurs la izolare, o solutie ce parea mai toleranta, dar in final au ajuns si ei la expulzari contracost.
Integrarea nu-i posibila in cazul celor care nu vor sa se integreze si atata timp cat ei traiesc in comunitati compacte.

As mai face o paralela cu amer-indienii care aveau o alta cultura decat cea euro-americanilor, traiau in tabere si se ocupau cu vanatoarea.
Americanii au rezolvat problema in felul urmator: cine respecta cultura americata poate trai in mijlocul majoritarilor, cine vrea sa pastreze cultura traditionala sa traiasca in rezervatii.
Aceeasi solutie ar trebui adoptata in cazul tiganilor. Cine respecta cultura europeana sa se bucure de toate drepturile, cine opteaza pentru a trai in satra sa fie izolat in zone separare unde sa-si conserve traditia si cultura.
Comunitatile care au culturi ce se lezeaza reciproc trebuie izolate teritorial sa nu intre in contact si implicit in conflict.
Cei care vor sa se integreze trebuie sa renunte la obiceiurire condamnate de societatile in care traiesc.

De ce romanii suntem atat de toleranti cu cersetoria, cu minciuna si cu hotia?
Pentru ca suntem mai apropiati cultural de tigani decat de occidentali.
Comunismul a adus din Rusia si ne-a impus o cultura orientala similara, bazata pe dispretul proprietatii, pe egalitate, pe minciuna si tradare, si a distrus si firava civilizatie morala romanesca. Oamenii respectabili au fost inchisi sau marginalizati, si „lichele” puse in functii de conducere sa-i umileasca.
Dupa ’90 conducatorii au conservat deprinderile si au pus in valoare „abilitatile”, le-au „exploat” dupa „traditie”. Televiziunile promoveaza succesul obtinut prin marlanie, ipocrizie, smecherie si trafic de carne vie.

Se poate spune ca „smecheria de dambovita” este mai aproape de cultura tiganeasca decat de cea occidentala.
Suntem mai compatibili cu tiganii decat cu occidentalii.
Conducatorii nostrii sunt un fel de „bulibasa” peste comunitatea sau institutia pe care o conduc. Ei nu se consulta cu membrii comunitatii cand iau decizii.

Fiecare casta profesionala isi apara membrii. Judecatorii isi scot colegii „basma curata”, politistii ii apara pe ai lor, medicii isi sustin colegii, profesorii iau apararea celor care gresc sau cel putin nu incearca sa-i repudieze. Toti au conservat mentalitatea comunista, a solidaritatii cu memebri comunitatii indiferent ca e bine sau e rau, si de regula solidaritatea este in rau.

Din cauza solidaritatii fara conditii, a solidaritatii prost intelese, probabilitatea sa ne occidentalizam este mica si riscul sa ne integram intr-o cultura orientala este mare.
Ca sa ne integram in cultura occidentala trebuie sa se adopte sanctiuni legislative severe si cei care ar trebui sa le aplice sa fie bine motivati. Nu cred in „puterea exemplului personal” pe care il clameaza multi, pentru ca exemplu persoanal este in ambele ipostaze, si cel mai „profitabil” iese in castig in conditile in care valorile morale si organizarea sociala sunt la „piciorul broastei”.

In societatea romanasca „tigania” ia amploare si ne indeparteaza de lumea civilizata.
Respectabilitatea unei comunitati se apara prin sanctionarea severa a erorilor, dar mai e mult pana constientizam.
Din cauza asta spuneam ca este necesara o revolutie politica, o democratizare si o civilizare impusa de autoritati cu forta legii.
Degradarea valorile este mai pronuntata la varful societatii.
Se confirma proverbul ca „pestele se strica de la cap”.
Pana nu „curatam capul” societatii cu unul dispus sa implementeze alt set de valori sociale, nu putem schimba directia societatii.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

21 Responses to Tigani au fost, tigani sunt inca!

 1. transildania says:

  Ca de obicei o analiza foarte corecta.

  In ce priveste cultura sasilor as mai adauga: cultura lor se datoreaza si statutului lor care le-a fost conferit inca din start si care a fost o conditie ca ei sa vina, sa dezvolte si sa apere Transilvania: autoguvernarea. Pana cand aceasta a fost dizolvata de catre dualismul austro-ungar in 1878, teritoriul sasesc („Königsboden”, pamantul regal) a fost dat in administrarea lor, dupa legile si obiceile lor. Niciun nobil nu avea dreptul sa detina pamant acolo, nici macar o casa in Sibiu sau in Brasov, toate deciziile erau luate in sanul comunitatii lor. Pana si modul in care colectau impozitele era la latitudinea lor. Pentru camera regala, Regele Ungariei, si apoi pentru Principele Transilvaniei, aveau de platit un impozit anual, o suma fixa, care era platita intr-o zi din noiembrie. Cum o colectau si cum imparteau aportul intre scaunele si localitatile lor era treaba lor.

  In ce priveste influenta lor asupra romanilor si maghiarilor, ea a fost notabila. Satele romanesti au copiat pana si modul lor de a construi satele, casele si curtile. Au copiat tehnologiile lor agriculturale si mestesugaresti.

  As avea insa o mica obiectie atunci cand spui de religia catolica. Sasii dupa 1540 au devenit toti protestanti luterani. Iar majoritatea maghiarilor protestanti calvini si unitarieni.

  Ma scoate din sarite cand aud unele declaratii, interviuri, citate, ale unor distinsi „intelectuali”, academicieni etc. din sudul si estul Romaniei, care argumenteaza generalizand nepermis: „noi suntem orientali, ortodocsi, noi nu am avut influenta occidentala”. Fals! Ardelenii au avut-o si „tiganii” comunisti au fost cei mai acerbi distrugatori ai culturii occidentale. Prin centralizare, prin deportarea si exportarea la bucata a sasilor, etc.

  • Deceneu says:

   Corect. In ce priveste catolicismul am avut in vedere religia romanilor din Transilvania predominant greco-catolici.

 2. stoicarodica2010 says:

  Evenimentele din 30 Decembrie 1947,au gasit o Romanie democrata,moderna,regala,morala,cu o constitutie de fier de la 1923,o Romanie curata in care institutiile statului erau puternice si eficiente,in care valorile prevalau.
  Instaurarea frauduloasa a republicii la data de mai sus,cu abdicarea sub presiune straina a MS Regelui Mihai,calcarea in picioare a Constitutiei noastre legitime de la 1923,a dus la decapitarea Romaniei moderne cu institutiile ei,si instaurarea unei dictaturi,amorale,fara Dzeu,si fara de rusine.Pentru romani aceasta a insemnat:Inlaturarea conducatorului de stat MS Regele Mihai, inzestrat cu educatie speciala benefica intregii societati,cu bun simt ,cu o moralitate de fier de tip german,stil diplomatic eficient si recunoscut de marile puteri,credincios patriei si poporului roman.
  Noul conducator si in continuare toti cati au urmat,au inpamantenit stilul oriental
  pagubos,rusinos,ruinant.De la populatia rroma au imprumutat ce a fost mai prost:minciuna,hotia,haimanalacul,grotescul,expresiile cele mai portnografice pe care le-a asezat pe gura fiecarui licean.Promovarea in functiile de stat si a instititutiilor a avut ca baza non valoarea si prostul exemplu.Dispretul pentru munca,pentru intelectualul de calitate,pentru biserica,pentru romanul de langa tine,pentru istoria neamului,traditii,a devenit nimicitor.Romania nu mai avea nevoie de valori sub nici un motiv.Altfel spus,tinta era distrugerea ei.
  Tot respectul pentru orice valoare din tara provenita din orice etnie.Cultura trebuie sa ne uneasca pe toti.
  Dupa 89 spre uimirea unui popor intreg,sub Presedintele Iliescu ca maxima urgenta,a luat nastere casa regala a rromilor,in frunte cu regele Cioaba cu tot tacamul.
  Dna Cioaba Maria din aceasta familie ,a fost una din sotiile tatalui presedintelui Ion Iliescu-Alexandru Ilescu.A urmat si incoronarea imparatului Cioaba-Iulian.In care timp in maxima bataie de joc,MS Regele Mihai,sufletul poporului roman si speranta lui,nu a fost primit in tara caruia ii jurase credinta,
  caruia ii salvase independenta fata de rusi.Ba mai mult,a fost izgonit.Din acel moment,a devenit evident faptul ca statul roman trebuie condus in continuare de un regim cu cultura de de tip oriental.
  Articolul de mai sus este f. important.Vorbeste cu respectul cuvenit fata de cultura rroma.
  In privinta solutionarii problemelor legate de o parte dintre rromi,adica,lenea,minciuna, hotia,vulgaritatea,cersitul,manelismul invalidant,
  metoda indo-americana este cea mai adecvata.
  Mai importanta insa este recuperarea Constitutiei 1923,reinstalarea Monarhiei Constitutionale,anularea prin parlament a actului ilegal de abdicare fortata a MS Regele Mihai I .
  De ce etnia rroma are dreptul legal sa aiba regele lor,iar poporul roman majoritar nu are dreptul legitim la Regele sau cu educatie si pregatire de tip occidental.,

 3. i conomics says:

  Romania risca sa pateasca la fel ca Ungaria, tara in care de fapt peste 40% din populatie au radacini rrome… chiar daca mai tuturor le e rusine sa recunoasca asta cand vine investigatorul de la recensamant… de fapt la noi in transilvania mai toti tiganii se declara ca sunt de fapt maghiari asa ca…. statisticile rezultate din recensaant sunt false.. poate doar daca inroduci pedeapsa cu moartea la declaratii false la recensamant poti afla adevarul gol golut al matricii etnice…

 4. Moi says:

  „Comunismul a adus din Rusia si ne-a impus o cultura orientala similara, bazata pe dispretul proprietatii, pe egalitate, pe minciuna si tradare, si a distrus si firava civilizatie morala romanesca. ”
  Nu cred ca vantul siberian este total responsabil de dacaderea morala pe care am constatat-o -am vizitat nu demult Armenia , mult mai la rascruce culturala decat noi , mult mai batuta de vanturi si dezastre decat noi , calea urmate de aceasta tara este diferita de cea aleasa de Romania …

  • Deceneu says:

   E adevarat ca armenii si turcii nu si-au apropiat valorile, ca romanii cu turcii.
   De acord ca o samanta plantata intr-un teren fertil da roade mai bune.
   Implementarea democratiei din vest nu are aceleasi rezultate in Romania si Croatia, in Bulgaria sau Ungaria.

 5. Chrysthyan says:

  Tiganii sunt inteligenti, este o calitate pe care nu o putem nega. Pacat ca tiganii isi folosesc acest talent natural in scopuri reprobabile. Sunt si buni mestesugari si artisti, la ei e ceva din nastere, au o inteligenta intuitiva si in general elitele lor sunt autodidacte.
  Imi amintesc o legenda din anii ’70, cand la un combinat chimic inginerii romani si cei germani se chinuiau sa faca nu stiu ce rezervor pana un activist de partid tigan le-a spus ca el are solutia. I-a chemat pe caldararii lui si acestia au rezolvat problema dar au cerut sa fie lasati singuri. E o legenda cat se poate de adevarata.
  Sunt niste oameni deosebiti dar nu au nici un pic de morala.
  Daca un tigan violeaza o romanca comunitatea lui nu il renega ci il apara. Chiar sotia lui gandeste ca romanca oricum era o curva.
  Am o amica ce a fost violata de patru tigani in anii ’90. Nici unul din ei nu a patit nimic, judecatorii si politistii romani s-au lasat cumparati de banii satrelor din care faceau parte. Slumdog Milionaire e un film destul de realist privind viata lor.
  Noi ca popor suntem inca tributari timpurilor in care non-valorile ajungeau ingineri, profesori, juristi pe baza carbetului de partid.
  De integrat e imposibil sa-i integtrezi dar in momentul in care o sa le arati ca munca e mai profitabila decat furtul atunci or sa aleaga munca.
  Din pacate traim in tara in care munca e pentru fraieri.

  Despre sasi nu stiu multe dar pot sa iti spun despre turci, nu au nimic de a face cu tiganii, urmaresc profitul dar in acelasi timp sunt oameni de cuvant. Sa nu uitam ca mare parte din turci sunt de fapt romani si bulgari dati ca tribut.
  Poate diferenta cea mai mare intre turci si tigani o face respectul pentru proprietate, pentru studii si pentru munca.
  Ce au un comun? Ceva ce nu am vazut nici la romani, nici la rusi, nici la nemti… in momentul in care un turc sau un tigan ti-a promis ceva, fii sigur ca asa va fi.
  Diferenta este ca tiganii isi incalca cuvantul daca e mai profitabil asa.
  Dar e clar ca romanii sunt diferiti si de turci si de tigani.

  Mi-a placut mult ce a scris Rodica, si nu pot sa nu ii dau dreptate. Ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani nu a demonstrat decat ca aveam nevoie de Casa Regala la putere. Oricum regalitatea a devenit decorativa in mai toate statele lumii si tarile sunt conduse de guvern si parlament dar astfel am fi evitat nebunia unui parvenit, indiferent din ce partid face el parte.

  Revenind la tigani… solutia nu este sa ii ingradesti ci sa le arati ca avea un mod de viata corect e mai profitabil.

  • Deceneu says:

   Orice liber profesionit isi gaseste locul in societate.
   Problema este cu cei care nu au nici o meserie si traiesc ca parazitii.

   In ce priveste casa regala, in tarile in care functioneaza monarhia, ea are rol de reprezentare, nu joaca nici un rol in admininistrare si in legiferare.
   Cred ca va puneti prea mari sperante in monarhie.
   Monarhul nu conduce, el domneste peste societate.
   Societatea este condusa si adminstrata de partidele politice si in regimurile cu monarhie consitutionala. In Romania in perioada interbelica tot partidele politice, liberal sau national-taranisti au guvernat.
   Cultura politica a partidelor si implicarea societatii sunt hotaratoare.
   Daca nu se implica societatea ciivila, monarhia nu va putea face nimic, nu va starpi coruptia. Poate cel mult sa se alieze unui grup corupt de politicieni sau sa fie inlaturata de la putere de clasa politica.
   Societatea este cea care trebuie sa decida daca forma de guvernamant este monarhie sa u republica. O monarhie impusa nu e legitima, chiar daca e legala.
   Ca sa fie legitima trebuia acceptata.

 6. teonegura says:

  „Ce vreti? Suntem aici, la poarta orientului, unde totul e luat in deradere…” (Raymond Poitiers) 😉

 7. stoicarodica2010 says:

  Stiti cum este cu Regele?
  Cand o tara are in frunte un Rege este ca si atunci cand o familie cu copii are un tata. Familia este protejata.Nimeni nu indrasneste sa se lege de unul din membrii familiei!Exista capul familiei!Exista TATA !
  Referitor la Rege;cand o tara este condusa de un Rege,toate tarile stiu de respect si chiar de frica.Cine indrasneste sa se puna cu un Rege?
  Cand tarile stiu ca in fruntea tarii tale se afla un mare marlan,sau demagog,sau un semianalfabet,ce consideratie sa-ti dea?Fara diplomatia Regelui,tara este sortita esecului.Pana nu ne vom aduce Regele inapoi pe tron,cel putin noi romanii nu vom fi iertati de Dzeu.MS regele Mihai a fost si este cumplit de nedreptatit de poporul roman.Priviti la toate catastrofele naturale!Priviti la voalul de doliu care se intinde pe toate casele romanilor:vinovati sau nevinovati.
  Priviti la milioanele de batrani si copii neajutorati si flamanzi.Priviti spre cei incatusati pe drept sau pe nedrept!Si poate va veti lumina mintile manipulate cu dibacie de diavol.

  Cand celelalte tari cunosc faptul ca in fruntea unei tari se afla un mare

 8. toma alimos says:

  „Americanii au rezolvat problema in felul urmator: cine respecta cultura americata poate trai in mijlocul majoritarilor, cine vrea sa pastreze cultura traditionala sa traiasca in rezervatii.
  Aceeasi solutie ar trebui adoptata in cazul tiganilor. Cine respecta cultura europeana sa se bucure de toate drepturile, cine opteaza pentru a trai in satra sa fie izolat in zone separare unde sa-si conserve traditia si cultura.”

  SUNT TOTAL IN DEZACORD CU CEEA CE SPUI . PROBLEMA E CA LA NOI TIGANII , CHIAR DACA AU CASE DE SUTE DE MII DE EURO ( VEZI PE CEI DIN BUZESTI , TELEORMAN sau OLT daca nu ma insel) , tot pleaca si sta cu chirie sau pe unde poate , pe camp in carute . E nevoit sa faca asta pentru ca in localitate nu are cum sa isi produca banul .
  daca s-ar aplica legea cu adevarat , am scapa de multe din ceea ce inseamna neajunsurile /prostiile nomazilor .
  BUNASTAREA ii civilizeaza pe tigani , ca de altfel pe noi toti .este singurul argument , acesta , bunastarea.
  sa-ti spun ce mi-a povestit un tigan : un tigan cu familie s-a asezat undeva in partile Pantelimonului ( Ilfov) , in zonele unde oamenii isi faceau case, chiar daca nu aveau drept asupra terenurilor ( dar asa au facut multi pe acolo, inclusiv romani , ca si prin Voluntari , etc ) si si-a facut o casa mare in care a bagat enorm de multi bani si munca . La un moment dat copilul mai mare pentru ca a facut un accidennt cu masina si a vatamat pe un localnic ( un alt fiu de tigan , dar care erau de-ai locului de generatii ), tiganul tata s-a speriat si pentru a-si proteja fiul si familia , fiind amenintat de familia partii vatamate , plus la presiunile unor asa zisi politisti , omul si-a vandut mai pe nimica intr-o seara casa ce abia o faurise si a plecat cu tot cu familie . unde s-or fi dus ? normal ca s-a asezat intr-o alta localitate , unde poate iar s-a apucat sa-si faca casa , si tot asa…
  CATI DINTRE NOI AM FI FACUT ACEST LUCRU ?
  NOI TOTI , ROMANII IN SPECIAL , trebuie sa intelegem ca acest specific al plaiurilor noastre, de a cuprinde in el mai multe semintii NE ESTE UN DAT DE LA DUMNEZEU , si de acest dat trebuie sa profitam la maximum cu totii !
  toate tarile mari si civilizate au in sanul lor cetateani cu zeci de etnii care isi aduc contributia la BUNASTARE , CULTURA SI CIVILIZATIE !
  SPECIFICUL ROMANIEI TREBUIE SA FIE UN AVANTAJ, nicidecum un blestem sau o pacoste.
  si te asigur ca sunt ROMAN!

  • Deceneu says:

   @”BUNASTAREA ii civilizeaza pe tigani , ca de altfel pe noi toti .este singurul argument , acesta , bunastarea.”

   Bunastarea nu civilizeaza pe nimeni. Am intalnit oameni saraci de o moralitate demna de tot respectul, si poti sa vezi zilnic oameni foarte bogati lipsiti de cel mai elementar bun simt.
   Educatia, cei sapte ani de-acasa determina civilizatia si nu are legatura cu bunastarea sau cu marimea vilei.
   Cat depsre cazul relatat probabil ca acolo era o „impartire de teritorii”. Nu poti sa sti care au fost cauzele reale.

   • Georgina says:

    Bunicul avea o vorba – sa fiu sarac, sa am ce-mi trebuie.
    Si a avut toata viata, din cizmarie a crescut patru copii si i-a dat pe toti la facultate. Ceea ce ii trebuia lui era paine, apa, un pat, onoare si viitor pentru copiii lui. Si le-a avut pana in ceasul mortii.

 9. Octavian Radu says:

  1 – Ti-as recomanda sa citesti cartea „Intre Orient si Occident” de Neagu Djuvara. 🙂

  2 – Chiar sunt total impotriva denumirii de rom, mai ales ca pana si ei tot tigani isi spun.

  3 – Sunt pentru interzicerea cersitului

  4 – Din pacate, in multe privinta romanii seamana cu tiganii. Am ajuns sa folosesc de foarte multe ori termenul de „tiganie” la niste chestii care au de-a face doar cu romani…

  • Deceneu says:

   Asta sustin si eu ca romanii preluam cultura tiganeasca.
   Cand eram mic mi se spunea ca „e rusine sa te certi, numai tiganii se certa”.
   Acum cu cat scanadalul e mai mare cu atat satisfactia e mai mare. „I-a zis-o” o replica pe care o intalnim frecvent, prin care este apreciata agresivitatea verbala.

  • toma alimos says:

   „Bunastarea nu civilizeaza pe nimeni”
   sa nu crezi ca ma refer la bunastare , gandindu-ma neaparat la bunastarea unuia ca Vantu sau , iata unul de-al lor , NICU NIRO .
   Ma refer la firescul si normalul de zi cu zi .

 10. stoicarodica2010 says:

  Denumirea de rrom in loc de tigan,este fara o baza logica.Din cauza frecventelor manifestari antisociale si impotriva bunului simt la ceasta etnie,nu ne onoreaza.
  Numele de „tigan” este un nume frumos,chiar romantic daca avem in consideratie talentele in muzica instrumentala sau vocala.Elocvente sunt versurile”Colindat-am lumea-ntreaga,/Ca sunt pasare maiastra.”Ascultand aceasta melodie,orice resentiment dispare.Aceasta inseamna ca trebuie facut totul pentru intoducerea ordinii,a culturii si asezarea lor la locul ce li se cuvine.

 11. daniela says:

  Caci Vlad-Voda locuri de mosie
  Le dedusa cu ceasta-invoiala,
  Ca de-acuma si dansii sa fie
  Oameni ca s-altii cu randuiala,
  Iar ei mult sa sfatuiea-intre sine
  Cum s-ar tocmi trebile mai bine.

  O zi de sfat era si de-ast data,
  Unde toata-acuma s-adunasa
  Boierimea cea mai invatata,
  Multa facand voroava si deasa.
  In urma Draghici rostul deschisa
  S-acest chip catra-adunare zisa:

  ,,Barbati buni! Traind eu pa-asta lume,
  Multe patii si bune si rele,
  La multe privii adinsuri si glume,
  Dar (va spun drept) din toate ahele,
  Ca s-ahasta-ori adins, ori in saga,
  Eu nu vazui in viata-intreaga.

  Noi tiganii sa-avem tarisoara!
  Unde sa him numa noi da noi!
  Sa-avem sate, casi, gradini s-ogoare
  Si da toate, ca s-altii, mai apoi?
  Zieu! privind la lucruri asa rare,
  Ca cand treaz fiind, as visa-im pare

  Si ce ne mai trabuie doar-inca
  Spre vietuirea fericita?
  Zieu nimica! Numa cat ma manca
  O gandire!-adeca ha clipita
  Mai da pa urma-a vietii mele,
  Caci acum a muri mi-ar hi jele!

  Eu ma tem ca n-oi ajunge doara
  Sa vad tiganimea la rand pusa.
  O! dulcea si draga primavara
  A zalelor mele, cum apusa!
  Acum ar hi-in lume da-a trairea
  Pa chieful tau, cum te trage hirea!

  Voi, tinerilor, luati aminte
  Ce mosul Draghici acum va zice:
  Faceti-va bune-asezamante
  Si lacuiti dapreuna-aice;
  Fiti purure-intr-o minte s-o voie,
  Mai vartos la vreme da nevoie.

  Ca, daca nu va veti prinde da mana,
  Partasiri iubind si-imparachiare,
  Asupri-va-va limba straina
  Si veti hi periti fara scapare,
  Nice veti mai face-un neam pa lume,
  Ci veti hi fara tara si nume.

  Mi se pare mai actuala acum fata de atunci cand a scris-o I.B.Deleanu.

 12. Chrysthyan says:

  Romantic, neromantic tot nu vreau sa fiu asociat cu tiganii.
  Ii apreciez pentru cum au grija unul de altul dar ii dispretuiesc total pentru cum se comporta fata de alte popoare.
  @Deceneu
  Ai citit comentariul meu printre picaturi.
  „Problema este cu cei care nu au nici o meserie si traiesc ca parazitii.”
  Astia pot fi din orice popor, inclusiv admiratele popoare japnez, american si german.
  Si crede-ma am cunoscut si germani sub nivelul romanilor. La fel si sasi. Dar si romani cu care mi-a fost rusine.
  Sfatul meu, cand pornesti o astfel de dezbatere nu o mai scrie ca un articol din Stiinta si Tehnica, nimic din ceea ce credem si scriem noi nu e absolut.

  „Orice liber profesionit isi gaseste locul in societate.”
  Sincer, tu chiar iti mai gasesti locul in Romania? Nu ala pe care il ai ci ala pe care consideri ca il meriti pe drept?

  In loc sa ne preocupe problema tiganilor ar trebui sa ne preocupe problema romanilor.
  Eu personal m-am saturat sa vad romanii confundati cu tiganii integrati.
  Multi dintre ei sunt blonzi si chiar mai albi decat romanii.
  E un subiect atat de delicat…

  PS: Cand mai scriu ceva pe blogul tau te rog citeste, nu ma face sa cred ca am scris degeaba.

 13. Deceneu says:

  @Cristian’s „Astia pot fi din orice popor, inclusiv admiratele popoare japnez, american si german.”
  E adevarat dar este important si in ce proportie sunt unii si altii.

  „In loc sa ne preocupe problema tiganilor ar trebui sa ne preocupe problema romanilor.”
  Pe mine problema romanilor ma intereseaza din moment ce am afirmat ca tot mai multi romani adopta valorile culturii tiganesti si ca suntem toleranti cu cersitul si cu furturile pentru ca ne-am obisnuit, au devenit comune.

  Daca nu am comentat tot ce ai scris este pentru ca nu am avut nimic de adaugat, sau opinia mea era deja exprimata in textul de mai sus si nu avea sens sa o repet.

  O zi buna!

%d blogeri au apreciat asta: