Guvernantii ticalosi nu sunt prosti!

Urarea „sa traiti bine” nu era adresata populatiei.
In 2009 cand s-a luat imprumutul scriam ca imprumutul are rolul sa salveze bancile si in special clientela si pe speculatorii imobiliari, transferand efectele crizei pe umerii cetatenilor. Daca guvernul ar fi lasat criza sa regleze dezechilibrele prin inflatie, efectul ar fi fost suportat proportional cu veniturile atat de cetateni cat si de investitori.
Ca sa parafrazez expresia lui Basescu „grasul” (investitorul si statul) a fost ajutatat de Presedintele Basescu sa incalece in spatele „slabanogului” (cetateanul).

Presedintele INS V Voineag declara ca „în primele trei luni comerţul de bunuri, care este corelat cu consumul populaţiei şi are o mare pondere în PIB, a fost în scădere cu aproape 6%.”
In conditile in care PIB-ul creste cu 0.6% ( practic stagneaza) si consumul populatiei scade cu 6%, este evident ca pentru populatie criza continua. Daca ponderea consumului populatiei in PIB este mare si investitile private mici, atunci se intelege ca in sectorul de stat consumul a fost mult pe plus. S-a investit mult in asfaltari, panselute, borduri, sali de sport si alte obiective da „maxima importanta nationala.”

Clientela politica prospera si pe timp de criza parazitand bugetele publice.
Basescu a salvat „sistemul” si atunci e firesc, ca „SISTEMUL” transpartinic sa-l sustina la conducere simuland neputinta si evitand sa adopte masuri, care ar limita puterea Presedintelui sau a guvernului.
Daca nu intervenea guvernul sa reduca salarile si daca nu cresteau cheltuielile publice, probabil consumul populatiei scadea doar cu 2% in loc de 6% cat este in prezent.
Guvernul obsedat de reducerea cheltuielilor, desi in 2009 Presedintele spunea ca vrea finantare pentru IMM-uri , a amplificat dezechilibele din economie impiedicand criza sa remedieze situatia.

PIB-ul se calculează în două moduri – din punct de vedere al formării este format din industrie, cu o pondere de circa 25%, servicii – cu 50%, agricultură – cu 6%, construcţiile – cu 9% şi restul impozite nete.

Din punct de vedere al utilizării, adică cum sunt utilizate resursele, PIB-ul este format din consum, investiţii şi exporturi nete, adică exporturi minus importuri. Din acest punct de vedere, exporturile, deşi au o pondere redusă faţă de alte ţări dezvoltate, adică de doar circa 32%, au avut o creştere de 20% an la an ceea ce a imprimat creşterea întregului PIB.

„Dacă discutăm T1 2011 la T4 2010, industria a fost pe plus, serviciile a fost foarte puţin pe plus mai ales ca urmare a cifrei de afaceri mai bune în restaurante şi hoteluri, agricultura şi construcţiile puţin sub 100% faţă de trimestrul anterior, iar impozitele nete au fost pe plus”, a explicat Voineag.
Sursa.

Ponderea mare a servicilor arata ca se invart fonduri mari-supradimensionate in protectie si paza, proiectare, consultanta etc.. Ar fi interesant cu cat contribuie serviciile la export.
Guvernantii nu sunt prosti asa cum scriu multi pe bloguri sau in mass-media. Ei stiu foarte bine ce fac si o fac cu profesionalism. Prosti suntem cei care acceptam politica lor fara sa protestam.

Ce concluzii se desprind pentru viitor, din datele statistice?
Agricultura si turismul au o pondere mica si sunt in declin, ceea ce va trage dupa ele si scaderea nivelului de trai. Constructile in declin sunt consecinta scaderii veniturilor populatiei si vor continua sa scada.
O economie se dezvolta cu atat mai mult cu cat balanta comertului exterior este mai pozitiva. China a acumulat valuta forte pentru ca a exporat mai mult decat a importatat, deoarece consumul intern (autoconsumul) este redus.
Economiile care pot sa-si produca cele necesare hranei nu sunt obligate sa importe produse alimentare si exportul poate fi utilizat pentru importuri de tehnologie.
Romania are potential agricol si turistic si importa masiv alimente, iar balanta turistica e defavorabila, respectiv cetatenii romani cheltuie pe turism in strainatate mai mult decat veniturile obtinute de Romania de la turistii straini. Exportam cherestea, petrol si fier vechi ca sa cumparam produse agricole.

„Bula” cresterii generata de afluxul de credite din anii 2007-2008, a continuat cu imprumutul de la FMI si UE din anii 2009-2010, care a „atenuat aterizarea” si a rostogolit efectele spre viitor. In anii 2007-2008 cetatenii si investitorii au investit in imobiliare, iar statul in 2009-2011 investeste imprumutul in „gauri negre”: drumuri , sali de sport, biserici, borduri, parcari etc..
Imprumuturile din anii 2009-2011 nu sunt valorificate in afaceri, sa stimuleze IMM-urile, agricultura si turismul, asa ca ele vor fi o povara suplimentara la cea mostenita din 2007-2008.
Prin politica lui Basescu sugerata de Isarescu situatia datoriei viitoare s-a agravat si revenirea economiei pe crestere s-a amanat.
Cetatenii impovarati de creditele proprii vor avea de platit si impozite mai mari, pentru ca statul sa returneze ratele scadente. Daca statul nu a subventionat afaceri care sa aduca profit in viitor, veniturile la buget vor fi colectate de la cetateni, ca impozit pe proprietate, pe locuintele si pe autoturismele cumparate sau pe terenuri.

Masurile de austeritate au marit si vor marii polarizarea, decalajul intre „profitorii tranzitiei” si simplii cetateni, mai mult decat ar fi facut-o criza „negestionata” de putere.
Masurile de austeritate se vor accentua in 2011 prin disponibilizarile anuntate.
Politicienii nu au nici un program de stimulare a micilor intreprinzatori, pentru ca pe ei ii intereseaza doar salvarea clientelei politice, care-i finanteaza sa ramana la putere. Finantatorii sunt la putere si in opozitie asteptand sa se roteasca daca erodarea actualilor politicieni este mare, mentinand „sistemul pe val”.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

11 Responses to Guvernantii ticalosi nu sunt prosti!

 1. Majoritarul says:

  Pe langa cele spuse de tine, nu trebuie uitate aici tupeul si emfaza cu care aceste vesti sunt date populatiei.
  Increderea pe care o inspira Boc, celor mai saraci cu duhul, in discursurile sale este remarcabila desi pentru o persoana educata genereaza stupefactie. La asta am putea adauga si declaratiile lui Basescu care in ultima perioada este deja mult mai calm si foarte sigur pe ceea ce spune, din pacate nici el nu stie ce spune.

  • Deceneu says:

   Siguranta lor vine de la faptul ca stiu ca nu au opozitie. Chiar daca vine la putere USL-ul lor nu li se poate intampla nimic, pentru ca au prea multe legaturi de complicitate. Ei au protejat pe PSD-isti si PSD-istii o sa-i protejeze pe PDL-isti.
   Pericolul pentru ei este ca populatia sa rastoarne toata clasa politica, dar o asemenea varianta inca nu se prefigureaza.
   Dupa parerea mea scenariu este inevitabil pentru ca incostienta politicienilor este maxima.
   Nu sunt prosti, dar nici atat de inteligenti incat sa-si vada interesele pe termen lung.
   Se conduc dupa interesele imediate.

   • nelucraciun says:

    Asa este. Se conduc doar dupa interesele imediate. Si principala lor grija este de unde sa mai traga un leu pentru satisfacerea clientelei politice.
    Partea cea mai activa a populatiei a plecat. Astazi o reactie viguroasa din partea poporului este putin probabila. Singura reactie capabila sa dreseze, oarecum, clasa politica poate veni si a inceput sa vina, de la partenerii euro-atlantici.

    • Deceneu says:

     Eu nu cred in ajutorul partenerilor euro-atlantici. Ei au interese economice si aplica principiul fiscalitatii, respectiv „arta de a jumulii gasca fara sa tipe”.
     Daca in Romania ar izbucnii revolte ar face un pas in spate. Atata timp cat oamenii sunt pasivi este loc de „jumuleala”.

    • nelucraciun says:

     Orice revolta inseamna, dpdv economic, pasi inapoi, intr-o prima faza. Vezi revolutia / contrarevolutia din 1989, dupa care inca nu ne-am dezmeticit.
     Partenerii euroatlantici nu-si pot permite tumori maligne in organism!

 2. Bibliotecaru says:

  Nu am impresia că PDL face astfel de lucruri „după capul lor”. Cred că este totuşi o comandă din afară.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/05/al-treilea-mandat-sau-printre-sicrie.html

  • Deceneu says:

   La polonezi, la cehi si la unguri de ce nu-i aceeasi situatie?
   Sunt de acord ca FMI joaca in interesul marii finate mondiale, dar nu esti obligat sa apelezi la FMI.
   Romania avea si alte posibilitati, mai dure pentru unii, dar mai putin dureroase pentru Romania in ansamblu.

  • Bibliotecaru says:

   Nu este aceiaşi situaţie pentru că politicienii de acolo au altă calitate şi se împotrivesc în loc să colaboreze. Viitorul însă va forma, şi la ei, politicieni dispuşi să acceadă spre „putere” cu orice preţ. Asta dacă între timp democraţia nu va desfiinţa practicile oligarhiei mondiale.

   • Majoritarul says:

    Lucrurile sunt simple, incepea criza iar ei aveau nevoie de bani pentru a returna „investitiile” din campanie asa ca au ales cea mai simpla metoda.
    Este adevarat ca mai erau si altele dar poate nu la fel de rapide si de facile. Din pacate insa „investitorii” nu erau dispusi sa astepte si ei stiau asta, deci s-au imprumutat ca sa aiba de unde da banii inapoi clientelei politice.

 3. Teo Negură says:

  Inainte luptam cu sistemul ticalosit, de-acum vom lupta cu ticalosii sistematici… Trista soarta, falimentar popor!

  • Majoritarul says:

   Nici inainte nu era „sistemul ticalosit” sistemul era doar utopic insa parea si era considerat ticalosit deoarece avea la varf tot ticalosi sistematici.

%d blogeri au apreciat: