Se produce decantarea !

Am iesit din comunism egali, unii mai egali ca altii, doar ca unii care au aparat puterea in comunism au ramas la putere, si ceilalti care au muncit au continuat sa faca ce au stiut.

Democratia implica existenta mai multor partide politice, care sa se concureze pentru a obtine puterea. Cei de la putere nu erau dispusi sa o cedeze, asa ca au inceput sa blameze politicienii si politica, sa o faca respingatoare.
Propaganda principalelor mijloace media, dupa ’89, a fost de discreditare a institutilor democratice, a politicienilor in general, a parlamentarilor si a partidelor in mod special.

Cum ne-am compromis viitorul economic si imaginea ca natiune ?
In societatea civila laitmotivul principal este ca politica este o mizerie, politicienii oameni de cea mai joasa speta si orice om care tine la imagine si la demnitate trebuie sa stea departe de politica.
Ideea de „politica murdara” a fost promovata si practicata chiar de politicienii fara scrupule, ca sa nu aiba concurenta in persoanele respectabile.
Cetatenii au cautat sa-si apere imaginea si demnitatea, au stat depare de politica sa nu se „contamineze de mizeria politica” si astfel au lasat destinele societatii la cheremul ipocritilor.
Pe multi ii auzeai si ii auzi spunand cu superioritate: „eu nu fac politica”, „nu intru eu in politica”, „nu ma intereseaza politica”.
Aceasta superioritate afisata, acest orgoliu demonstreaza incultura, dar dupa 50 de ani de „intuneric” nu aveam cum sa fim luminati.
A. Gide spunea ca Inaltimea orgoliului se masoara dupa adancimea dispretului, si se completeaza cu afirmatia lui I Creanga Prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul.
S-a confirmat proverbul „de ce ti-e frica nu scapi”.
Fiecare roman care a vrut sa ramana demn neimplicandu-se in politica, a contribuit la pierderea demnitatii ca natiune. Ne confruntam cu o lipsa a respectului generalizata si la scara globala.

In interiorul partidelor politice, a partidelor istorice, pentru ca in cel FSN-iste nu stiu cum era, a fost creeata o atmosfera suspiciune, de tensiune, discutile au fost bruiate si duse in derizoriu, liderii blamati, acuzati si ironizati, pentru a face ca partidele sa piarda persoanele respectabile. Partidele nu au avut dezbateri interne, toate decizile s-au luat in cabinete, ceea ce a facut ca oamenii care ar fi putut sa aiba o contributie sa-si dea seama ca sunt in plus, ca sunt chiar incomozi pentru lideri. Aliata Civica a fost acaparata la varful organizatilor judetene de persoane „respectabile” cu misiune sa discute subiecte din presa, un fel de revista presei, si astfel cei care isi dadeau seama ca pierd timpul sa renunte.

Fenomenul de compromitere a politicienilor si depopularea partidelor a reusit, dar a produs si o decantare, care poate fi o sansa pentru romani.
In cei douazeci de ani s-a produs o stratificare a societatii in care clasa politica si jurnalistii inregimentati s-au ridicat ca o „crusta” peste societate.
Sigur acum lucrurile sunt cu cu capu-n jos fata de cum ar trebui sa fie, pentru ca „zgura” societatii in loc sa fie la fund este deasupra.
Rezultatul este cel pe care-l vedem, un popor pe care-l evita si il resping toti europenii, pentru ca suntem perceputi dupa imaginea „reprezentantilor nostrii”.
Asta-i „recompensa” daca am ales „zgura societatii” sa ne reprezinte.
Daca alegeam „crema societatii”, altul era nivelul de trai si puterea economica, democratia, dar si prestigiul si imaginea romanilor in occident.

Problema este ca pentru a alege „crema societatii” trebuia sa existe o „masinarie sociala”, unde oamenii sa se cunoasca, si procesul de selectie sa nu fie lasat la cheremul marketingului politic din mass-media.
Acel proces prin care sa se aleaga „crema” poate fi numai unul in care sa se discute in cercuri restranse, pentru ca oamenii se cunosc la discutii.

La guvernare au fost incercate toate combinatile politice posibile si se pare ca lumea si-a dat seama ca „toti sunt la fel”, si nici o varianta nu aduce speranta de mai bine. Politicienii, prin mass-media finantata de ei, ne spun ca avem clasa politica pe care o meritam si pe care o poate da societate. Ne spun ca la asa societate asa clasa politica, si ca alta mai buna nu are cum sa se nasca.

Tensiunea intre politiceni si cetateni este de mare, pentru ca hotia este pe fata si cinismul se revarsa prin toate canalele media.

S-au „copt” conditile de spargere a „crustei” si crusta sparta se poate duce la fund.
In conditile actuale poate avea sanse mari o alternativa la clasa politica, cu alt stil de a face politica, o politica cu oferta de masuri concrete, o politica responsabila, respectabila fara populisme si fara demagogie.

Ideea cu Alba ca Zapada este corecta. Orice partid nou reprezinta un pericol pentru clasa politica. Miscarea Populara nu este „Alba ca Zapada”, este o diversiune, si cu siguranta nu singura, prin care sa contracareze aparitia unor forte politice independente de puterea actuala, formatiuni preconizate ca vor apare ca o consecinta a degradarii nivelului de trai.
O eventuala aparitie politica ce nu ar putea fi confiscata sau compromisa, o sa fie „bruiata” prin lansarea de formatiuni asemanatoare.

Pentru ca societatea sa identifice corect politicienii de impostori, este necesar un sistem de valori democratice dupa care cetatenii sa se ghideze. O forma civica organizata ar fi la fel de necesara, sau chiar mai necesara ca Alianta Civica din anii ’90, dar ar trebui sa faca mult mai mult, ar trebui sa elaboreze criterile de evaluare pentru a masura credibilitatea, calitatea democratie si a capacitatii manageriale a partidelor politice.
Alinata Civica a operat doar cu credibiliatatea persoanelor atrase in alianta.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

6 Responses to Se produce decantarea !

 1. nelucraciun says:

  Crusta nu poate fi sparta din interior in aceste momente sau in viitorul previzibil. Partea cea mai activa a societatii (statistic vorbind) a plecat. Parerea mea este ca doar prin contributia substantiala a partenerilor euroatlantici crusta poate fi sparta.
  Nu stiu de ce articolul imi pare invaluit intr-o boare de noua republica, chiar daca neexplicitat. In rest, idei de bun simt.

  • Deceneu says:

   Noua republica este o constructie pe aceleasi temeli ca actualele partide. Am scris ca o noua constructie poate avea succes, daca se face cu o politica responsabila in interesul cetatenilor. Ce se pregateste pentru lansare sunt „gloante oarbe”.

    • Deceneu says:

     Sunt convins ca oferta lor o sa fie oferta de persoane la a caror imagine vor lucra de zor. Oferta de persoane, promisiunile populiste si campania negativa la adresa adversarilor s-au uzat.
     Eu cred ca un partid sa aiba sanse trebuie sa aduca ceva nou, adica solutii.
     Persoanele nu mai sunt credibile si daca „rasufla” zvonul ca este o constructie a puterii, credibilitatea lor se prabuseste ca un castel de nisip.

 2. BIG says:

  Mi-e silă de politică, așa cum este ea schițată azi, o polarizare care are ca scop doar dezbinarea și mereu lupta pentru putere. Nici nu vreau să mai aud de așa ceva. Oricât ai încerca să îndrepți ceva pe această cale ești devorat de diversioniști și totul este dus în neîmplinire.

  În felul acesta provoacă și mai mult dezastru, nici măcar nu le pasă dacă au șanse de reușită, dar ar face orice să păstreze pârgiile. Dumnezeu să ne ajute, căci e singurul care ne mai poate deschide vreo cale.

  Gata cu politica, mă axez pe căutarea de soluții din care exclud definitiv posibilitatea existențială a politicii. Și-au făcut-o cu mâna lor, să se spele cu ideologiile lor și cu laturile lor, ambele întunecate, pe cap.

  Rîmânem luptători, indiferent de piedici…și vom avea și soluții 😉
  De data asta chiar vorbesc serios și sper că după decantare să putem coagula și crema 🙂
  – Numai bine !!!

%d blogeri au apreciat asta: