Oamenii si regulile nu-s ca „oul sau gaina”!

Reiau o tema pentru ca am gasit o tratare profesionista, respectiv tema ca societatea si institutile trebuie guvernate de reguli si cu stimulente, ca decizile nu trebuie lasate la bunul simt al oamenilor, pentru ca daca lasi decizile la discretia oamenilor acestia vor profita de puterea de decizie.
Institutile nu functioneaza pentru ca functionarii nu sunt motivati si nu sunt responsabilizati, si lipsa procedurilor face ca institutile sa fie neguvernate.

In Romania multi/majoritate sustin ca regulile sunt facute de oameni si ca sa avem reguli bune trebuie sa alegem oameni integrii, deci oamenii sunt cei mai importanti dupa opinia lor.

Eu sustin ca regulile nu vor fi concepute de cei desemnati sa le aplice, pentru ca ele le limiteaza puterea, ca regulile si conducatorii sunt in conflict de interese, si sustin ca regulile trebuie impuse de o societate civila.
Regulile sunt facute pentru functionari si pentru politicieni, pentru a limita putere lor discretionara, sa-i oblige sa actioneze in interesul cetatenilor.

In materialul de mai jos de la TED este explicat mult mai clar rolul regulilor, al stimulentelor, dar si importanta moralitatii oamenilor care sa sa le aplice flexibil intr-un mod umanitar.

O sa citez o parte destul de importanta de la inceputu expunerii, dar va recomand sa o vizionati in intregime, pentru ca prezentarea este foarte buna.

„In mod sigur nu putem avea incredere in bancheri, si nu putem sa ne incredem in brokeri. Ei aproape au falimentat intregul sistem fianciar, si chiar si cand ne facem propria munca, mult prea des, ne gasim in situatia de a trebui sa algem intre a face ceea ce credem ca este lucrul corect si a face lucrul asteptat, sau lucrul impus, sau lucrul profitabil.
Asa ca oriunde ne uitam, cam peste tot in general, ne facem griji ca oamenii de care depindem nu poarta cu adevarat de grija intereselor noastre. Sau daca poarta grija intereselor noastre, ne ingrijoram ca nu ne cunosc suficient de bine pentru a intelege ce au de facut pentru a ne permite sa ne protejam acele interese. Ei nu ne inteleg. Ei nu au timp pentru a ne cunoaste.

Exista doua feluri de raspunsuri pe care le dam acestor tipuri de numultumiri generale.
Daca lucrurile nu merg bine, primul raspuns este: hai sa facem mai multe reguli, sa elaboram un set de proceduri detaliate pentru a ne asigura ca oamenii vor face lucrul corect.
Sa le dam profesorilor scenarii de urmat in sala de clasa, astfel chiar daca ei nu stiu ce fac si nu le pasa de binele copiilor nostrii, cat timp urmeaza scenariul, copii nostrii vor fi educati.
Sa le dam judecatorilor o lista de pedepse obligatorii de dat pentru crime, astfel incat sa nu trebuiasca sa se bazeze pe aprecierile folosind propria judecata. In loc de asta tot ce au ei de facut este sa caute in lista ce fel de pedeapsa se da pentru fiecare crima.
Sa impunem limite dobanzii pe care o pot pretinde companiile de carti de credit si asupra taxelor pe care le pot cere.
Reguli mai multe pentru a ne proteja impotriva unei multimi de institutii indiferente, nepasatoare cu care avem de-a face.
Sau – sau poate si – in plus la reguli sa vedem daca putem inventa niste stimulente cu adevarat inteligente astfel incat, chiar daca oamenii cu care avem de a face nu vor in mod deosebit sa ne serveasca interesele, sa fie in propriul lor interes sa serveasca interesele noastre – acele stimulente magice care vor determina oamenii sa faca lucrul corect chiar din pur egoism. Deci oferi profesorilor bonusuri daca, copii pe care-i invata iau note de trecere la acele materii teste nationale care sunt folosite pentru a evalua calitatea sistemului scolar.
Reguli si stimulente – pedepse si recompense.
Am adoptat o gramada de reguli pentru a regla industria financiara ca raspuns la recentul colaps.
….
In plus, ne luptam sa gasim un mod de a creea stimulentele pentru oamenii din industria de servicii financiare, care ii va face mai interesati in a servi interesele pe termen lung chiar si ale proprilor companii, in loc sa obtina profitul pe termene scurt. Deci daca gasim stimulentele potrivite, ei vor face lucrul corect – cum am spus –din egoism, si daca venim cu reglementari si regulile potrivite, nu ne vor conduce pe toti in prapastie.
Iar Ken Sharpe si eu stim sigur ca bancherii trebuie stapaniti.
Daca este o lectie de invatat din colapsul financiar este aceasta.

Dar noi credem, si argumentam in aceasta carte, ca nu exista un set de reguli, oricat de detaliat ar fi, indiferent cat de specific, nu conteaza cat de atent monitorizat si aplicat ar fi, nu exista un set de reguli care ne va aduce ce avem nevoie.
De ce? Fiindca bancherii sunt oameni destepti. Si, ca apa, ei vor cauta fisurile in orice set de reguli.
Faci un set de reguli care va asigura ca motivul specific pentru care sistemul financiar aproape s-a prabusit nu se va mai intampla din nou. Este nespus de naiv a crede ca blocand aceasta sursa a colapsului financiar ai blocat toate sursele posibile ale colapsului financiar.
Deci este doar o problema de astepare a urmatorului si apoi sa ne miram cum de am putut fi atat de prosti, ca sa nu ne fi protejat impotriva aceluia.
Ce avem noi nevoie in mod disperat, peste sau impreuna cu, regulile mai bune, si stimulentele rezonabil de inteligente, avem nevoie de virtute, avem nevoie de forta morala, avem nevoie de oameni care sa faca lucru corect. Si in special, virtutea de care avem nevoie cel mai mult este virtutea pe care Aristotel a numit-o inteleciunea practica.
Intelepciunea practica este vointa morala de a face lucru corect, si abilitatea morala de a intelege care este lucru corect.

Succes la vizionare sa aflati mai multe despre „inteleciunea practica”.

Barry Schwartz: Folosind înţelepciunea noastră practică

Are subtitrare in romana.

Intelegeti de ce-si doresc politicienii romani asa de mult puterea ?
Pentru ca in Romania este o putere nelimitata de constrangerile procedurilor si ale indicatorilor de performanta, o putere care le permite sa abuzeze de functii in interes propriu.
Dupa ce abuzeaza de functii nu se mai pot dezlipii de ea pentru ca risca sa cada in extrema opusa, sa fie acuzati de abuz si de ilegalitati.
Reforma societatii trebuie sa vizeze introducerea responsabilitatilor de la cel mai inalt functionar pana la cel mai mic, si atunci si miza si lupta pentru putere ar fi diminuate.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

7 Responses to Oamenii si regulile nu-s ca „oul sau gaina”!

 1. Chrysthyan says:

  Stii ceva.. ia mai da-i dracu de functionari, acum trebuie eu ca cetatean sa ma gandesc ce i-ar face sa ma conduca mai bine?
  Ce, la stat nu mai tine treaba cu „Dumnezeu te vede”?
  Ia mai gata cu toata sleahta asta de paraziti.
  Auzi, stimulente. Dar un sunt in cur ar fi un stimulent bun?
  Nu am zis-o eu, e de la Tutea.
  Odata regii raspundeau cu capul pentru ceea ce faceau, acum vina e atat de impartita incat ajungi la concluzia ca tot tu esti vinovat.

  • Deceneu says:

   Functionarii sunt salariati la fel cum sunt cei din firmele private. Difera doar patronul.
   Regii nu au raspuns cu capul, decat atunci cand era uzurpat tronul. De regula erau decapitati supusii.
   Noi avem tendinta sa ne alegem un rege care sa ne decapiteze pentru ca nu am adus suficiente taxe la buget.

 2. Simona says:

  Eu cred ca indiferent cat de bune sau bine intentionate sunt regulile, oamenii care le aplica fac diferenta. Daca sunt buni – vor face bine si cu reguli putine, daca nu sunt bine intentionati nu vor respecta regulile indiferent cat sunt de stricte. Omul face diferenta.

  • Deceneu says:

   Omul face diferenta, dar o poate face in sensul bun sau in sensul rau.
   Probabilitatea sa o faca in sens rau este mai mare decat sa actioneze in sensul bun.
   Procedurle functioneaza ca o asigurare.

 3. aosms says:

  Voiam doar sa va salut si sa va spun ca am gasit multe lucruri interesante pe blogul dv. Am venit pe fir de la site-ul dlui Antonesei.Mi-a mers la inima articolul despre mentalitatea pe a adus-o Brucan in analiza politica romaneasca. Multumesc pentru citatul de acolo.

  Sper sa revin in liniste cat mai curand pe blogul dumneavoastra sa ma bucur de faptul ca unii oameni inca vor sa reflecteze la asemenea lucruri. Ne-am capatat dreptul de a gandi liber, dar pe multe teme dintre cele abordate aici ma lovesc tot mai des de o oboseala adanca a interlocutorilor reali sau virtuali.

  Toate cele bune gazdei si oaspetilor de aici!

%d blogeri au apreciat asta: