Descentralizarea lui Boc

Boc vrea sa puna in aplicare o descentralizare conceputa centralizat, numai de putere.
A cerut un material de la ministere si altul de la prefecti. Prefectii nu stiu cum functioneaza deconcentratele. In materie de fiscalitate guvernamentala, pensii sau contributii la sanatate, ei nu au avut nici o atributie. Singurele lor activitati din teritoriu s-au limitat la atacarea in contencios a hotararilor consililor locale.
Boc ar fi declarat ca:

„Am primit un material de la ministere cu privire la ce consideră ministerele că ar putea descentraliza spre autorităţile locale sub aspectul atribuţiilor şi a patrimoniului. Rolul unui guvern central este să-şi păstreze puterea de reglementare şi control, dar decizia trebuie să fie încredinţată acelei autorităţi care este cel mai aproape de cetăţean. În 10 zile aştept propuneri ale prefecţilor din experienţa pe care o aveţi în calitate de conducători ai serviciilor publice deconcentrate şi coordonatori ai acestora cu privire la atribuţii şi la patrimoniul care poate fi transferat spre autorităţile locale, ca în luna septembrie să putem pregăti pachetul de acte normative în vederea implementării descentralizării”

De ce nu face Boc materialul public si sa supuna dezbaterii, cu opozitia si cu societatea civila, materialul primit de la ministere?
Sunt convins ca ministerele considera ca trebuie sa cedeze catre administratile teritorilale cat mai putin patrimoniu, fonduri cat mai mici si responsabilitati cat mai mari.
Desfinteaza toata reteaua de colectare a taxelor, impozitelor si a contributilor din teritoriu, sa faca primariile aceste activitati? Nu cred.
In ce priveste cedarea surselor de venit de la bugetul central la judete nu cred ca vor avea in plan asemenea obiective.
Boc vrea sa faca descentralizarea consultand doar pe cei care cedeaza din atributii, fara sa discute cu cei care trebuie sa primeasca atributii, cu presedintii de consilii locale si cu consilile locale.
O asemenea tema trebuie discutata de asemenea cu partidele din opozitie si cu societatea civila pe baza unei scheme a atributilor.
Prin evitarea dezbaterii subiectului opozitia sustine tacit actiunea guvernului.
Stiam ca PSD-ul nu agreeaza autonomia teritoriala si nici noua conducere liberala antonesciana.
Opozitia prin sustinerea puterii va avea toate sansele sa ramana in opozitie si dupa alegerile din 2012, nu pentru ca Basescu nu le numeste premierul, ci pentru ca, daca se pozitioneaza anti autonomie, nu vor avea cu cine forma o majoritate parlamentara.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Descentralizarea lui Boc

  1. Florin Matei says:

    Să lăsăm păcatele Opoziţiei, că nu Opoziţia este în postura de a decide. Spune-mi, mai bine, Deceneu, când a pus Boc vreo temă în dezbatere publică?

  2. Deceneu says:

    Problema ignorarii societatii si a opozitiei, a evitarii dezbaterii publice nu-i specifica lui Boc sau PDL-ului, este caracteristica intregii clase politice. O tema de interes national poate fi adusa in discutie si de opozitie. Discutatrea conditilor acordului cu FMI, oportunitatea imprumutului si destinatia lui nu-i monopolul puterii. Presedintele nu are nici o autoritate in aceste probleme. Opozitia trebuie sa protesteze in fiecare zi pentru aceste incalcari ale atributilor parlamentare, sa arate cum ar fi trebuit sa functionze democratia si cum functioneaza. Faptul ca nu se propun metode de limitatrea a conducerii abuzive demonstreaza ca pentru opozitie comportamentul pare normal, dar nu-i convine cine exercita abuzurile.

%d blogeri au apreciat asta: