Cand si cum va iesi Romania din criza

Vad pe bloguri ca foarte multi isi pun intrebarea ce trebuie facut sa iesim din criza.
Criza a fost indusa de modul cum a fost gestionata puterea si privatizarea dupa ’89, si nu vom depasii criza pana nu rezolvam functionarea democratiei, problema care a ramas nerezolvata.

M-am repetat de mai multe ori ca Romania este intr-o criza „originala”, pentru ca a continuat sa fie guvernata de aceeasi indivizi care au guvernat-o pana in ’90, cu acelasi stil de decizie autoritar, netransparent, nedemocratic si centralizat.
In ’90 au decapitat sistemul transferand toata vinovatia pe seama fostului dictator, dar cei care au slujit sistemul si l-au mentinut in functiune, cei care au administrat economia inainte de ’90, nu si-au asumat nici o repsonsabilitate.
Ceausescu nu era prezent in toate cele peste 2.500 de comune, si cand taia panglici la obiective de investitii, acele investitii nu erau decise de el, erau rezultatul muncii specialistilor si a aparatului de partid. Pana si operele lui Ceausescu si ale Elenei au fost scrise de specialisti.
Dupa ’90, FSN-istii au declarat prin vocea lui I Iliescu ca isi „asuma responsabilitatea guvernarii pentru viitor”, impiedicandu-i pe cei care „nu au mancat salam cu soia” sa participe la gestiunea puterii, dar si refuzand sa accepte sfaturi din partea celor care aveau experienta economiei de piata si stiau cum functioneaza o societate democrata.
Au preluat puterea politica si economica si au impartit-o la „clientela” FSN-ista formata din activisti si securisti, pe considerentul ca ei cunosc mai bine „realitatile romanesti” si sunt capabili.
I-au „pedepsit” pentru „suferinta” suportata si i-au premiat pentru abuzurile de care au dat dovada in regimul precedent.
Fiind specialisti in manipulare si dezinformare, au investit in „firme sub acoperire”, in mijloace mass-media: in publicatii, in radio si televiziuni particulare.
Nu am probe dar sunt convins ca trusturile Intact, Realitatea si PROtv au pornit si au crescut cu finantare guvernamentala si de la firmele cu capital de stat, mascata sub forma de publicitate.
In Romania au existat foarte putine publicatii independente in anii ’90, suprimate de Nastase. Partidele politice autentice au fost eliminate sau acaparata conducerea lor.
Ce se intampla acum in viata politica este doar spectacol, dezinformare si manele de prost gust cum ar fi divortul Oanei Zavoranu sau al Columbenilor.
Dezabaterile pe problemele societatii romanesti sunt evitate din grila de programe atat de la televiziunile „particulare” cat si de la televiziunea publica, desi spatiul este ocupat generos cu discutii politice sterile. Toate criticile opozitie sunt directionate atent spre persoanele de la varf, Basescu si Udrea, dar se ignora anturajul. Pentru unii Preda sau Blaga ar fi parteneri onorabili. Opozitia nu propune reformarea sistemului, propune doar schimbarea liderilor de la putere cu liderii lor.
Nu se fac propuneri si nu se aduc amendamente la legea electorala pentru impiedicarea fraudelor, pentru sanctionarea fraudelor electorale, nu se cere sanctionarea celor depistati ca au votat multiplu.
Din asta se poate intelege ca sunt angajati ai institutilor statului care au actionat la ordin si sunt menajati de toate partidele politice.

Toata tevatura cu conflictul intre Basescu si moguli este o cacialma.
Vantu a ajutata alianta DA in campania din 2004 si Voiculescu i-a dat o mana de ajutor sa formeze majoritatea parlamentara, desi era aliat cu PSD-ul. Trustul lui Vantu a sprijinit campania isterizata impotriva taxei de prima inmatriculare si campania anti tariceanu, dar dupa 2008 desi taxa a fost majorata a incetat sa o mai atace.
Tot televiziunea lui Vantu i-a pus lui Basescu la dispozitie spatiu pentru a face campanie impotriva suspendarii, dupa cum a declarat patronul. Subiectul sistemului electoral uninominal a fost promovat de Realitatea si Cotidianul si celelate trusturi nu au alocat spatiu pentru critica sistemului, sugerand astfel ca nu exista opozanti si toata lumea aproba o masura, care evident este buna daca nu sunt argumente contra.
In Romania nici un „mogul” si nici un „baron” nu a facut afaceri de unul singur. La impartirea beneficilor au participat in grupuri. In anii ’90 utilizau pe arabi ca „paravan”, apoi au recurs la firme straine inregistrate in Cipru sau alte tari. Cu siguranta ca toti stiu despre fiecare ce afaceri are si ce puncte vulnerabile au.

Viata interna a partidelor politice nu functioneaza.
In partide nu au loc dezbateri, decizile sunt concentrate la varf. Si in partidele politice si la nivel national puterea s-a concentrat si tendinta este sa se concentreze si mai mult.
Din 2008 Parlamentul nu mai decide sorta Romaniei. Totul se decide de un grup de indivizi la Cotroceni sau in alte „laboratoare de la BNR”, iar Parlamentul si guvernul legifereaza solutile primite.
Romania functioneaza dupa un sistem militar ierarhizat, ca un stat prezidential.
Foarte probabil Basescu joaca rol de „pion de sacrificu” ca Iliescu. Cand va fi uzat va iesii cu capul sus intr-un post onorific.
La aceasta mascarada politica participa atat partidele de la putere cat si opozitia, care simuleaza jocul democratic si fac doar „zgomot” sa arata ca exista opozitie.
Nici un partid de opozitie nu propune solutii pentru transparenta si democratizare. E firesc pentru ca nici in partidele conduse de Ponta sau Crin Antonescu nu exista dezbateri, transparenta si democratie.
Nu va mai faceti iluzia ca actualele partide vor rezolva ceva. Au avut posibilitatea sa faca si nu au facut. Cine are impresia ca se schimba situatia prin alegeri la care participa actualele partide se minte singur. Alte partide nu vor avea acces la mass-media.

Daca nu va functiona democratia nu sunt sanse sa functioneze nici economia, pentru ca decizile se vor lua in interesul celor de la putere.

Puterea este un instrument de care profita un numar restrans de indivizi care risipesc resursele noastre si ale urmasilor.
Asta se vede din polarizarea puternica a societatii romanesti.
Cei de la putere taie resurse de la sanatate si de la invatamant, de la pensionari si de la copii si le aloca la sistemul clientelar si de represiune.
Isi „fidelizeaza” cat mai multi indivizi din toate sectoarele: din justitie, din servicii secrete, din parchete sau de la fisc.
Incearca sa-si consolideze puterea prin centralizare atat a deciziei cat si a economiei.
Din cauza asta puterea de la Bucuresti este dispretuita de toate cancelarile ocidentale, si nu doar puterea toate clasa politica si noi pentru ca nu facem nimic.
De cate vizite ale partidelor liberale europene s-a bucurat noua conducere a PNL in ultimii doi ani? Si la PSD cred ca s-au rarit vizitele de cand este Ponta presedinte.
Pentru occidentali cred ca este de neinteles cum de calitatea liderilor politici in loc sa cresca, ca o consecinta a maturizarii politice, se deterioreaza de la un congres la altul. Incep sa inteleaga ca suntem o societate de tip mafiot, motiv pentru care se mai gandesc daca sa continue cu aderarea la spatiul Shengen. Nu le convine sa ia in Shengen o societate si o economie ce functioneaza dupa modelul Ruso-Ucrainean.

Cand vom iesi din criza?
Cand societatea va ajunge la concluzia ca asa nu se mai poate si va decide ca trebuie facut ceva.

Ce trebuie facut?
In nici un caz actiuni individuale sau manifestatii haotice cu obiective de tip „jos popescu”.
Actiunile trebuie sa aiba obiective complexe coerente cu impact pe termen lung. In primul rand reinstaurarea democratiei care acuma este doar declarativa.
Pentru reinstaurarea democratiei trebuie definita democratia si stabiliti indicatori de performanta si proceduri obligatorii pentru:
– democratie interna de partid (partidele care nu-i indeplinesc sa nu poata participa la alegeri sau sa participe cu o penalizare)
– justitie
– calitatea functionarilor publici si ocuparea functilor de conducere
Obiectivele de mai sus nu se pot realiza daca nu sunt pregatite intr-un cadru civic organizat, cu distributie in toata tara.
Libertatea si democratia se realizeaza cu resurse. Daca nu alocam fiecare resurse(timp, bani, idei) pierdem mai mult din demolarea la care asistam pasivi.
Vom plati de sute de ori mai mult, zeci de ani, imprumuturile pentru borduri, panselute, sali de sport, biserici, asfaltari care se detrioreaza dupa 3-6 luni.
Albert Einstein spunea
„Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.”

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Cand si cum va iesi Romania din criza

 1. nelucraciun says:

  Da, cam asta e treaba cu democratia in Romania. Insa eu nu as da vina doar pe reprezentantii nomenclaturii pcr si securitatii care, e clar, sunt in toate partidele si sunt, din decembrie ’89 la putere. Contrarevolutia nu au facut-o singuri. Au avut aliati puternici in smecherimea – golanimea damboviteana, alaturi de care defileaza si astazi. Doar nu vreti sa spuneti ca alde Bercea Mondialu’ ori Gigi Becali, ca sa ma rezum doar la doua exemple, au fost nomenclatura. Un specialist ar putea oferi tone de asemenea nume. Unii dintre ei sunt sacrificati, precum Bercea, poate numai temporar, face parte din panarama despre care vorbiti fara sa o numiti astfel.
  Nu imi explic cum oamenii (analistii, comentatorii) nu isi dau seama (sau nu vor) sa arate adevarata structura a aliantei care a jecmanit sistematic din ’90 pana astazi si, sunt convins, vor continua. Contrar aparentelor, mai este sange de supt si lapte de muls.
  Romanii se pare ca nu mai au la indemana decat un mod de a protesta: exodul. Si il aplica la greu.
  Ziceam si eu ca o reactie energica a societatii sau una din partea partenerilor euro-atlantici ne-ar scoate din rahat. Din pacate nu mai cred viabila prima varianta. A doua se pare ca este in derulare. Primul semn, atitudinea in legatura cu Schengen. Vom vedea.
  In ceea ce priveste criza economica, sunt de parere ca nici macar puterea nu doreste perpetuarea sa la nesfarsit. Incheierea crizei este legata (cu un defazaj de doi-trei ani) de evolutiile din Occident. Daca Occidentul continua parcursul ascendent, vom iesi si noi din criza. Semnele sunt pozitive. Personal, angajat fiind intr-o activitate productiva si de colaborare cu firme din UE, simt aceste semne.

  • Deceneu says:

   Nu am exclus pe cei utilizati ca „paravan” si nici mafia tiganeasca, dar ei nu ar fi facut afaceri in stil mare fara acordul autoritatilor. Au fost servicii contra servicii.

   Eu nu cred ca avem o criza legata de cea din occident, care va urma evolutia crizei din occident. Criza noastra tine de masurile luate in ultimii 20 de ani si de incapacitatea guvernantilor de a relansa economia.
   Nici nu si-au „propus sa ne scoata din criza”. Ei au un singur scop sa acapareze active pe care sa le valorifice. Vor adancii criza pana vor fi eliminati de la putere, sau vor renunta la UE si la Shengen ca sa pastreze puterea si controlul si vor forma o noua societate de tip latino-american. Suntem poporul perfect pentru o astfel de solutie.

 2. Majoritarul says:

  Ai dreptate Deceneu, principala problema in Romania este lipsa consecintei. Atata vreme cat toti fura, mint sau se imprumuta ca sa fure si nimeni nu le face nimic nu vom vedea nici o imbunatatire.
  Singura consecinta pe care foarte „politic” o suporta cei ce fac cele de mai sus este pierderea alegerilor care nici nu cred ca se intampla dar e mai bine din punct de vedere strategic sa se mai roteasca oamenii din conducere. Practic insa nu s-a luat nici o masura impotriva celor care intr-un fel sau altul au pagubit aceasta tara.
  Daca romanii l-au votat pe Besescu de doua ori, desi a fost de nenumarate ori ministru la transporturi si noi tot nu aveam infrastructura, inseamna ca si societatea este la fel de oarba cum sunt conducatorii de hoti.
  Cand va exista o structura independenta si integra care sa ia la puricat politicienii, chiar dupa expirarea mandatelor, si sa ii puna sa raspunda pentru faptele lor poate se va schimba ceva.

 3. octaaa says:

  Hm…sunt de acord cu cele spuse.

  Intr-adevar, tranzitia de la comunism la capitalism s-a facut foarte original si cu foarte multe greseli(ma rog, eu cred asemeni tie ca aceste greseli au fost intentionate). Greseli de pe urma carora romanii au de suferit si azi si aproape sigur ca urmarile nu se opresc acum. Dar greseli de pe urma carora unii au profitat si au ajuns persoane foarte importante(fie in afaceri, fie in politica).

  In privinta inutilitatii lui „jos Popescu!” – teama mi-e ca romanii n-or sa se schimbe.
  Imediat dupa revolutie(sau ce naiba o fi fost) eram cu „Jos Ceausescu!”. Tot raul venea numai de la Ceausescu si bineinteles si de la Ceauseasca. Dar alti mari de pe vremea lui Ceausescu s-au facut curati ca lacrima; convertindu-se la capitalism si…devenind misterios unii dintre cei mai mari capitalisti. (exemple sunt o gramada). A…a nu se intelege ca tot ce au facut Ceausestii a fost rau. La fel si pentru ceilalti.
  Apoi a prins „jos Iliescu!”. Dar la fel de bine Melescanu a fost primit cu bratele deschise de catre cel mai istoric partid ca sa zic asa. Iar acum 1 an taranistii si liberalii il sprijineau clar pe Mircea Geoana la presedentie. Ca sa nu mai zic ca azi, liberalii au facut alianta cu PSD-ul.
  Mai apoi a fost moda „Jos Nastase!” De data asta varf de lancie fiind Traian Basescu. Dar iata ca mai noi Basescu a pus-o de guvernare cu oameni precum Gabi Oprea, Serban Mihailescu(Michi Spaga in limbajul lui Basescu), etc.
  Acum e moda „Jos Basescu!”. Dar iarasi sunt convins ca la o adica, daca „interesele o cer”, se va uita si hulirea contra lui Basescu si a echipei sale.

  Intr-adevar, nici Iliescu n-a guvernat cu Ceausescu dupa ’89. Nici taranistii sau liberalii n-au guvernat cu Ilieascu. Nici Basescu n-a guvernat cu Adrian Nastase. Si cu siguranta ca nici Crin Antonescu sau Victor Ponta nu vor guverna cu Traian Basescu.

  Dar nu persoana conteaza. Asa cum spui si tu. Conteaza principiile. Iar principiile sunt aceleasi. Mai mult sau mai putin, dar la toti.
  Desi „Jos Popescu!” niciodata nu se pune in practica si „jos metehnele lui Popescu!”. Si nici nu cred ca se va pune.

  In privinta conflictului dintre Basescu si moguli. In acest conflict sunt clar impotriva mogulilor. Dar cu mentiunea ca Basescu nu duce din inima acest conflict. Caci, asa cum mentionai mai pana acum ceva timp era in relatii bune cu unii moguli.

  In privinta vietii interne a partidelor – lasa extrem de mult de dorit. Numai mediocritate, numai dat mare, numai servilism, parsivitate, etc. De la cel mai mic pana la cel ami inalt nivel. Si la orice partid.

%d blogeri au apreciat: