Criza, efectul actiunilor si tensiunilor economice mondiale!

Criza financiara este un preludiu la o noua confruntare mondiala, sau este o noua forma de colonizare?
Daca luam in considerare istoria, s-ar parea ca daca nu se reuseste dominarea prin mijloace economico-finaciare, ramane optiunea militara.


Se discuta mult despre criza financiara, despre masuri si mai putin despre cauzele ei, desi ca sa rezolvi un fenomen tebuie sa-i cunosti cauzele. Exista multe scenarii care pun fenomenul pe seama conspiratilor mondiale, a masoneriei.
Le consider speculatii pornite de la situatii reale, pentru ca am considerat fenomenul economic prea complex pentru a fi controlat, in special la nivel mondial. Nu poate fi controlata economia unei tari, cu atat mai putin cea mondiala. De multe ori nici o firma multinationala nu reuseste sa-si cotroleze stabilitatea si expansiunea. Totusi scenarile conspirative sunt credibile, pentru ca sunt sustinute de multe argumente incontestabile si de bun simt.
Sistemul economic mondial nu poate fi controlat dar poate fi influentat de decizii guvernamentale, firme multinationale puternice, de organisme financiare, sau firme de rating.

Sunt adeptul unei variante mai putin vehiculata sau chiar evitata in mass-media, respectiv ca al treilea razboi mondial se duce cu arme financiare.
Ideea este sustinuta pe bloguri si pe forumuri, de unde am extras un material despre manipulare.

Actuala ordine mondiala s-a instaurat militar prin al doilea razboi mondial.
Se recunoaste ca al doilea razboi mondial a fost precedat de o criza economica, din cauza ca a aparut un decalaj intre cei care protejau pietele(guvernele) si cei care controlau productia. Sufocarea productiei avea nevoie de o extindere a pietei si expansiunea s-a incercat sa se faca prin razboi, care a reasezat atat productia ca si pietele. Germania si Japonia au pierdut din capacitatea de productie si SUA a castigat piata in Europa si Asia si si-a dezvoltat capacitatile de productie.

Asistam la o alta forma de ocupatie de tip economic.
Metodele sunt diverse, de la interventii militare in punctele economice strategice de pe glob, la metode monetariste, sau la subjugare/indatorarea financiara a tarilor emergente.

Este incontestabil ca fiecare guvern incearca sa-si ajute economia si cetatenii prin orice mijloace. Problema nu este sa produci ci sa vinzi ce ai produs. Exista o lupta pentru piata mondiala la fel cum exista o lupta pentru piata locala.
Cum agentii economici au crescut devenind mai puternici financiar decat natiunile, este firesc ca lupta sa se duca de la egal la egal. Se fac aliante intre agenti economici influenti, si/sau intre marile corporatii si guverne.
Nu se mai stie care sunt interesele guvernelor si care ale corporatilor si nici cine conduce.
Criza financiara actuala este consecinta unei asemenea confruntari economice.

Interventile directe ale guvernelor pentru a-si proteja moneda sunt evidente.
SUA prin dolar isi permitea sa aiba deficite mari pe care le acoperea cu emitere de moneda fara sa produca inflatie, pentu ca moneda expanda in sistemul mondial. Economia SUA crestea pe seama altor economii.
Statele europene s-au gandit sa faca o uniune monetara pentru a beneficia de avantajul valutei forte.
Aceasta decizie a declansat razboiul valutelor. Fiecare a incercat sa stimuleze cresterea economica devalorizandu-si moneda sa faca produsele proprii competitive.

SUA a declansat razboiul din Golf si din Irak pentru a ocupa resursele de petrol si pentru a mentine dolarul ca valuta in schimburile comerciale petroliere. Europenii nu au privit cu ochi buni interventia din Irak, dar in compensatie Franta si UE au facut acelasi lucru in Libia, si au avut nevoie de sprijinul americanilor.

Intre timp a aparut China care a acumulat o mare cantitate de dolari.
SUA invita China sa participe cu yuan-ul la un cos valutar care sa inlocuiasca dolarul. Participarea Chinei la fondurile BM, ar permite ca rezerva de dolari sa fie redistribuita pe piata mondiala, la tari cu guverne de fraieri ca Romania.
SUA ar scapa de presiunea Chineza.
Japonia: program de 100 de miliarde de dolari pentru a contracara aprecierea yenului.

Vinerea trecută dolarul american era cotat la 75,95 dolari, coborând sub pragul de 76 de yeni pentru prima dată de la sfârşitul celui de al doilea război mondial.
Un yen puternic este o problemă pentru exportatorii niponi, deoarece reduce competivitatea globală a companiilor japoneze şi erodează profiturile la repatriere.

Noul program este destinat să ajute firmele din sectorul privat să-şi schimbe deţinerile de yeni în dolari şi alte valute şi să stimuleze fuziunile şi achiziţiile externe. În cadrul acestui program, guvernul nipon va acorda credite de până la 100 miliarde de dolari către Bank for International Cooperation (JBIC), care la rândul său va oferi linii de credit către băncile comerciale japoneze, în ideea de a încuraja aceste bănci să acorde mai multe credite companiilor nipone care au nevoie de lichidităţi pentru a investii în companii străini sau a achizţiona resurse naturale din străinătate.

Altii stimuleaza investitile in companii si importul de materii prime, Romania isi vinde companiile si materile prime.

Alte exemple de interventionism pentru deblocarea pietelor sunt: caderea blocului comunist in ’89 si „Primavara araba”..

Interventile pe linie finaciar-bancara cu instrumente specifice sunt alta modalitate de subordonare.
Ele au fost aplicate prin coruperea conducerii tarilor „eliberate”, pe fondul nonfunctionarii democratiei.
Din cate observam Romania se afla la intersectia intereselor bancilor grecesti si austriece.
Cele doua tari au incercat expansiunea si dominarea pietelor din Balcani pe calea creditelor. Sigur ele au urmat exemplul bancilor mai mari americane sau vest europene, care joaca la alta scara. In situtia Romaniei se afla si tarile Baltice, Bulgaria sau Ungaria, dar cu expunere diferita, in functie de „calitatea” liderilor politici.
S-au inventat numeroase inginerii financiare, instrumente prin care s-au vandut „active toxice”, s-au creeat bule speculative, s-a provocat supraincalzirea economiilor tarilor emergente, s-au stimulat investitile si s-au creeat „bule” in imobiliare.
Suprarea lui Ilie Serbanescu pe sistemul bancar este justificata.

UE isi cauta inca identitatea, organismele de conducere, si incearca sa organizeze dezordinea economica in care se afla.

In acest razboi economic Romania nu are nici o strategie, si este o victima sigura cu actuala clasa politica.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

8 Responses to Criza, efectul actiunilor si tensiunilor economice mondiale!

 1. Nu stiu daca va fi o confruntare militara mondiala. Dar, e posibil sa asistam la anumite schimbari dramatice ale ordinii sociale.

  • Deceneu says:

   Cei care sunt avantajati de ordina mondiala actula, nu vor ceda avantajele in daca nu sunt obligati de ceilalti. UE nu are capacitate militara. Rusia poate santaja energetic UE sa „joace” cum vor ei. China are atuuri economice si le va utiliza. Confruntarea va fi economica, pentu resurse si pentru piete, dar poate degenera daca situatia interna a SUA sau UE devine exploziva.
   Situatia interna a Chinei si Rusiei nu se va deteriora pentru ca acolo nivelul de trai al cetatenilor nu se va micsora.

 2. nelucraciun says:

  UE isi cauta inca identitatea, organismele de conducere, si incearca sa organizeze dezordinea economica in care se afla.

  Oare va si reusi?
  Totusu UE,luata in ansamblu, ar fi cea mai mare putere economica a lumii. Si inaintea SUA ori a Rusiei, d.p.d.v. demografic.

  • Deceneu says:

   Nu conteaza marimea, conteaza stabilitatea economica si coeziunea tarilor componente.
   Cu un sistem consensual nu se pot lua decizii nepopulare pentru unele tari.
   Cu un sistem majoritar tarile mai puternice vor profita de putere si vor lua decizii favorabile lor.

 3. Bibliotecaru says:

  Pe mine nu mă miră că astfel de lucruri au loc, ci că atât de puţină lume le recunoaşte ca atare.

  La nivel mondial oamenilor parcă li s-a pus o pâclă peste ochi, parcă sunt îndobitociţi de propaganda deşănţată. Chiar şi la votul de duminică… cum de au fost atâţia păcăliţi de politica noastră de carton-butaforie?

  • Deceneu says:

   Ce puteau face alegatorii de duminica?
   Pentru ei a fost doar o exercitare a dreptului la vot, fara posibilitatea sa aleaga.
   Indiferent ce votau tot un „drac” iesea.

 4. Teo Negură says:

  Eu cred mai degraba ca e un punct ce nu putea fi „driblat” din evolutia de fapt a starii de lucruri. Era inevitabil sa se ajunga aici, atat finaciar, cat si social. Totusi, ma indoiesc ca, dincolo de revoltele de strada ce rasar acum ca ciupercile dupa ploaie, ici si colo, se va ajunge la vreun razboi de amploare. Pur si simplu lumea nu-si permite…

  • Deceneu says:

   Tendinta nu poate fi oprita, dar unii pot sa grabeasca sau sa incetineasca evolutia, sau sa influenteze fenomenele pentru a profita.

%d blogeri au apreciat: