„SISTEMUL” si propaganda!

C. Turturica scrie un articol foarte bun, merita citit, despre functionarea „SISTEMULUI”.
De ce nu îl salvează SISTEMUL pe Vîntu
Articolul descrie foarte bine cum este organizat si cum functioneaza „SISTEMUL”
Autorul sustine ca sistemul incepe sa dea rateuri la afacerile de anvergura ce implica multi actori de pe niveluri diferite, dar functioneaza foarte bine la afacerile locale.
La final sugereaza in ultimul paragraf ca, cei iesiti din sistem asteapta revenirea la putere a celor care-i protejeaza ca sa-si reia activitatea. Cu alte cuvinte PDL-ul si Basescu au destructurat o parte a sistemului, dar nu au facut-o ireversibil si sugereaza ca ei ar trebui sa-si continue activitatea.

Chiar daca articolul are o tenta propagandistica el face o analiza pertinenta a „sistemului” care domina Romania si a modului de functionare.
Mi s-a parut interesant sa regasesc o strategie de comunicare din epoca de trista amintire, cand profesori universitari prezentau idei capitaliste in ambalaj socialist. Dupa ce transmiteau ideea, introduceau si o lozinca despre superioritatea societatii socialiste, sau despre exploatarea capitalista.
Cine voia sa citeasca printre randuri elimina propaganda si asimila informatia.
Imi amintesc ca la un comentariu de la un seminar, despre lucrarea „Legea entropiei si procesul economic” a economistului de origine romana Nicolae Georgescu-Roegen, lectorul a ironizat termenul de „corvoada muncii” utilizat de autor. El sustinea teoria socialista ca munca este o cinste si o onoare care innobileaza pe om, ca numai in capitalism este o corvoada pentru ca munca este exploatata. Eu i-am replicat ca munca este o corvoada si in socialism pentru ca daca nu ar exista salariu nimeni nu s-ar prezenta la servici sa faca munca voluntara din constinta, din datorie sau pentru onoare.
Sigur ca a schimbat subiectul pentru ca nu stia daca sunt un provocator sau unul care nu intelege ca el trebuie sa apere valorile socialismului chiar daca nu crede in ele.

Asa si cu Turturica, nu se stie daca el trebuie sa faca propaganda publicatiei, dar se foloseste de spatiu mediatic sa transmita si idei utile, sau chiar crede in propaganda pe care o face. Eu cred in prima varianta.
E trista daca am ajuns ca jurnalistii sa nu mai aiba unde sa-si exprime proprile idei, si trebuie sa le ambaleze in propaganda politica.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

8 Responses to „SISTEMUL” si propaganda!

 1. viorel grecu says:

  interesant articol

 2. berenger says:

  ”Ar fi nu doar un final fericit pentru o poveste mizerabilă ci şi un pas important spre însănătoşirea României. Pentru că oamenii SISTEMULUI care au fost scoşi pe tuşă în ultimii ani nu au dispărut. Ei aşteaptă în continuare schimbarea politică majoră care ar fi trebuit să aibă loc în decembrie anul trecut pentru a se reîntoarce pe poziţiile pierdute. Dacă acest lucru se va întâmpla, tot efortul făcut în ultima vreme va fi fost în van.”

  asta ar fi citatul incriminat, nu? dincolo de faptul ca acel ”decembrie, anul trecut” e fara sens, pentru ca nu mai suntem de multisor in 2011, paragraful transmite, din pacate, mult mai multe decat o simpla manipulare: au fost scosi pe tusa oamenii sistemului aflati in partea gresita a esicherului politic, cei incapabili sa se adapteze, dar nu si cei aflati in barca puterii. cu alte cuvinte, justitia are talgerul inclinat intr-o parte si acum, si da, e evident asta. iar daca zici ca turturica manipuleaza, o fi, dar fa comparatia intre realitatea lui vantu si a lui voicu in inchisoare cu maxima posibilitate ca primul sa fi fost consilierul de taina al presedintelui, iar celalalt ministrul de interne, asta in realitatea alternativa. in cheia asta de lectura, nu prea vad manipularea.

  • Deceneu says:

   Citatul este cel redat mai sus. Eu nu cred ca intre Basescu su Vantu exista un conflict autentic. Daca ar fi fost Vantu nu i l-ar fi servit pe tava pe Geoana.
   Basescu a obtinut al doilea mandat cu sprijinul lui Vantu. Posibil sa fie o miscare de inlocuire a lui Vantu cu altcineva, pentru ca sa redea credibilitatea RTv, asa cum a fost inlocuirea lui „draga Stolo” la prezidentiale.
   Nu cred ca un Geoana consiliat de Vantu e mai nociv decat un Basescu consiliat de Magureanu, Udrea&Co.
   SISTEMUL est transpartinic, nu este in opozite cu Basescu asa cum sugereaza Turturica.
   In asta consta manipularea, ca sugereaza ca SISTEMUL poate fi desprins de putere daca este sustinut Presedintele. E falsa ideea. Sistemul nu este afectat de bascularea puterii de la un grup la alatul. Noi trebuie sa scapam de SISTEM nu sa-l dam pe mana altui „grup de interese nelegitime”.

 3. berenger says:

  nu am spus niciodata ca sistemul nu ar fi transpartinic. e. raportarea lumii politice la el insa e diferita (si din cauza asta turturica are dreptate). nu comparam un sistem judiciar din vremea lui basescu, in care parti din sistem sunt intepate, bineinteles, in favoarea lui si alor lui si un sistem judiciar in care justitia ar fi oarba, ci comparam un sistem care merge prost cu unul care nu ar merge deloc. aminteste-ti reactia pesedeului la arestarea lui niculescu (parca asa-l cheama, seful cj de la arges): vom fi ce-am fost si mai mult de atat. e o naivitate sa crezi ca turturica nu are dreptate cand spune ca, in momentul in care basescu pleaca, justitia se va dilua si mai tare. nu exista nici un mesaj macar, strict electoral si politicianist in care useleul sa-si manifeste starpirea coruptiei. nu-i intereseaza nici macar la nivel declarativ. or asta inseamna ca turturica are dreptate si tu te inseli.

  • Deceneu says:

   Sistemul judiciar l-a scapat pe Hayssam la cererea procurorilor, si a achitat-o pe judecatoarea Elena Turcu tot la cererea procurorilor subordonati lui Basescu.
   Completul de judecata condamna pe seful CJ Arges si pe Muresan pentru deturnare de fonduri de la stat la stat, dar achita pe cei care au drenat bani de la stat la privat. Eu nu vad nici o schimbare sau inceput de functionare in sistemul judiciar.

 4. berenger says:

  nu sunt sigur ca ai ales exemplele cele mai bune pentru a ilustra lipsa de vointa politica in vederea atacarii SISTEMULUI. nastasiu, cel care l-a eliberat pe haysam, nu este tocmai bun prieten cu basescu. din contra. iar procuror general la acea vreme era botos, alt ”prieten”. cat despre turcu, sa fim seriosi, tipa a stiut sa profite de hibele sistemului si de prostia anchetatprilor. cum sa condamni pe cineva cand n-ai probe? in alta ordine de idei, deturnarea de fonduri e deturnare de fonduri, oricum ai lua-o.
  repet, sistemul e departe de a fi perfect, dar in toata ecuatia exista o certitudine: epoca postbasescu NU va aduce o crestere a puterii justitiei in romania, din contra.

 5. crisuadi says:

  „Cu alte cuvinte PDL-ul si Basescu au destructurat o parte a sistemului, dar nu au facut-o ireversibil si sugereaza ca ei ar trebui sa-si continue activitatea.”

  Imi pare rau , articolul lui Turturica spune clar ce are de spus si nu sugereaza nimic , cu atat mai putin ceea ce sustineti ca sugereaza . Nu e corect ce faceti . In primul rand , sunt sigur ca nu aveti anvergura autorului pentru a sustine asa ceva si nici expertiza necesara pentru a va da seama ce ar putea sugera in final Turturica. Imi pare bine ca datorita unor neica nimeni , mai dai peste articole bune , precum cel al domnului Turturica .

  • Deceneu says:

   Nu am nici o anvergura, dar afirmatile sunt atat de stravezii incat nu pot fi interpretate altfel. Afirmatia lui Turturica este urmatoarea:

   „Din păcate, acest proces de expulzare din instituţiile statului a SISTEMULUI nu este nici total, nici definitiv şi nici ireversibil.”

   Cine a facut expulzarea oamenilor din sistem in ultimii ani? Se intelege ca Basescu in cazul serviclor secrete si DNA si guvernul Boc din adminstratie.

   „Pentru că oamenii SISTEMULUI care au fost scoşi pe tuşă în ultimii ani nu au dispărut. Ei aşteaptă în continuare schimbarea politică majoră care ar fi trebuit să aibă loc în decembrie anul trecut pentru a se reîntoarce pe poziţiile pierdute.”

   Eu ce sa inteleg de aici? Ca daca PDL-ul si Basescu pierd puterea SISTEMUL „ticalosit” revine. Acum cei care fura sunt oamenii cu legaturi in opozitie, dar si acestia o fac cu frica.

   Nu stiu daca ai sesizat, dar eu fac deosebire intre politica editoriala a Romanieie Libere si autorul C Turturica, care inca mai beneficiaza de credibilitate din partea mea.

%d blogeri au apreciat: