Lumea interlopa, efectul sistemului ierarhic al puterii!

Observ ca actiunile lumii interlope ce au monopolizat spatiu mass-media, sunt utilizate de presa sa faca loby impotriva descentralizarii.

Se afirma insistent ca: „va dati seama daca politia nu indrazneste acuma sa se atinga de un primar si de progeniturile lui, ce „mafie” o sa fie daca autoritatile locale vor avea in subordine politia!”
Pe de alta parte se recunoaste ca in aproape toate localitatile exista mafie sau mafii locale, si asta in conditile in care politia nu este subordonata autoritatilor locale.
Nu totate mafile locale sunt aservite autoritatilor locale. Multe functioneaza independent de aceste autoritati. Sigur in orasele mici oamenii se cunosc si autoritatile locale stiu cine sunt mafiotii, dar nu au puterea sa le stopeze abuzurile.
In general „interlopii”, politia si parchetul conlucreaza. Politia si servicile secrete au utilizat „surse de informatii in lumea interlopa”, informatori pe care i-au protejat de aplicarea legii. Asa s-a nascut „mafile locale”, ca urmare a protectiei infractorilor de catre autoritatile care aveau in repsonabilitate ordinea publica.
Din afacerile mafiote au inceput sa-si ia „tainul” si functionarii internelor, ai parchetelor sau ai servicilor, devenind complici si santajabili. De la protectori au ajuns protejatii lumii interlope. In multe localitati „bulibasa” are puteri mai mari decat seful politiei. S-a ajuns pana acolo cand fratele sefului statului a botezat copilul unui interlop notoriu, probabil ca un gest de recunostinta pentru „servicile aduse familiei”.
Toate acestea s-au petrecut in conditile unui stat centralizat, a institutilor conduse de la Bucuresti.
Ce subordonare are politia fata de autoritatile locale? Nici una!
Ministerul Adminstratiei si Intenelor stabileste numarul de posturi, incadrarea salariala, promovarea, premile si disponibilizarile, prin intermediul inspectoratelor judetene, pana in cel mai indepartat catun. Acelasi lucru cu servicile secrete.
Cand exista plangeri tot autoritatile de la Bucuresti cerceteaza cazul si il „ingroapa”, lasand pe reclamant la dispozitia celor reclamati.
Se poate afirma ca mafia a fost cultivata si patronata de un sistem ierarhizat si centralizat.
Politistul era atentionat de superiori sa nu se atinga de respectivii, care in cazul Deta sunt fii primarului, dar in cele mai multe cazuri sunt interlopi care au protectia in lumea politica. In unele localitati liderii lumii interlope sunt „bulibasii” tiganilor. Unii au participat la campanile electorale ale lui Basescu, sau Vanghelie cu tiganii a sustinut PSD-ul la Bucuresti.

Mafia locala ar putea fi starpita daca autoritatile si politia ar fi subordonate comunitatilor locale respectiv cetatenilor.
Legislatia actuala nu acorda nici o putere comunitatii. Singura posibilitate este sa aleaga intre reprezentanti ai protectorilor grupurilor mafiote. Dupa alegeri nu mai exista nici o parghie de a intervenii in decizile autoritatilor. Se blameaza electoratul, dar electoratul este nevinovat.
Daca alesii ar fi obligati prin lege, ca periodic si cand au de luat decizii financiare importante, sa se intalneasca cu cetateni sa fie obligati sa discute strategiile si programele investitionale, atunci nu ar mai putea investii sume astronomice in obiective nerentabile.

De ce se scufunda Romania economic?
Pentru ca puterea care o conduce este imorala si lipsita de control civic.
Este o competitie sa se cheltuiasca cat mai mult pe obiective de investitii de unde se poate fura. Ce ordin le da Presedintele Basescu ministrilor? „Aveti bani va rog sa-i cheltuiti.„! Nu conteaza rentabilitatea sau eficienta investitilor.
Investitile sunt directionate spre cei dispusi sa participe la „drenarea” de fonduri, si cu cat cota returnata spre complici este mai substantiala cu atat primesc fonduri mai mari. Nu se directioneaza fonduri spre micii investitori sau spre agricultori, se directioneaza spre investitii costisitoare, ca sali de sport care vor consuma bani pentru intretinere, borduri, panselute si infrastructura.
Fluxul redistriburii banilor de la centru spre teritoriu este sursa coruptiei.
Ca sa dispara trebuie eliminat circuitul fondurilor de la teritoriu la centru si retur. Fondurile trebuie sa ramana acolo unde se realizeaza veniturile. Autoritatile locale ar trebui sa fie obligate prin lege sa prezinte periodic cetatenilor, situatia veniturilor si a cheltuielilor locale, si orice investitie sa aiba acordul cetatenilor.

Societatea poate fi asanata prin mai multe masuri dintre care amintesc doua:
– cetatenii respectabili ai comunitatii sa aiba drept sa poarte arme pe care sa le utilizeze in cazul cand sunt in legitima aparare sau cand este violata proprietatea,
– prin realizarea unei transparente totala a activitatii alesilor locali, ca la „big-brother”, si prin acordarea de parghii cetatenilor, ca sa poata schimba pe cei iresponsabili.

Cetatenii si politia sunt timorti de lumea interlopa care dispune de arme, iar alesii sfideaza comunitatile pe care le conduc.
De ce le sfideaza? Pentru ca stiu ca locuitori din comunitate nu au putere si nu le pot face nimic. Lor le este frica doar de sefii ierarhici, motiv pentru care se pun in slujba lor, si fac tot ce li se cere. Sefii ierahici sunt si cei care impart fonduri sau functii, cei care le trimit controale si le intocmesc dosare. Trebuie rasturnat raportul de forte.

Aceasta structura ierarhica de tip militar, a creeat obedienta aparatului functionaresc si a adus Romania in starea actuala de coruptie si de „saracie lucie”.
Solutia este reformarea puterii de la o organizare ierarhica la o organizare democrata.
Comunismul a functionat ca o putere exercitata de sus in jos pe principii militare, iar democratia presupune ca puterea sa se exercite de jos in sus.
Daca se conserva puterea centralizata exercitata printr-o organizarea ierarhica militara, democratia nu are cum sa functioneze si atunci nici libertatea si nici intitativa nu se vor putea manifesta ca sa realizeze bunastarea.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Lumea interlopa, efectul sistemului ierarhic al puterii!

 1. Logosfera.ro says:

  Pe langa problema lipsei controlului la nivel local este si o problema legislativa. Am ramas inmarmurit cand am auzit prima oara cum functioneaza bugetele institutiilor de stat (mai exact Primaria Sectorului 2). Aceste bugete se fac inainte de inceperea anului si banii alocati pentru un capitol de cheltuieli nu pot fi cheltuiti in alt mod. Spre exemplu daca se aloca 2 miliarde pentru iluminat public dar se cheltuieste 1 miliard economia de 1 miliard nu poate fi folosit in alt scop (ex: asfaltarea unei strazi). Inainte de finalizarea anului, diferenta pur si simplu este aruncata pe fereastra (cheltuita cu forta) pentru ca, atunci cand se elaboreaza bugetul pe anul urmator, sa nu se trezeasca vreun destept sa spuna „pai anul asta am reusit sa facem iluminat public cu 1 miliard; vom face la fel si anul viitor”.
  Cadrul legislativ indeamna la aberatiile de genul „aveti bani deci va rog sa-i cheltuiti”. In conditiile astea cum se poate vorbi de eficienta?

  • Deceneu says:

   Sunt multe anomalii de genul celor semnalate.

  • daniela says:

   Toate bugetele se fac inaintea inceperii noului an bugetar.Si exact asa se intampla,daca in diverse domenii de activitate raman bani necheltuiti ,inainte cu 2 luni de incheierea anului bugetar se incearca o cheltuire a fondurilor ramase intr-un mod haotic ,acesti bani nu pot fi canalizati catre domeniile unde exista un deficit bugetar pentru ca aceasta ar insemna deturnare de fonduri.In cazul in care acesti bani nu sunt cheltuiti,se pierd.Nu pot fi transferati nici pentru viitorul an bugetar si nici nu pot fi folositi decat in scopul pentru care au fost alocati.

%d blogeri au apreciat asta: