Pensile si austeritatea

Guvernantii explica necesitatea reducerii pensilor la nivelul posibilitatilor de alimentare a fodului de pensii, acuzand dezechilibrul intre venituri si platile pe care trebuie sa le realizeze.
Guvernantii acuza si dezechilibrul bugetului si necesitatea reducerii salarilor bugetarilor, desi bugetul are mai multe componente de la care se pot face economii.
Ce afirma ei este o mare manipulare, pentru ca echilibrul intre veniturile si platile la si de la fondul de pensii este un echilibru dinamic. Imediat ce l-ai realizat echilibrul se strica, deoarece influenta elementelor care-l realizeaza este variabila in timp.
Detalii despre sistemul de pensii puteti consulta aici.
Veniturile la sistemul de pensii depind de: numarul contribuabililor, salariu mediu si coeficientul contributiei.
Platile depind de: numarul pensionarilor, care la randul lor depinde de varsta de pensionare si de valoarea media a pensiei.
Nr.Sal * Salariu.meidu *coef. contrib. = Nr. penionari*pensia medie

Numarul salariatilor si al pensionarilor, dar si pensia medie, nu sunt constante ele sunt variabile in timp, si nu pot fi administrate de stat decat in mica masura.
Numarul pensionarilor se reduce in perioada cand varsta de pensionare creste, pentru ca se presupune ca numarul celor care intra in sistemul de pensii (intrarilor) se diminueaza sub numarul deceselor(iesirilor).
Se poate observa ca veniturie la fondul de pensii se reduc odata cu reducerea numarului de salariati din economie. Reducerea numarului sau al salarilor bugetarilor este o masura care va accentua dezechilibrul balantei de pensii. Din acest motiv guvernul a vrut sa reduca si pensile odata cu salarile.
Un guvern nu trebuie sa-si propuna sa realizeze un echilibru, care in luna sau lunile urmatoare nu va mai fi valabil.
Plata pensilor se poate face transferand diferenta de la bugetul de stat asa cum se procedeaza acum, sau indirect modificand contributia(coeficientul) in sensul majorarii si corespunzator se dimineaza impozitul pe salarii, astfel incat pe ansamablu fiscalitatea sa ramana constanta. Contributia/coeficientul nu-i ceva tabu, inaccesibil guvernantilor. Sigur nu poti modifica in fiecare luna coeficientul contributiei la sistemul de pensii, din acest motiv transferul de la bugetul de stat este inevitabila daca nu exista un coeficient acoperitor, care sa duca la o contributie mai mare decat necesarul. Romania a avut si aceasta situatie, cand la fondul de pensii existau sume neutilizate, ceea ce a facut ca ministerul de finante sa apeleze si sa utilizeze sumele din fondul de pensii in alte scopuri. Nu se stie cat si cum au fost utilizate si daca au fost returnate, pentru ca transparenta este zero, si Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale este independenta doar declarativ.
Presedintele ne spunea ca imprumuturile se iau pentru investitii, ca acum sa declare ca va trebui sa ia cinci mld imprumut pentru plata salarilor si a pensilor.
Dezechilibrul a aparut ca o consecinta a diminuarii numarului de salariati si concomitent pensionarea anticipata ca o masura sociala.
Mai jos este un exemplu din judetul Iasi, dar situatia este vaalbila in intreaga tara.
Evoluţia raportului salariaţi-pensionari în perioada 1990 – 2010 la nivelul judeţului Iaşi

An

Salariati

Pensionari

Nr sal/pens

1990

231500

56158

4.1

2000

166400

116108

1.4

2010

148363

145141

1.0

Problema se rezolva prin stimularea investitilor in locuri de munca, si nu prin reducerea veniturlor salariale si nici prin investitii in infrastructura, sali de sport, drumuri fara trafic etc…
O investitie facuta cu credite este rentabila daca din profitul realizat reuseste sa returneaze creditul.
Guvernantii ne aburesc cu necesitatea de a lua credite pentru investitii, dar investitile sunt „paravane” pentru deturnare de fonduri, iar opozitia nu are nimic de comentat si de oferit ca alternativa, si se intreaba de ce lumea considera ca o alternanta la putere este „aceeasi Marie cu alta palarie.

La multi ani Sf. Marie!

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Pensile si austeritatea

 1. Florin Matei says:

  Dacă Opoziţia ,,e aceeaşi Mărie”, eu zic să-i lăsăm pe Ăştia-De-Acum pe veci. De ce să mai cheltuim bani cu alegerile dacă ,,toţi sunt la fel”?

  • Deceneu says:

   Majoritatea celor care nu se prezinta la vot, si nu sunt putini, asa au hotarat.
   Ce mi-e Basescu ce mi-e Voiculescu.
   Ti se pare ca exista diferente majore intre ei?
   Eu sper sa existe o a treia cale intre cele doua, care de fapt este aceeasi oferta in doua variante.

 2. Florin Matei says:

  Da, Deceneu, mie mi se pare că există diferenţe între Băsescu şi Voiculescu. Cu o populaţie veşnic-predispusă manipulării, câştig de cauză vor avea mereu manipulatorii şi diversioniştii. Poate să existe şi a ,,n”-şpea cale.

  Dar de ce vorbim de Voiculescu şi Băsescu? De ce nu facem paralela, aşa cum e normal, între Antonescu şi Băsescu? Sau nici între ăştia doi nu există DIFERENŢE?

  • Deceneu says:

   Intre Antonescu si Basescu exista diferente majore. Primul este paralel cu politica si cu puterea si este manevrat de altii, pe cand al doilea este bine ancorat in „sistemul ticalosit” si adaptat la „coteriile politice dambovitene”.

   Antonescu nu si-a castigat nici locul de presedinte in PNL prin ceea ce a facut. El a fost propulsat de altii, printre care, Patriciu, Catarama, Orban, sau Fenechiu, si aceeasi care l-au promovat il vor debarca la momentul oportun.
   Nu ma astept la nimic de la Antonescu. Nu m-a dezamagit pentru ca nu mi-am facut iluzii in privina lui.

%d blogeri au apreciat asta: