Alba ca Zapada si „marul otravit”!

Alaba ca Zapada si marul otrvit sunt manipulari aplicate de clasa politica prin intermediul mijlocelor mass-media, care ii servesc interesele ca un „catelus de companie”.
Este o strategie de manipulare care are in centru „marul otravit” -> centralizarea puterii, pe care cetatenii /”Alba ca Zapada”, il musca periodic.
Atacul la Majestatea Sa Regele Mihai nu are nici o logica decat dorinta sa abata discutile de la o tema care a devenit periculoasa pentru putere, cea a descentralizarii.
Pentru asta trebuia sa lanseze o tema „soc”, si a gasit una la care nimeni nu se astepta.
Toata mass-media a „tocat marunt” subiectul cand el putea fi tratat ca o bufonerie de prost gust, facuta de un bufon al targului, intamplator numit Basescu .

Asa cum a spus Lazaroiu conceptul Alba ca Zapada poate fi un concept de reforma institutionala, regionala , un partid sau o organizatie civica, dar mai curand este un concept de manipulare.

Regionalizarea a prezentat-o ca pe o cerinta si o solutie pentru absortia de fonduri de la UE si ca pe o reducere a birocratiei.
In realitatea scopul este sa recentralizeze adminstratia si implicit puterea ca sa o aiba sub control, si atunci a utilizat „marul otravit” al regionalizarii si al eficientei ei economice.
Daca maghiarii au cerut autonomie de frica sa nu aprinda „lumanarea de la capul romanilor”, a pus televiziunile sa discute si sa instige impotriva maghiarilor si a „aberatilor” cerute de ei.

Nimeni nu s-a alertat ca televiziunile au instigat la ura nationalista prin:

 • rastalmacirea avertismentului lui Kelemen Hunor ca exista riscul ca maghiarii sa iasa in strada, prezentat ca o amenintare cu iesitul in strada.
 • au inviatat in studio numai radicali romani cu ochii injectati cu care nu se putea discuta
 • au sugerat ca exista o atmosfeta tensionata intre romani si maghiari, cand nu era asa ceva
 • au insistat pe tema Tinutului Secuiesc si au evitat sistemtic subiectul atributilor si pana la ce nivel sa se faca descentralizarea. Nu au discutat facand abstractie de zona maghiara, sa ia ca exemplu Bacau sau Braila si sa arate ce atributii vor avea autoritatile locale si regionale.

Televiziunile au discutat doar despre hotarele Tinutului Secuiesc, au invitat in studio ce-a avut clasa politica mai radical, ca sa irite pe maghiari si sa radicalizeze pe romani. Nimeni nu a facut plingere la CNA impotriva campaniei antimaghiare evidente si a instigarii la ura etnica.

Practic nici nu aveau ce discuta pentru ca nu exista nici un proiect si nici un studiu.
Tema a fost lansata sa manipuleze opozitia si UDMR-ul sa „negocieze” sustinerea modificarilor constitutiei, si opozita s-a lasat manipulata mai ceva ca populatia.

Televiziunile au executat comanda intocmai si la unison, dovedind ce spunea Roman in ’90 ca „s-au demascat”, ca nu avem televiziuni echilibrate si de opozitie. Televiziunile au facut opozitie la descentralizare, sustinand programul lui Basescu. Partidele din opozitie au fost pe aceeasi „lungime de unda”, demascandu-se si ele ca sunt FSN-iste si ca au aceeasi „gandire politica centrista”.

Toti au batut moneda pe Tinutul Secuiesc si au evitat sa discute despre beneficile descentralizarii.
Basescu este dispus sa ofere separatismul Tinutului Secuiesc daca se face regionalizarea asa cum vrea el, adica o regionalizare cu centralizarea atributilor de la judete la cele opt regiuni, pe cand descentralizarea ar presupune preluarea atributilor de la guvern la regiuni.
Pe el si pe cei care-l consiliaza ii intereseaza mai multa putere la centru si mai putina in teritoriu.
Maghiarii se pare ca nu accepta separatismul, ei vor descentralizare, dar nu au cu cine colabora.
Opozitia, care ar putea sa-i ajute, nu doreste descentralizarea

S-a confirmat in totalitate ce scriam la primul subiect despre regionalizare ca:

Nu cred ca legea adminstratiei va duce la descentralizare.
Cred ca ea va fi utilizata pentru un control centralizat mai bun al fondurilor destinate regiunilor. Baronii locali au fost scapati de sub control si Basescu cauta o solutie sa-i puna sub tutela Bucurestiului. Asta se va putea observa prin evitarea dezbaterii in mass-media a modului in care va functiona puterea regionala, atributile ei si relatia cu Guvernul. Dezbaterea va fi deviata spre componenta regiunilor si in special spre regiunea “Tinutului Secuiesc”.

“Drumul spre Iad este pavat cu intentii bune.” (Saint Bernard de Clairvaux).

In acelasi spirit al concentrarii puterii au fost facute si celelate intitative prezidentiale:
– Parlament unicameral cu mai putini parlamentari ce pot fi mai usor controlati si eventual manipulati, a fost prezentata tot ca o solutie de reducere a cheltuielilor.
– Constitutia care acorda mai multa putere DNA-ului, si mai putina putere CSM-ului si in general justitiei. Posibilitatea parchetelor de a acuza sau confisca averi fara probe.
– A sugerat partidelor parlamentare ca daca nu au o alianta inregistrata la tribunal, majoritatea formata de ele nu poate fi luata in considerare, si partidele au „inghitit-o” suspect de usor, si s-au inregistrat la tribunal desi nu spunea in Constitutie asa ceva.
– A afirmat ca el desemneaza premierul si opozitia „a muscat marul otravit”.
– La primaria Bucurestiului a cerut un consiliu pentru ca nu poate face nimic fara o majoritate absoluta.
– Vrea mai putine partide mari si nu e de acord cu reducerea pragului electoral sa intre in parlament partide mici, care l-ar obliga sa adopte un comportament de democrat, sa negocieze si sa faca concesii.

Centralizarea in doar doua forte politice de aceeasi culoare si inexistenta unui partid romanesc care sa sustina o descentralizare, este un handicap si un risc de alunecare spre autoritarism al vietii politice romanesti.
Aparitia unui partid care sa aiba in program un proiect de descentralizare ar fi o idee de luat in considerare!

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

7 Responses to Alba ca Zapada si „marul otravit”!

 1. BIG says:

  Felicitări, credeam că sunt singurul care a realizat că este doar prosteală pe față și nu o pun decât de o nouă țeapă.
  Am mai spus pe un alt blog referitor la același subiect. Fiecare individ are dreptul să-și aleagă calea lui în viață, așa cum fiecare comunitate ar trebui să aibă această libertate. La fel și județe sau orice alte forme de organizare.
  Daca populația maghiara din județele respective dorește să se separe de restul, doar pentru că nu le mai plac serviciile furnizate de la centru, sunt liberi să aibă autonomie.
  Și nu doar ei, ci întreaga țară. Fiecare comunitate ar trebui să aibă acest drept, iar maghiarii deschid calea către o nouă formă de organizare. Trebuie să le acord acest credit, poate învățăm ceva de la ei și vom ști să ne revendicăm și noi libertatea față de CENTRU.

  Descentralizare totală cu taxe doar pentru servicii comune (ajutoare pentru dezvoltarea zonelor mai sărace, politie, educație, justiție). Nu-i așa că ar fi raiul pe pământ, fiecare ar dormi așa cum și-ar așterne.

  • Deceneu says:

   Din pacate maghiarii s-au vazut singuri, pentru ca nu mai avem partide care sa apere interesele cetatenilor.
   Partidele vor doar sa profite de putere, si mi-am dat seama de asta de cand am vazut ca nu vor sa dezbata public programele. M Milut cand a fost ales avea blog si raspundea la comentarii. Dupa ce i s-au pus „intrebari incomode” a renuntat la blog.
   Partidele au avut forumuri de dezbateri pe care le-au abandonat, pentru ca sa nu fie penibili prin raspunsurile pe care le dau, sau sa nu irite faptul ca nu raspund la comentarii.
   .

 2. Lilick says:

  Si totusi, de data asta nu ai 100% dreptate. In momentul de fata USL organizeaza referendumuri la greu in judete. Deci manipularea nu a mers. Opozitia are o tema de care se tine: consultarea populatiei.

  • BIG says:

   Si ce te face sa crezi ca vor da doi bani pe rezultatele referendumului? Este doar exercitiu de imagine, sa vad USL cu un program de descentralizare si apoi merg si la referendumul lor. Pana atunci, taie frunze la caini cu totii.

  • Deceneu says:

   Este un referendum impotriva desfintarii judetelor, dar proiectul USL nu spune nimic despre descentralizare. Din ce am citit eu mentine multe atributii reglementate de parlament, pana si cate aeroporturi sau spitale regionale sa se construiasca.
   Fluxul banilor de la regiune la centru si repartizarea inversa este sursa principala a coruptie, pe care nici proiectul USL nu a prevazut sa o desfinteze.
   Vezi cele trei domenii in care se poate manifesta autoritatea regionala.

 3. ca tocmai vorbeam de greselile tale ortografice… 😉

  vezi – de curiozitate – cate ai facut doar in prima fraza :

  „Alaba ca Zapada si marul otrvit sunt manipulari aplicate de clasa politica prin intermediul mijlocelor mass-media, care le servesc interesele ca un “catelus de companie”.”

  omule, nu am mai citit nimic dupa asta… si s-ar putea sa fie pacat, poate spui si lucruri inteligente, dar in forma asta sa nu contezi pe multa lume care sa le citeasca…

  succesuri !

 4. PS

  nu ma intereseaza sa-mi vad postarile, poti sa le stergi linistit

%d blogeri au apreciat asta: