Lectia democratizarii din lumea araba!

Am vizionat doua materiale foarte interesante de la TED, despre revolutile din lumea araba.
Wadah Khanfar: Un moment istoric în lumea arabă (in video-ul de mai jos)
Wadah Khanfar redactor de la Al Jazeera este foarte optimist si crede in generatia tanara care-i foarte matura, responsabila, inteligenta si educata.
El explica de ce nu este recomandata interventia straina pentru a importa democratia in tarile arabe. Wadah Khanfar afirma ca schimbarile aduse de interventile externe in Afganistan si Irak „au creeat circumstante si mai rele pentru popor si au aprofundat sentimentul de paralizie si inferioritate in acea parte a lumii.” Dupa interventia straina in vidul de putere au urmat lupte interne de care au profitat regimurile autoritare din alte tari ca sa-si consolideze puterea (probabil se refera la Iran si Siria).

De fapt au fost alte regimuri care le-au spus oamenilor: „Vreti sa vedeti aceeasi situatie ca in Irak?” Vreti sa vedeti un razboi civil si crime intre grupuri?” Creti sa vedeti distrugere? Vreti sa vedeti trupe straine ocupandu-va teritoriu? Si oamenii s-au gandit:”Poate ca ar trebui sa traim totusi cu aceasta situatie autoritara in care ne aflam, in loc sa avem parte de al doilea scenariu”.

Oamenii resping o schimbare impusa din exterior, pentru ca au impresia ca este straina culturii lor. Schimbarea trebuie sa fie naturala, conectata la valorile traditionale, dar si la valorile democratice universale.
Cred ca democratia occidentala a fost perceputa de arabi ca socialismul adus de tancurile sovietice, ceva artificial si strain culturii noastre. Daca socialismul vine adus de marele capital occidental poate este acceptat. 🙂

Intrebat daca in urma revolutilor nu se va instaura haosul Wadah Khanfar spune ca este optimist pentru ca:

De fapt oamenii dupa caderea regimului lui Hosni Mubarak, tinerii care s-au organizat in grupuri si consilii, ei pazesc aceasta transformare si incearca sa o puna pe linia de plutire astfel incat sa satisfaca valorile democratiei, dar in acelasi timp sa o faca rezonabila si rationala, fara sa faca dezordine. Dupa parerea mea acesti oameni sunt mult mai intelepti nu numai decat elita politica, dar chair si decat elita intelectuala, chiar decat liderii opozitiei inclusiv partidele politice. In acest moment, tinerii din lumea araba sunt mult mai intelepti si capabili sa dea nastere unei schimbari decat cei batrani- inclusiv regimurile politice si culturale si ideologice.

Din ce explica Wadah Khanfar in tarile arabe s-a format o societate civila interconectata prin internet, care joaca rolul ONG-urilor din tarile democrate.

Merita vizualizat

https://ted.com/talks/view/id/1084

Are subtitrare in romana.

Al doilea material Wael Ghonim: Din culisele revoluției egiptene explica succesul revolutiei din Egipt.
Revolutia din Egipt nu are eroi, este rezultatul oamenilor care au actionat voluntar, asa cum este wikipedia cea mai mare enciclopedie realizata de oameni anonimi. Fiecare a contribuit cu ceva.

Egiptul, de 30 de ani, era in declin – mergea in declin. Totul mergea rau. Totul mergea gresit. Eram pe locuri fruntase cand era vorba de saracie, coruptie, lipsa libertatii de exprimare, lipsa activismului politic. Acestea erau succesele minunatului nostru regim. Si totusi nu se intampla nimic. Si asta nu pentru ca oamenii erau fericiti, sau ca oamenii nu erau frustrati. De fapt oamenii erau extrem de frustrati. Dar motivul pentru care toata lumea tacea era ceea ce numim bariera psihologica a fricii. Toti erau speriati. Nu chiar toti. De fapt au existat cativa egipteni curajosi carora trebuie sa le multumesc pentru curajul lor– care au protestat in grup de cateva sute, care au fost batuti si arestati. Dar de fapt majoritatea era speriata. Nimeni nu dorea de fapt sa aiba neplaceri. Un dictator nu poate trai fara forta. Ei vor ca oamenii sa traiasca in frica. Si acea bariera psihologica a fricii a fost eficienta multi ani, dar iata ca a aparut internetul, tehnologia, BlackBarry, SMS. Ne ajuta pe noi toti sa tinem legatura.
..
Multi dintre noi nu sunt fericiti cand vad o filmare cu un egiptean care mananca din gunoi in timp ce altii fura miliarde de lire egiptene din averea tarii. Internetul a avut un rol esential in a-i ajuta pe oameni sa spuna ce gandeau, sa coboreze, sa gandeasca impreuna. A fost o campanie educativa.
..
Puterea oamenilor este mai mare decat oamenii de la putere.

Idealurile, dorinta de castigarea a demnitatii i-a manat in lupta si au castigat, pentru ca au fost uniti si perseverenti.

https://ted.com/talks/view/id/1086

Are titrare in romana.

Ce putem observa. Ca frustrarile i-au facut pe oameni sa caute solutii, sa se organizeze, sa programeze actiuni si sa urmareasca realizarea lor. Tinta a fost societate democrata in care omul sa nu fie umilit.
Demnitatea a fost obiectivul, si ea se obtine prin organizare si actiune continua.
Nu-i suficient sa schimbi dictatorii, societatea trebuie sa stabileasca si ce va urma dupa schimbarea lor. Sa le stabileasca politicienilor obiective si sa urmareasca atingerea lor.
Cultivarea dispretului de sine al romanilor prin posturile de televiziune, poate duce la starea de explozie.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Lectia democratizarii din lumea araba!

 1. Moi says:

  Excelente materiale. Cred ca aspectul cultural si istoria fiecarei natii trebuie luate serios in considerare in analize si strategii de sustinere . Nu exista sablon universal aplicabil.

  • Deceneu says:

   Am postat subiectul si la cateva ore a fost anuntata moartea lui Bin Laden.
   Lumea araba este polarizata, impartita intre extremisti si democrati.
   In materialul de mai sus redactorul Al Jazeera facea apel la sustinerea fortelor democrate din lumea araba si sa nu fie sustinute regimurile autoritare in numele stabilitatii si al intereselor, pentru ca numai asa se poate aplana conflictul intre lumea araba si lumea occidentala.

%d blogeri au apreciat: