Mostenirea generatiei!

„Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.”, fraza cu care MS Regele Mihai a incheiat discursul din Parlament, este plina de semnificatii si de subsanta. Sugereaza ca toate actiunile generatiei actuale trebuie sa aiba in vedere mostenirea pe care o lasam generatilor urmatoare. Privirea trebuie atintita spre viitorul indepartat, nu spre interesele actuale. In discurs se spune explicit ca lasam mostenire prestigiul, demnitatea, nu doar lucrurile materiale. Urmasii nostri pot fi mandri de noi sau sa le fie rusine de prestatia, indiferenta sau indolenta noastra.
Afirmatia aminteste de vorbele lui Stefan Cel Mare: „Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea, si nu e a voastra, ci a urmasilor vostrii si a urmasilor urmasilor vostrii, in veacul vecilor„.
Actiunile prezentului se subordoneaza obiectivelor viitoare.

Ideea era puternic inradacinata in mintea romanilor, la nivelul cel mai de jos, nu doar in gandirea celor care conduceau poporul.
Un unchi imi povestea ca fiind un copil de 10-12 ani, a fost cu bunicul in padure dupa lemne, si dupa multe cautari de lemne uscate sau rupte de vant, unchiul obosit a intrebat „de ce nu taiem niste lemne si sa plecam acasa”? Bunicul i-a raspuns: „baiete, trebuie sa avem grija de padure, ca sa ai si tu de unde taia lemne cand o sa fi la casa ta!
In trecut copii lucrau alaturi de parinti de la care primeau educatie, explicatii de ce este necesara o anumita atitudine sau actiune. Faptul ca parintii petrec putin timp cu copii are repercursiuni negative asupra educatiei.
Unii sustin ca japonezii au avansat pentru ca la ei, dupa studii, multi copii se angajeaza in fabricile in care lucreaza parintii, si exista un atasament si un cult pentru institutia care le asigura veniturile familiei. Sigur si patronii au creeat o atmosfera de colectivitate, care sa-i faca pe muncitori sa se simta la servici ca in familie. Asta presupune sa descurajezi competitia intre oameni, sa-i faci sa inteleaga ca au obiective comune si ca trebuie sa actioneze impreuna.
Si in politica este la fel. Politicienii ar trebui sa aiba ca obiectiv prosperitatea cetatenilor si a natiunii si orice dispute sterile ar trebui sanctionate de electorat, ori televiziunile le cultiva si le amplifica pana la paroxism.
Din pacate astazi valorile sunt cele de la tv, unde niste echipe de OTV-isti ne indobitocesc si deformeaza reperele tinerei generatii in fiecare zi, cu modele ca Irinel si Monica, Funar, Becali, Vadim si altii.

Personalitati care reprezinta repere morale in lume nu au acces la media. Credeti ca daca ar fi trait acum Ion Ratiu sau Corneliu Coposu ar fi fost prezenti la tv? Eu nu cred!

Discursul MS Regelui Mihai a fost consistent in continut, a cuprins valorile esentiale pe care ar trebui sa le urmareasca un popor ca sa nu fie o simpla populatie.
Cu ocazia implinirii frumoasei varste de 90 de ani, ii urez Majestatii Sale sa aiba multi ani fericiti si satisfactia implinirii visului de a redevenii un reper pentru toti romanii.

PS – Dintre toti liderii de partide politice, doar liderul UDMR Kelemen Hunor a gasit de cuvinta sa trimita o scrisoare de feliciare Majestatii Sale Regele Mihai!
Nici un partid care se revendica istoric nu a facut gestul, sau gestul nu a fost mediatizat?

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

13 Responses to Mostenirea generatiei!

 1. cuvintele lui Mihai îi aparțin lui Mihai, în timp ce cuvintele lui Ștefan cel Mare îi aparțin lui Delavrancea 🙂

  • Deceneu says:

   Delavrancea le-a atribuit lui Stefan Cel Mare. 🙂

   • da, dar ideea era asta: i-au fost doar atribuite lui ȘcM, în realitate ȘcM nu gândea în acel mod.
    deci, dintre Mihai și ȘcM, doar unul trebuie prețuit pentru cuvintele respective.

   • he, he, se pare că nici cuvintele lui Mihai nu-i aparțin lui Mihai, le-a luat de pe net 😀

 2. db says:

  …din povestea de succes a japonezilor, politicienii romani isi vor extrage justificarea pentru care isi trag in politica rudele – soti, copii si nepoti – ca sa ramana atasati pe vecie banului public si exercitarii discretionare a puterii…

 3. corneliu says:

  „Urmasii nostrii pot fi mandrii de noi…”

  Nostri, nu nostrii; mandri, nu mandrii… Or fi si mai departe ca astea…

 4. Moi says:

  Fraza in discutie „o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri” este extrem de profunda si cu bataie lunga. M-a cam pus pe ganduri …

%d blogeri au apreciat: