Dispreţul nostru îi întăreşte

Recomand un articol din RL Dispreţul nostru îi întăreşte de Cristian Ghinea din care citez:

Împărtăşesc pe deplin oroarea faţă de aceste partide. Dar stau şi mă gândesc: la ce ne duce antipolitica? Au trecut 20 de ani de când Divertis face mişto de politicieni şi de politică. Au trecut 20 de ani de când antipolitica este automat atitudinea de bon ton. Ce am realizat?

Care este prezumţia de bază? Ce vrem să realizăm prin antipolitică? S-ar zice că prezumţia sună cam aşa: noi, oamenii de bine, suntem scârbiţi de politicieni şi politică, deci la un moment dat aceşti politicieni vor realiza ce jeguri umane sunt şi ne vor lăsa în pace, vor lăsa locul altora mai puri. Nu aceasta este ideea? Dar care alta poate fi? Ce vrem să realizăm prin scârba faţă de politică?
..
Tocmai aici e problema: dacă tinerii aceştia fug automat de politică, cine rămâne să facă politică? Cei mai coruptibili, cei mai însetaţi de puterea pentru putere. Făcând din politică un mediu ostil, mizerabil, asocial, o lăsăm la dispoziţia celor mai venali sau celor care pur şi simplu nu pot face altceva în viaţă decât să frece clanţa la partid pentru a le pica vreun job. Un job din care ne vor conduce.

Mai rău chiar: prin antipolitică nu facem decât să le întărim puterea.

Ghinea sustine ceea ce sustin si eu, ca partidele actuale sunt nereformabile si ca este nevoie de alte partide politice, dar ne impiedicam de mentalitatea ca politica si partidele in general sunt nefrecventabile. Lumea pune semnul egalitatii intre partide si partidele romanesti, intre politici si manipularea politica romaneasca. Politicienii au reusit sa compromita ideea de politica si de democratie.

Este un semnal de alarma pentru pasivitatea romanilor, pasivitate care duce la ce spunea
Albert Einstein “Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.”
Voltaire spunea ca „Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea.”
Cum in Romania ignoranta este inarmata cu puterea este normal sa ne simtim injositi si umiliti, si este firesc sa fim dispretuiti de ceilalti europeni.

Raman la parearea ca este nevoie de o revolutie politica impusa prin lege, pana cand cetatenii vor dobandi cultura politica necesara sa-si urmareasca interesele comunitare.

UPDATE
Dupa ce am citit articolul Laurei Stefanut România Jună, plantată cu verdele-n sus, mi-am dat seama ca refuzul studentilor romani din straintatate are logica si dezamagirea lui Ghinea are motive politice.

Ce am învăţat de la studenţii şi absolvenţii intervievaţi în cadrul proiectului cu LSRS

Personal, am colaborat cu LSRS-ul din 2010, realizând interviuri cu studenţi şi absolvenţi din străinătate.

Fără a nega diferenţele care îi individualizează pe fiecare dintre intervievaţi, consider că există un set de valori comun tuturor: sunt raţionali, sceptici, toleranţi şi adepţi ai pluralismului de idei, îşi recunosc greşelile, detestă stereotipurile şi prejudecăţile.

Şi nu e de mirare, fiindcă acestea sunt valorile pe care le cultivă toate marile centre universitare ale lumii. Sunt valori împărtăşite, de asemenea, de mulţi dintre membrii sau susţinătorii LSRS pe care i-am cunoscut.

Nu este clar însă dacă astea sunt şi valorile Ligii.

Având în vedere că în cadrul evenimentului România Jună au fost invitaţi ca vorbitori şi susţinători oameni cu concepţii şi aspiraţii diametral opuse, mă întreb cine este cu adevărat reprezentativ pentru LSRS. Cu alte cuvinte, care sunt valorile LSRS? Cele raţionaliste, individualiste, care promovează societatea deschisă, sau cele caracteristice societăţii închise? Fiindcă acestea nu pot coexista. Pluralismul nu înseamnă relativizarea valorilor şi promovarea oricărui punct de vedere ca adevărat şi valoros. Înseamnă disponibilitatea spre dialog şi toleranţă faţă de ideile diverse până la un punct.

Generalul Chelaru este invitat constant ca vorbitor în cadrul evenimentelor LSRS. Este cunoscut pentru discursul ultranaţionalist şi pentru idei precum cea prin care propunea ca bustul mareşalului Antonescu să fie expus public şi omagiat în Iaşi. În unul dintre speech-uri i-a îndemnat pe tineri „fiţi ostaşii acestei ţări, fiţi nemuritori zamolxieni!”.

Un alt personaj care apărea pe lista suţinătorilor României June este Silvan Emanuel Man, un puşti care promova legionarismul la emisiuni ale televiziunilor locale („Credinţa şi tradiţii nemţene”) şi îl invoca pe Corneliu Zelea Codreanu ca „ultimul mare comandant al României”. Ulterior, după ce au apărut primele observaţii publice legate de caracterul legionar al discursului lui Silvan E. Man, prezentarea acestuia pe pagina web a României June a dispărut.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) se pare ca este o constructie a MAE, prin care Baconski incearca sa racoleze tineri studenti cu imagine impecabila, sa profite de credibilitatea lor, sa seduca electoratul din Romania si din straintatate, insa tentativa a esuat, pentru ca studentii nu s-au lasat atrasi.

„Drumul spre iad este pavat cu intentii bune”.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Dispreţul nostru îi întăreşte

 1. Florin Matei says:

  În primul rând , că acest Ghinea, comentator mediocru altfel, îşi clădeşte analiza pe un clişeu. Reîncălzeşte o ciorbă stătută. Ce vrea să spună? Că sunt alţii mai puri? Zău? Unde? În România? Ca să fie ,,mai puri” ar trebui să crească binişor consumul de săpun pe cap de locuitor. Aleşii neamului sunt exponenţiali pentru neam, ce-i aşa greu de înţeles?

  În altă ordine de idei, miştoul Diveretis-ului este atât de jalnic, încât mie, unul, mi-e greaţă când îi văd. Atâta lipsă de umor la o ,,trupă de umor” mai rar.

  Sper să nu te supere opiniile mele, Deceneu. Înţeleg că eşti dezamăgit de ceea ce se întâmplă în România, nici eu nu mă simt prea confortabil într-o societate atât de decăzută. Dar nu dau vina numai pe ,,aleşi”. O culpă – maaare – au şi ,,alegătorii”, şi ăia care refuză să meargă la vot.

  • Deceneu says:

   Nu ma supar si reconsider opinia despre intentile lui Ghinea, dupa ce am citit articolul Laurei Stefanut România Jună, plantată cu verdele-n sus, si in special reactile la articolul de mai sus.
   Se pare ca articolul a „calcat pe un furnicar”, mascat sub LSRS (Liga Studentilor Romani din Strainatate). Liga respectiva este sustinuta de MAE si amabasada Frantei, deci este opera lui Baconski. Probabil au incercat sa racoleze membrii pentru un partid „Alba ca Zapada”, sa utilizeze credibilitatea studentilor romani in strainatate sa manipuleze electoratul, dar acestia nu s-au lasat racolati. De aici deceptia lui Ghinea la lipsa de implicare a studentilor din strainatate.
   E clar ca studentii nu sunt atat de naivi pe cum i-au crezut politicienii si nu s-au lasat „utilizati electoral” cum s-au lasat „intelectualii” lui Basescu.

%d blogeri au apreciat asta: