N-avem opozitie!

Penibila, lamentabila si jalnica prestatie a opozitiei impotente.
Nu stie decat sa se planga ca „vai ce ne face Basescu si Udrea”.
Ne stabileste agenda.. Salvaţi Constituţia de Traian Băsescu!
Cum sa dai votul unor partide care demonstreaza neputinta in fiecare zi? De ce sa le aduci la putere?
Puterea se castiga de opozitie daca are solutii alternative la actiunile guvernului.

Basescu si Udrea fac ce le permite opozitia.
Opozitia nu are agenda proprie, asteapta ca Basescu sau Boc sa deschida gura sa acuze ca a debitat o prostie. La propuneri sunt ca „terenurile parloaga”, emit invective la adresa adversarilor, ceea ce-i descalifica.

PNL-ul a incercat o actiune strict de imagine, cu semnaturi impotriva intiativei Elenei Udrea privind reorganizarea Bucurestiului, care este tot o actiune de imagine. In loc sa arata ca alte capitale sunt organizate dupa acelasi tipic si sa aduca alte argumente, ei vin cu argumentul ca EU vrea banii bucurestenilor. Se porneste de la premiza ca alegerile sunt castigate de Udrea si ca opozitia este invinsa la consiliu pe Bucuresti. Daca alegerile le castiga USL-ul atunci intitativa Elenei Udrea ar fi in avantajul opozitiei, dupa principiul ca: „nu este pentru cine se pregateste este pentru cine se nimereste”.

Daca Basescu a tras o basina, pardon o propunere, privind modificarea Constitutiei consilierii liberali se dau de ceasul mortii ca-i „viol” instituțional, si trebuie sa boicoteze Parlamentul sa atraga atentia UE.

Exista o tehnica in judo, prin care valorifici actiunea si forta adversarului.
Nu te opui actiunii lui. Il trimiti la pamant actionand in aceeasi directie in care actioneaza adversarul. Amplificand forta lui il dezechilibrezi.
Asa a procedat Tariceanu cu legea votului uninominal. A facut legea votului uninominal, dar pe sistem proportional. Pana s-au prins PDL-icii ca nu le foloseste la nimic, legea a fost aprobata si a intrat in vigoare.
La fel au facut PDL-istii cu referendumul pentru Bucuresti. Liberalii au cerut referendum si consiliu local l-a transformat in sondaj de opinie anuland efectele electorale ale intiatorilor.

Cu revizuirea Constitutiei se poate proceda ca in judo.
La propuneri populiste se poate raspunde cu propuneri populare care sa intareasca Parlamentarismul

Basescu vizeaza doua chestiuni cu revizuirea Constitutiei, una care-l priveste direct, intarirea imunitatii presedintelui cu o imunitate absoluta, si a doua intarirea puterii instituiei prezidentiale, transformand Romania intr-o republica prezidentiala.

Opozitia poate sustine modificarea Constitutiei, dar sa introduca amendamente cum ar fii:
– imunitatea este limitata la actiuni efectuate in exercitarea mandatului si nu poate fi extinsa la ilegalitati ce preced mandatul, sau la ilegalitati ce nu au legatura cu activitatea in exercitarea functiei.
Precizarea (ca nu poate fi amendament) este in concordanta cu

ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Asa prevede Constitutia actuala daca este interpretata corect. Opozitia nu a avut curajul sa ceara CC sa se pronunte pentru ca nu era sigura de verdict, dar poate prevedea in proiectul de Constitutie o reglementare care sa nu mai poata fi interpretata cu rea credinta.
– Clarificarea desemnarii Premierului, ca este atribut exclusiv al Parlamentului, si ca Presedintele doar ia act si face o formalitate prin care confirma ca s-a respectat Constitutia.
-Se poate propune si ca Presedintele sa fie ales de o majoritate parlamentara, ca sa se faca economii si sa se elimine campanile electorale costisitoare. Doar suntem in criza. Se poate demonstra cat a costat Romania campania din 2009. Datoria Contractata de guvernul Boc.
– nu poate candida o persoana care are un dosar pe rol, pana la clarificarea situatiei, pentru ca alegera intr-o functie de inalta demnitate este o recunoastere a valorii si trebuie sa respecte principiul „mai presus de orice banuiala”.
Cetatenii sustin o asemenea propunere, pentru ca nu-i normal ca o tara sa fie condusa de o persoana ce face obiectul unei cercetari penale, si sa-l protejezi cu imunitate.
Sigur pentru ca Parchetul sa nu abuzeze de prevedere, procurorul sef al celui care instrumenteaza dosarul sa poate fi pus sub acuzare pentru manipulare in scopuri politice si abuz in functie, daca acuzatile se constata ca au fost neintemeiate si s-a dat NUP, sau in justitie parchetul a pierdut.
Prevederea va face ca parchetul sa nu aduca acuze fara probe solide.

– atentatul la democratie sa se prevada in Constitutie cu sanctiuni aferente. si sa se defineasca notiunea. (frauda electorala, impiedicarea alegerilor din motive financiare sau de alta natura exceptand starea de necesitate, impiedicarea partidelor mici sa acceada in Parlament prin prevederea de plafoane minimale, impiedicarea parlamentarilor sa participe la vot, distorsionarea reprezentarii structurii politice a electoratului in Parlament prin prevederi ale legii electorale etc..).

Legile se voteaza nu se resping.
Sa se prevada in Constitutie ca sustinerea unui guvern sau a legilor pe care-si asuma raspunderea trebuie confirmata. In consecinta nu se revoca guvernul si nu se resping legile prin vot.
Ca efect un guvern nu poate functiona prin abtinerea parlamentarilor de la vot.
– legile ce reglementeaza reforme sectoriale, sanatate, invatamant, cultura, agricultura sa fie considerate legi de importanta nationala si sa aiba statut de legi organice. Nu se poate accepta ca un partid cu 15% sustinere in electorat sa bulverseze tara cu legi facute doar pentru a-si creea imagine.
Legea electorala trebuie sa prevada si dreptul de a vota impotriva tuturor, care sa aiba ca efect locuri libere in Parlament proportional cu voturile impotriva tuturor.
Parlamentul va fi populat proportional cu numarul voturilor primite de candidati. Anularea voturilor albe este neconstitutionala. Propunerea poate stimula participarea la vot si incurajeaza campania pentru votul pozitiv.
– Prezenta la vot sub 25% anuleaza scrutinul.
– Participarea la votul nu poate fi sanctionata (pentru ca se vehiculeaza si ideea asta), dar participarea la vot poate fi stimulata cu o suma ce nu depaseste valoarea cheltuielilor de transport.
– Demonstrarea fraudelor electorale ce pot modifica un singur mandat (schimba numarul de mandate) se considera frauda de natura a schima rezultatul electoral si atrage repetarea scrutinului. Repetarea scrutinului se sanctioneaza administrativ cu eliminarea din functie a celor care au organizat alegerile.
– Interzicerea migrarii parlamentare si pierderea mandatului daca partidul retrage sprijinul parlamentarului.
Votul electronic nu poate fi utilizat decat daca este acceptat prin referendum la care participarea este de cel putin 50% din electorat. O participare mai mica presupune ca electoratul nu-i convins de corectitudinea lui.
– Votul prin corespondenta sau electronic trebuie sa asigure confidentialitatea, sa asigure garantii ca a fost inregistrat corect, ceea ce presupune posibilitatea votantului sa verifice intr-o baza de date online la cine s-a inregistrat votul lui.
– Obligativitatea prelucrarii informatizate a evidentei prezentei la vot pentru depistarea votului multiplu.
– Statul este obligat sa plateasca aceeasi penalizare pe care o percepe debitorilor, pentru sumele datorate agentilor comerciali sau persoanelor fizice.

Daca opozitia sustine propunerile de mai sus castiga capital electoral si foarte posibil determina pe presedinte sa renunte la referendum. Chiar daca renunta la referendum efectul electoral se va produce.
La un eventuala referendum ar putea fi trei variante de raspuns.
1. Sustineti propunerile PDL,
2. stineti propunerile USL si
3. sustin varianta actuala de Constitutie.

O opozitie atat de numeroasa si cu asa prestatie slaba cred ca Romania a avut doar pe vremea guvernului Tariceanu cand Boc, Stoica si Stolojan repetau ca papagalii ca „guvernul Tariceanu trebuie sa plece”, dar nu gaseau pentru ce motive sa plece.
Asta demonstreaza ce spuneam mai jos ca lupta politica este doar un simulacru, si de fapt opozitia nu exista.

O miscare inteligenta cu efecte benefice ar fi daca Tariceanu si Patriciu ar reactiva un partid liberal, si ar lasa „gasca” lui Antonescu-Stroe cu USL-ul si cu Voiculescu sa culeaga rezultatele. Probabil ca multi votanti nemultumiti de PDL al vota un nou partid liberal distantat de PSD-PC, un partid care ar putea fi primul partid pe scena politica.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to N-avem opozitie!

 1. daniela says:

  O opozitie atat de numeroasa si cu asa prestatie slaba cred ca Romania a avut doar pe vremea guvernului Tariceanu cand Boc, Stoica si Stolojan repetau ca papagalii ca “guvernul Tariceanu trebuie sa plece”, dar nu gaseau pentru ce motive sa plece.
  Asta demonstreaza ce spuneam mai jos ca lupta politica este doar un simulacru, si de fapt opozitia nu exista.

  „Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” ce altceva s-ar mai putea spune ? 🙂

  • Deceneu says:

   “Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” ce altceva s-ar mai putea spune ? :)

   Cand vrei sa eviti provocare o dai pe ironie !
   Eschivare tipic romaneasca. 🙂

 2. radu says:

  Prietene, vad ca dai glas petardelor lui Aligica, deci diversiunilor basiste, alimentate mai nou de Patriciu. Hai, du-te la licuriciul tau care te plateste si te instructeaza, ca pe noi ne-ai lamuri, pupinudristule!

 3. Deceneu says:

  Maine nu sunt prezent.
  Aviz celor care sunt comentatori la primul mesaj, sa nu se alarmeze daca nu apare mesajul.

 4. daniela says:

  Deceneu :

  “Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” ce altceva s-ar mai putea spune ?

  Cand vrei sa eviti provocare o dai pe ironie !
  Eschivare tipic romaneasca.

  Pai totul este o ironie,ca iti place sau nu asta este.
  Eu nu mai cred in niciun partid,avem o clasa politica care se remarca intern si extern prin coruptie.
  Iar societatea civila pare ca s-a resemnat.
  Sindicate care au in frunte lideri corupti…
  Asa ca eu una,nu ma prezint la vot.
  O sa spui ca de asta suntem unde suntem,datorita absenteismului.Cu cine sa votez?
  N-am.

 5. Ai dreptate. Din pacate.
  Ceea ce ai scris este ingrijorator. Cum ingrijorator este si aparitia a tot felul de talibani in tabara USL. Talibanii sunt cei care nu au niciun fel de argument, si sunt deranjati enorm de cei care au. Sunt cei a caror deviza este: „cine nu e cu mine (in mod strict), e impotriva mea”.

  • Deceneu says:

   Marius Oprea despre Crin Antonescu: „Când toată lumea spune că eşti deştept şi frumos, începi să crezi”.
   „Alianta USL „E o nuntă ţigănească” dupa cum o califica Marius Oprea.

   „PNL s-a aliniat fără pripire la moştenirea comunistă. Când toţi în jur îţi spun că eşti frumos şi deştept, începi să crezi. Se cheamă beţia puterii. Un anturaj care împiedică judecata lucidă este unul interesat, într-un sens sau altul, şi asta e absolut păgubos, până la urmă pentru ţară. La fel e şi în PDL, şi în PSD. Există acelaşi criteriu promovat din comunism: ginta şi geanta. Al cui eşti şi cui îi duci peşcheşul. Nu s-a schimbat nimic, nu avem o cultură a democraţiei”, a spus Marius Oprea.

 6. Deceneu says:

  Pai totul este o ironie,ca iti place sau nu asta este.
  Eu nu mai cred in niciun partid,avem o clasa politica care se remarca intern si extern prin coruptie.
  Iar societatea civila pare ca s-a resemnat.
  Sindicate care au in frunte lideri corupti…
  Asa ca eu una,nu ma prezint la vot.
  O sa spui ca de asta suntem unde suntem,datorita absenteismului.Cu cine sa votez?
  N-am.

  O ironie care se indrapta spre tragedie.
  E adevarat ca tragedia este ca nu avem ce alege, pentru ca orice alegere ne duce in acelasi loc.
  Eu sper ca dupa atata cantare „desteaptate romane” sa trecem de la faza de desteptare la faza de trezire.

 7. octaaa says:

  Romania nu are opozitie. Are doar critici permanenti ai celor care momentan nu au puterea, critici al caror scop este obtinerea de voturi, tocmai in ideea de a veni la guvernare.

  USL-ul nu are nici un plan. Fie economic, fie social, fie pe invatamant, etc. La planuri serioase ma refer. Ei spun doar „Jos Basescu! Jos Udrea! Jos Boc!”. Ba mai mult, o spun doar la televizor. Caci in Parlamentul mult laudat chiar de ei insusi, atat Victor Ponta cat si Crin Antonescu trec destul de rar(fiind amandoi in topul chiulangiilor). Si daca Basescu spune ceva, cu siguranta ca ei vor spune ca nu e bine.

  Pe de alta parte, nu putem sa ii acuzam doar pe cei de la USL. Caci acelasi joc l-a jucat de minune si Basescu in perioada guvernarii Nastase.

  PS : Eu as face urmatorul joc. Presupunem ca Basescu spune ceva si bineinteles ca Antonescu spune opusul. Le-as inversa declaratiile acestora si le-as face publice(asa schimbate). Oare care credeti ca vor fi reactiile corului PD-ist si al celui PNL-ist? 🙂

%d blogeri au apreciat: