Schimbarea in politica!

S-a discutat recent despre sansele afirmarii unui nou partid si Cristian Ghinea a mers pana acolo incat a oferit si reteta, iar Dl. Stefan Vlaston schiteaza oportunitatea si etapele..
Unii au ridiculizat analiza lui Ghinea, altii au fost dezamagiti ca ea a murit din fasa.
De ce nu a avut succes incercarea de formare a UNPR sau PLD? Pentru ca a fost perceputa ca o aripa a PDL care nu aduce nimic nou.
Dan Diaconescu a incercat sa inregistreze un partid al nemultumitilor, sa valorifice votul negativ prin critica situatiai actuale, deci sa mearga pe aceeasi strategie de „demolare” a adversarilor. El are un mijloc de mediatizare, dar si D Voiculescu are mijloace media si nu l-au ajutat cu nimic.
Analiza lui Ghinea este corecta dar nu-i completa.

Ce nu trebuie să fie noul partid? Să nu fie doar o aripă ruptă din altul, reproducându-i defectele, cum a fost PLD faţă de PNL.
..
Deci, ce trebuie să fie noul partid? Un cu totul alt gen de animal decât cele actuale. Şi pentru asta trebuie plecat de la defectele lor structurale, pentru a nu fi repetate. Câteva puncte sunt esenţiale: structura membrilor, selecţia cadrelor, banii, transparenţa, regulile de onestitate.
..
Membrii de rând nu controlează liderii, nu investesc în partid şi nici nu ar putea să ridice pretenţii. Un nou partid care să facă diferenţa ar trebui să aibă câteva mii de membri care chiar să plătească cotizaţii. S-ar putea finanţa astfel un aparat permanent de partide.

Evident, pentru a convinge o masă de oameni să plătească şi să participe trebuie să fie un proiect aspiraţional. Adică oamenii să simtă că plătesc pentru ceva care merită. O Comisie de Etică puternică, alesă direct de către membri şi nedependentă de conducerea partidului va trebui să îşi dea acordul pentru candidaturile politice. Aceeaşi Comisie trebuie să judece cazurile în care un membru de partid este acuzat (de presă, de adversari, de oricine). Judecată pe fond, nu doar gargară de genul „lăsăm justiţia să îşi facă treaba”.

Ca sa intelegem de ce nu functioneaza viata politica trebuie sa intelegem raporturile intre institutile statului cum functioneaza ele, si mai ale cine trebuie sa controleze puterea.
Am mai scris si o repet, teoretic, electoratul acorda puterea periodic si temporar partidelor politice.
In mod normal alegerile ar trebui sa aiba la baza programele de masuri ale partidelor politice.
Ii dau votul partidului x pentru ca masurile pe care le propune mi se par mai realiste si de calitate mai buna decat masurile celorlalte partide.
Politica trebuie sa fie o competitie cu solutii, nu o lupta pentru putere cum este acum.
In Romania ni se spune pe toate canalele media ca alegem oameni, in consecinta ni se prezinta candidatii, evitand dezbaterile masurilor si trimitandu-ne pe piste false. Sa nu-i intrebam pe alesi ce fac sau ce intentii au pentru ca „stiu ei mai bine ce au de facut”.

Daca electoratul nu are ce sa aleaga si este pus in situatia sa aleaga intre partidele si oamenii aceluiasi „SISTEM”, inseamna ca puterea lui de decizie este anulata inainte de a se exercita, pentru ca alegerea este formala.
Ca sa fie o alegere reala trebuie sa existe o competitie cu oferte de programe, ori in Romania nu exista oferte de programe.
O oferta inseamna programe de masuri in slujba cetetenilor propuse de partidele politice. Ca sa avem programe in interesul cetatenilor trebuie sa avem partide politice finantate de cetateni, si programe adoptate de membrii acestor partide.
Nici o forta politica nu are propuneri concrete si credibile.
Partidele finantate de baroni nu reprezinta electoratul, ele reprezinta pe „baronii si mogulii” finantatori si au oferte doar pentru ei.
Partidele actuale nu au programe discutate si aprobate de membrii partidelor. Partidele actuale nu au membrii cotizanti, au doar propagandisti platiti de finantatori ca sa faca propagand, care propaganda se reduce la marketing de imagine pentru lideri. Se poate spune ca viata politca este guvernata de SRL-uri politice, ca nu avem partide politice in seensul traditional.
Ce sanse are un partid nou in Romania de azi? se intreba Iulia Huiu?
Daca reproduce strategia de a face „politica de lideri” a actualelor partide politice, nu are nici o sansa.

Un partid nou trebuie sa vina cu un model nou de politica, sa propuna trecerea de la politica de promovare de persoane (leadership), la politica de programe pentru reforma functionarii sistemului.

Daca vrem sa se schimbe viata sociala din Romania trebuie sa se schimbam modul in care se face politica, sa scapam de sindromul stokolm. si de mentalitatea ca „omul sfinteste locul”. Ca sa scapam de cele doua este nevoie de organizare civica pentru culturalizarea electoratului, pentru a „cristaliza” o societate civica si o clasa politica.

Pentru a avea succes, o noua forma de a face politica trebuie precedata de o pregatire si o „insamantare” in constinta civica. O schimbare durabila nu se realizeaza prin revolte populare care nu au ce sa puna in locul lasat liber, si cand spun sa puna ceva nou nu ma refer la persoane, pentru ca atunci spuneam ca nu au pe cine sa puna in loc.
O schimbare politica trebuie sa vizeze sistemul de valori.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

24 Responses to Schimbarea in politica!

 1. nelucraciun says:

  Nu există material pentru un nou partid. Nu numai partidele politice ci şi clasa politică, în ansamblu, sunt compromise. Deocamdată singura reacţie la sistemul politic corupt este exodul. Din păcate…

  • Deceneu says:

   Ce intelegi prin „material pentru un nou partid.” ?
   Cetateni dispusi sa se implice cred ca sunt si numarul lor va creste, dar exista o bariera psihologica a neincrederii care trebuie si poate fi depasita.
   Electorat exista din belsug.

   • nelucraciun says:

    Tocmai asta nu există (îndeajuns). Oameni care să se implice. Pentru că ideea de partid este compromisă. Nu m-am gândit la electorat. Acesta s-ar putea (încă) să existe.
    Cele două decenii brucaniene au cam trecut. Iar luminiţa de la capătul tunelului mai are de aşteptat. Mult şi bine.

    • Deceneu says:

     Cetatenii nu se implica pentru ca nu nu sunt doriti de conducerile partidelor existente.
     Opinile lor nu sunt ascultate si atunci sigur ca oamenii nu au de ce sa participe. La lipit de afise sunt buni tinerii si cei platiti.

     Un partid care ar avea idei credibile si care ar organiza dezbateri, sunt convins ca ar atrage cetateni donici sa le imbunatateasca si sa aplice.
     In societati comerciale motorul implicarii sunt stimuletele fianciare.
     In politica oamenii platesc si recompensa este spirituala: atentia pe care o acorda conducerea, aprecierea, multumirile si recunoasterea valorii.

    • nelucraciun says:

     Cred că un pic idealizaţi.
     Nu mai are cine să-i atragă pe oameni.
     Ideea de partid şi ideea de politică sunt compromise în ochii publicului.
     Liantul care ţine împreună pe membrii partidelor existente este banul sau mirajul banului!
     Publicul nu crede într-un nou partid care să se deosebească esenţial de celelalte.

 2. Deceneu says:

  nelucraciun :

  Cred că un pic idealizaţi.
  Nu mai are cine să-i atragă pe oameni.
  Ideea de partid şi ideea de politică sunt compromise în ochii publicului.
  Liantul care ţine împreună pe membrii partidelor existente este banul sau mirajul banului!
  Publicul nu crede într-un nou partid care să se deosebească esenţial de celelalte.

  Tocmai asta-i ca ideile trebuie sa-i atraga pe oameni nu personalitatile, si ideile trebuie sa fie convingatoare.
  Disperarea si mesajul care sa le readuca speranta sunt atuurile pentru un nou partid.
  Si da, politica de calitate se face cu idealisti nu cu oameni pragmatici.

 3. nelucraciun says:

  Vă doresc succes. Eu sunt în continuare sceptic. Părerea mea (nu vă supăraţi dacă o citiţi în reluare) este că doar două lucruri pot întoarce mersul spre prăpastie al ţării: o reacţie vehementă a societăţii, ceea ce nu mai văd posibil astăzi, sau o reacţie, la fel de vehementă, din partea partenerilor euroatlantici – care se pare că se pregăteşte sau este în desfăşurare, din păcate nu suficient de vehementă.

  • Deceneu says:

   Reactia vehementa nu schimba nimc. Este ca o rana care se cicatrizeaza.

   Cat despre partenerii euroatlantici nu cred ca ne putem astepta la nimic bun din partea lor. Nici ei nu sunt idealisti.
   Functionarii UE sunt supusi presiunii firmelor transnationale si a capitalului financiar mondial. Ei, asa ca Severin, vor ceda coruptiei si vor promova intereseleor lor, de a acapara cat mai multa avutie, gen Rosia Montana, Hidroelectirca, sau Nuclearelectrica etc.
   Nu-i destul de clar ce interese urmaresc?

 4. nelucraciun says:

  Din păcate nu înţeleg filmul.

  • Deceneu says:

   nelucraciun :

   Din păcate nu înţeleg filmul.

   Are traducere in romana si mesajul unui fost director la BM este destul de clar.
   Coruptia a atins nivel mondial si BM participa la amplificarea coruptie prin finantarea guvernelor corupte.

   • nelucraciun says:

    Îmi pare f. rău, am rulat 2 minute din film, apoi pe sărite până la sfârşit, dar nu am văzut / auzit nici o traducere. Ceva îmi scapă!

    • Deceneu says:

     Vad ca nici la mine nu mai apare butonul cu titrarea.
     Acceseaza link-ul urmator

    • nelucraciun says:

     Mulţumesc. Acum am putut vedea traducerea. Aveţi dreptate, totuşi sunt nuanţe şi speranţe. Îmi pare rău, nu am vreme să dezvolt acum.

 5. Teo Negură says:

  Dragul meu, lumea e scarbita de politica in sine, de oamenii politici, nu stiu cu ce-ar putea sau ar trebui sa vina un partid nou ca sa aiba vreo sansa macar sa fie luat in seama. Crezi ca ii mai pasa cuiva de platforme sau doctrine?…

  • Deceneu says:

   Daca vin cu etichete si promisiuni nu vor avea succes, dar daca vor propune masuri inteligente vor atrage electoratul. Electoratul din „scarbit de politica” a ajuns sa fie iritat de politicienii care-i sfideaza cu cheltuieli inutile.

 6. Majoritarul says:

  Ai folosit cuvinte mari Deceneu, „constiinta civica”, „realism” etc. Din pacate romanii, marea masa ma refer, nu au fost pregatiti pentru democratie in ’89 si nu sunt nici acum.
  Cred ca cel putin 80% dintre vontanti nu au habar ce este aia „constiinta civica” iar 50% dintre ei nu inteleg notiunea de „civic”. Asta este si motivul pentru care s-a ajuns aici. Eu nu cred, cel putin pentru moment, ca democratia este o solutie pentru romani ci cred ca democratia ca si alte sisteme si forme de organizare sunt eficiente in functie de masa de oameni pe care sunt aplicate. De exemplu, daca in Franta ar veni la putere un lider cu inclinatii dictatoriale, acesta va fi eliminat din politica timpuriu pentru ca francezii au invatat ceva din istorie. Pana la urma asta e diferenta, noi nu am invatat nimic si am ramas tot cu capul in pamant ca pe vremea lui Ceausescu.
  Asadar nu cred ca aparitia unui partid nou ar schimba foarte multe la nivel de perceptie umana, singura sansa de schimbare este imbinarea a doua elemente disciplina, impusa daca e nevoie, si ridicarea nivelului de cultura al populatiei, iar asta nu se poate face in mai putin de 15-20 ani.

  • Deceneu says:

   Nu trebuie sa fie tot romanul responsabil si cu constiinta civica.
   Scoala Ardelean a avut succes cu o populatie mai putin informata si educata.
   E suficienta ca sa miste 5% din populatie, sa caute solutii si sa le promoveze, si ceilalti o sa-i urmeze.
   La nemultumirea care exista aproape orice varianta diferita de cele actuale, este considerata buna. Depinde de ce masuri va(vor) propune.
   Asta nu o spun numai eu, o spun si sociologii care-i consiliaza pe politiceni.

   • nelucraciun says:

    Nu 5%, ci undeva între 10 şi 15 % din populaţie, anume cea mai activă parte a sa, s-a mişcat deja, dincolo de frontierele naţionale. Deocamdată, din păcate, acesta este singurul răspuns către clasa politică (în ansamblul său) pe care poporul l-a considerat viabil şi îl aplică de zor.
    Orice tentativă de reconstrucţie a ţării trebuie să plece de aici. Iar situaţia în care partea activă a ansamblului neamului românesc o constituie, în majoritate, astăzi, decreţeii, mai lasă o speranţă pentru o importantă componentă autohtonă a viitoarei populaţii a ţării. Cu un obligatoriu import de completare…

    • Deceneu says:

     Si in „ramasitele” din tara se poate gasi un 5% din ce-a mai ramas. 🙂
     Cei care au facut revolutia acum trebuie sa se gandeasca sa o finalizeze, ca sa lase copiilor un viitor. In caz contrar raman si fara copii, pentru ca vor pleca unde se ofera locuri de munca, si fara pensie pentru ca economia va fi epuizata.

    • nelucraciun says:

     De ce credeţi că România are cea mai mare emigraţie dintre ţările din Est? Între altele şi pentru că generaţia care astăzi este activă a fost artificial supradimensionată prin celebrul decret ceauşist de „încurajare” a natalităţii. Aceasta conduce la speranţe că va mai rămâne ceva populaţie activă în ţară. Iar în caz de redresare (pe care nu o văd posibilă decât printr-o reacţie viguroasă a partenerilor noştri euroatlantici, care se pare a fi în derulare) se va recurge la un import de completare (şi acesta este în derulare) şi, probabil, generaţia care a făcut revoluţia nu va rămâne chiar de izbelişte. Dar naţiunea va pierde o parte însemnată din trupul şi sufletul său.

 7. Majoritarul says:

  Din cate vad eu mostenirea pe care o vom lasa copiilor sunt datoriile catre FMI si o tara a carei populatii este mult imbatranita si descalificata profesional.

  • Deceneu says:

   Daca dormitam nu vom mai avea ce sa lasam urmasilor. O sa fim niste nomazi fara tara ca tiganii.

 8. Bibliotecaru says:

  Noile partide nu au prea mari şanse pentru că numărul de activişti în politica românească s-a stabilizat. Nu mai există 100 de mii de cetăţeni care să stabilească o organizaţie teritorială, în concluzie singura şansă este „împrumutul” de la celelalte partide. Pentru asta este însă nevoie de minim 10% în sondaje. Este însă evident că partidul nou nu va fi altceva decât o reciclare de membrii de partid care nu şi-au satisfăcut ambiţiile în vechile partide. Oricum ar fi, oricât de bune ar fi intenţiile, este greu să faci un partid de tip nou care are la bază valoarea pentru că valoarea membrilor nu poate fi prea mare.

  • Deceneu says:

   Asta-i opinia celor care considera ca valoarea partidelor este data de impactul persoanelor publice in electorat.
   Eu cred ca valoarea unui partid depinde de forta ideilor pe care le sustine.
   Cum partidele actuale nu au idei, orice partid nou cu idei care surprind ar avea sanse sa atraga membrii si simpatizanti.
   O ora la televiziune in care prezinti ceva concret, coerent si accesibil face mai mult decat 30 de ore de vorbarie goala.

%d blogeri au apreciat: