Judeca si tu ! – TVR

D-na R Culcer a deschis emisiunea „Judeca si tu!” de la TVR, cu urmatoarele afirmatii:

Am avut de la inceput o democratie originala. Si de peste doua decenii incercam sa avem o democratie normala.
Nu prea ne iese. De cate ori apare o noua lege care schimba ceva in regulile electorale sau politice rezistenta sistemului se manifesta cu furie.
Din pacate lipsesc analizele obiectiv. La fel se intampla si acum dupa ce Parlamentul a modificat modul de alegere a primarilor si dupa ce presedintele a prezentat un proiect de lege a reviziurii constitutiei. Pana la urma conteaza un singur lucru, daca democratia este consolidata sau slabita. Cuma e mai bine, cum e legitim daca putem sa spunem asa.”


Din pacate si aceasta discutie este o analiza subiectiva, pentru ca nu au fost invitati oameni de specialitate(constitutionalisti) sustintatori si critici, egali ca numar. Emisiunea a fost utilizata ca emisiune de propaganda pentru ideile presedintelui si ale Dl-ui Stoica
La aceasta emisiune au fost invitatii permanenti M Neamtu si A Cornea, plus invitati care sustin masurile puterii, si au discutat de pe pozitia in care unii sustin masurile altii le critica superficial, fara argumente puternice.
Dl Stoica utilizeaza ocazia sa-si plaseze ideea lui, a lui Basescu si a FSN-istilor in general, cum ca sistemul politic bipolar este un stistem „eficient”, o stare naturala spre care se indreapta toate sistemele politice.

V Stoica – Pana la urma ceea ce este important, daca aceste intitative legislative, contribuie pe de o parte la modernizarea statului roman, la reforma statului roman,in sensul unei mai mari eficiente in slujba cetateanului, si daca este asa inseamna ca de fapt este si un interes al consolidarii democratiei, pentru ca pana la urma inteleg ca asta este disputa, aceste intitiative consolideaza democratia sau sunt un atac la adresa democratiei!
R Culcer – asta urmeaza sa stabilim.
A Cornea – Este evident ca noi suntem interesati si de consolidarea efcientei statului roman si de consolidarea democratiei, dar nu-i obligatoiu, nu-i apriorii, ca cele doua merg impreuna.
V Stoica – Eu sunt de acord cu dumneavoastra
A Cornea – este posibil sa aveti o eficienta mai mare, sa aveti primari alesi intr-un singur tur de scrutin, e clar ca-i mai eficient mai repede ..

V Stoica
-Eu sunt de acord ca exista multe argumente impotriva alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin, dar sunt si argumene in favoarea acestui sistem. Unul a fost adus in discutie chiar daca nu este impartasit, acela legat de costuri, dar mai este unul care din punctul meu de vedere este real, este foarte important si anume este vorba despre cristalizarea unui sistem politic bipolar in Romania. Veti spune ce legatura are asta cu sitemul politic bipolar, si eu va spun ca are foarte mare legatura. Pentru ca alegerea intr-un singur tur de scrutin si la primari si la presedintii consililor judetene si daca va, se va putea si la parlamentari, o asemena alegere, un asemenea tip de scrutin va consolida structura democratica din Romania, pentru ca eu am convingerea, bazata pe ceea ce se intampla in lume de douzeci de ani de cand avem democratia de tip modern, am convingerea ca sistemele politice bipolare cu doua mari partide puternice functioneaza mai bine decat cele care au foarte multe partide, mai slabe, mai faramitate (M Neamtu aproba din cap), or acest mod de alegere ii va determina pe oameni sa se orienteze catre partide importante de la buna inceput si, si partidele nu vor mai avea tendinta faramitarii, pentru ca daca esti un partid mici cu trei la suta nu ai cum sa ai majoritate relativa niciodata. Si asta va duce la consolidarea democratiei. Din punctul meu de vedere este castigul real al unui mod de alegere.
..
A Cornea – Dl Stoica ne spune ne trebuie sa avem un sistem bipolar, sunt de acord ca un sistem tinde, un sistem echilibrat tinde sa devina bipolar, insa refuz sa cered ca n-ar trebui sa exista si formatiuni mai mici, poate una, poate doua. Noi si asa deocamdata avem de fapt un sistem cu trei partide, doua mai mari unul mai mic plus UDMR-ul, nu stiu ce va fi incontinuare.
R Culcer – Haideti sa vedem care sunt.. Ar trebui sa avem un guvern de coalitie. Au functionat la noi guvernele de coalitie?
A Cornea – Vad ca functioneaza acest guvern de coalitie.
V Stoica – Este motivul pentru care eu sustin si am pledat de multi ani in favoarea sistemului politic bipolar. E adevarat ca pot functiona coalitile, dar in Romania si nu numai in Romania ele functioneaza gripat intotdeauna, si am doua exemple in minte, mai intai am exemplul perioadei ’96-2000 pe care o cunosc destul de bine, si stiu ce s-a intamplat in acea coalitie, si stiu cat de greu a functionat si stiu ca in ultimul an in 2000, la Senat, guvernul pierduse majoritatea, nu mai putea sa teaca nici un fel de lege din cauza faptului ca nu mai aveam majoritatea la Senat. Acuma suntem pe muchie la Senat si tot timpul suntem amenintati de pierderea majoritatii.
Eu cred ca negocierea este fundamentala pentru democratie si aici sunt total de acord cu ce spunea Dl Cornea, numai ca nimic nu ne impiedica sa facem negocieri intre curentele dintre interiorul unui partid, si asta si fac.
A Cornea – Asta-i ideea D-lui Iliescu din ’90.
V Stoica – Nu nu nu, nu-i ideea D-lui Iliescu, dl Iliescu deobicei este inspirat de aici de colo .. dar acolo unde sunt sisteme bipolare, de exemplu in America, partidele nu sunt monolitice Dl Cornea, partidul Republicat este de fapt o federatie de curente, si exista o negociere interna mult mai subtila, mult mai rafinata si mult mai profunda decat negocierea care se face la noi intre diferitele partide politice. Asadar chestiunea negocierii functioneaza foarte bine si in sistemul bipolar.

E ca si cum s-a afirma ca oligopolul si monopolul sunt sisteme economice naturale spre care se indreapta economiile si ca ele sunt mai eficiente.
E adevarat ca ele sunt mai stabile si mai eficiente pentru interesele lor, dar pentru populatie monopolul si oligopolul elimina concurenta si impun arbitrar preturi mari in defavoarea cetatenilor, ducand la o pauperizare a populatiei.
O clasa politica responsabila adopta legi antitrust, nu face loby pentru concentrarea economica si pentru eliminarea concurentei, si un analist politic responsabil nu pledeaza pentru eliminarea sau atenuarea competitiei politice.

In politica stabilitatea la putere este eficienta pentru cei de la putere, si contraproductiva pentru cetateni. O putere stabila, care nu mai poate fi detronata devine aroganta si sfideaza cetatenii, promovandu-si proprile interese.
Cea mai stabila forma de putere este puterea cu partid unic, unde nu exista competitie si negociere, iar puterea bipolara este pasul premergator spre partidul unic.
Negocierea intre partide este transparenta fata de electorat, supusa presiunii electoratului si consecinta competitie. Daca se diminueaza sau se elimina numarul de competitori se diminueaza competitia si negocierea dispare.

Negocierea intre curentele din interiorul partidelor este determinata strict de consolidarea puterii lor in interiorul partidelor si nu ia in calcul intersele electoratului, si atunci de ce sa pledam pentru un transfer al competitiei transparente dintre partide, spre o competitie netransparenta in interiorul partidelor politice, o competitie care nu ne priveste pe noi ca alegatori?

Interesul nostru este sa avem competitie si negociere intre partide ca sa putem sa intervenim prin vot in pozitionarea lor la putere, in functie de cat de conectate sunt la problemele societatii.

Daca in Romania erau doua partide PDL unul condus de Boc si unul condus de Blaga, si doua partide liberale, unul condus de C Antonescu si altul condus de Tariceanu, si electoratul ar fi transat raportul de forte dintre ele prin vot, democratia ar fi fost mult mai transparenta, mai morala, mai normala, decat forma de negociere care a avut loc la congresele celor doua partide.

Dl Stoica pledeaza sa sacrificam democratia de dragul liderilor rigizi. Sustine ca liderii politici au probleme cu negocierea si propune sa schimbam sistemul politic democratic, sa eliminam negocierea dintre partide, sa-l adaptam la niste lideri incapabili sa negocieze ca niste democrati, in loc sa schimbam liderii cu altii capabili sa respecte regulile democratiei.

In Romania FSN-ul a eliminat opozitia si s-a scindat in doua ca sa simuleze alternanta la putere, dar in realitate exista o singura putere, cea a FSN-ului. PNL-ul a marsat la acest „proiect politic”, desi se declara democrat. De ce credeti ca politicenii sunt aroganti si nu se tem de eventuale acuzatii de coruptie?
Romania are un partid unic care domina puterea si opozitia, si daca o ramura a lui nu are suficienti parlamentari „imprumuta” de la ramura din opozitie, printr-o migratie parlamentara.
Are dreptate Turturica acunci cand afirma ca intre putere si opozitie este un Război cu săbii de lemn.
D-nii Basescu si Dl Stoica si toti politicenii doresc ca acest sistem sa se perpetueze si propun un sistem electoral prin care nici o alta formatiune politica sa nu poata pune in pericol stabilitatea la putere a actualelor partide, iar TVR-ul face loby pentru ideea respectiva.

M Neamtu – este si o invitatie la un plus de maturitate adresata cetateanului.
R Culcer – Inteleg si creed ca sunteti de acord cu acest sistem.
M Neamtu – Inclin sa cred ca in acest context e mai bine pentru Romania. Nu cred ca observatile facute de colega noastra Raluca Alexandrescu sunt lipsite de substanta, ele au un temei, dar in contextul instoric in care ne aflam s-ar putea ca aceste decizii de a invita un cetatean sa decida direct intr-un singur tur, intre dreapta si stanga, despre asta cred ca vorbeste Dl Profesor.
Eu cred ca aste este si o invitatie la un plus de educatie politica. Hai sa ne decidem pana la urma ce vrem, intr-o comuna, intr-un oras, intr-un municipiu, vrem un primar de drepata sau un primar de staga?
..
R Culcer – Credeti ca intr-o comuna optiunea dreapta-stanga este relevanta?
M Neamtu – Eu nu spun ca factual o sa si descoperim, dar spun ca este o invitatie pe de o parte pentru cetatean sa decida mai repede si apoi pentru partide sa asume un plus de consistenta doctrinara.
Niciodata nu vom avea aceasta consistenta doctrinara, daca nu mergem pe modelul bipolar, care, iertatima si cu asta inchei, modelul bipolar este intru fel analogic cu gandirea noastra binara, noi totusi ca oameni, psihologia cognitiva ne spune, gandim in general intre cele doua directii.

Asta cu gandirea bipolara am observat-o la gandirea FSN-ista si s-au contaminat si cei de la PNL.
Afirmatii de genul „asta era singura/unica solutie” este emisa de minti cu un singur neuron, pentru ca numai ele emit o singura solutie, prima care le vine in minte.
„Cine nu-i cu noi este impotriva noastra”, sau cine-l critica pe Basescu sau intitativele lui este cu „moguli”, sunt alte mostre de gandire binara.
Cu alte cuvinte trebuie sa adoptatm un sistem electoral ce se preteaza la filozofia politica, „cine nu-i cu noi este cu dusmanii”.
M Neamtu nu stie ca sistemul binar nu te obliga sa ai un arbore cu doua frunze, si ca un sistem poate parcurge un arbore binar cu n „ramuri” (alternative) si m „frunze” (participanti).
Sistemul binar nu limiteaza alternativele. Daca te opresti cu explorarea la un singur nivel ai doar doua variante, dar daca explorezi pe mai multe nivele numarul de variante este 2 la puterea n unde n reprezinta numarul de nivele ierarhice.
Limitarea alternativelor este consecinta mintilor inguste si a celor inclinate spre autoritarism.

Un profesor de filozofie definea libertatea in functie de posibilitatea de a alege din mai multe variante. Cu cat avem mai multe variante cu atat suntem mai liberi.
Dupa mintea FSN-ista ar fi bine sa nu mai alegem, sa-i lasam pe ei sa se alega in curente din partidul unic, cum visa I Iliescu in ’90.

La emisiunea „Judeca si tu!” judecata subiectiva a sustinatorilor puterii nu este decat o propaganda pentru subminarea democratiei in numele consolidarii ei.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

One Response to Judeca si tu ! – TVR

  1. Majoritarul says:

    Singurul comentariu pe care il vad in „ton” cu subiectul este „NO COMMENT”

%d blogeri au apreciat: