Democratia, suveranitatea si vulnerabilitatea.

In aceste zile oficialii europeni au fost deranjati de intentia premierului grec Giorgios Papandreou, de a supune unui referendum, planul UE de salvare al Greciei, confirmand ce scriam cu putin timp in urma, in „Democratie si oligarhie”
Un anonim de-al puterii, comenta pe un blog ca „e imoral sa lasi multi prosti sa decida probleme de genul … „ne platim datoriile sau nu „.
Cand au fost luate imprumuturile a intrebat cineva pe cetateni daca sa le ia sau nu, ce destinatie vor avea si de unde se vor achita ratele? Nu i-au intrebat nimeni, desi normal este ca sa ceara acordul celor care suporta creditele.
La ce au servit imprumuturile luate de guverne? La inselarea cetatenilor ca guvernarea este performanta, ca economia merge bine, ca isi pot permite un nivel de trai ridicat si sa-i mai voteze un mandat. Prin imprumuturi politicienii au falsificat realitatea economica, sa-si perpetueze pozitia la putere.
Guvernatii si propagandistii lor de pe net spun ca poporul este prost si nu trebuie consultat, dar „desteptii” care au guvernat de douzeci de ani si au adus economia in situatia actuala cum sunt?
Nu sunt prosti ca si-au rotunjit averile, dar sunt excroci. Democratia are rolul sa impiedici pe excroci sa abuzeze de putere. O decizie populara proasta aduce daune mai mici populatiei si economiei nationale, decat o decizie a „baietilor destepti”, complici cu clasa politica.

Criza mondiala a fost declansata de complicitatea dintre banci si politicieni. De la o criza a sistemului bancar, s-a ajuns la o criza a datoriilor suverane prin preluarea la datoria publica a datorie private.

In anii ’90 cand bancile romanesti au dat credite cu garantii guvernamentale multe din acele credite au fost trecute la datoria publica si nimeni nu a raspuns penal sau material pentru ele.
Intr-o intregistrare a lui Basescu difuzata de A3, presedintele spunea in 2009, ca datoria publica scadenta este mica de 1,6 mld euro si ca Romania nu are nevoie de un imprumut pentru ea, dar sectorul privat are probleme de rambursare.
Guvernul a luat imprumutul si a transferat datoria privata la stat prin amanarea masurilor de ajustare, salvand bancile austriece si pe cele grecesti.
Grecia prin planul de salvare face ce a facut puterea de la Bucuresti cu imprumutul de la FMI?
Banii de la BCE si FESF, tranziteaza Grecia si revin la bancile franceze, germane si americane. Daca la greci exista si o stergere a datorie prin pierderile suportate de bancile private, in cazul Romaniei datoria nu a fost redusa.

Un alt comentator rezuma dintr-un articol „Frankfurter Allgemeine Zeitung” – „Demokratie ist Ramsch”
(Democraţia este gunoi)
ca

Sensul era că mai-marii sectorului financiar-bancar au ajuns la concluzia că democraţia este incompatibilă cu colectarea datoriilor, iar atunci când datornicii nu pot plăti, urmează scoaterea la vânzare a domeniului public şi privatizarea la nivel de ţară. Nu poţi avea democraţie atunci când datoriile cresc dincolo de capacitatea de plată şi FMI dictează austeritate, aşa cum a făcut-o în ţările lumii a treia.

Aşadar, miza este dacă Europa – Grecia şi alte ţări (politicienii de pe malurile Dâmboviţei ar trebui să citească cu atenţie articolul!) – va fi democratică, sau dacă urmează să fie condusă de o oligarhie financiară prin intermediul birocraţiei UE – practic Bănca Centrală Europeană. Aceasta înseamnă accente clare de neoliberalism, anti-social, anti-naţional, anti-guvernamental şi, mai presus de toate, acceptul de a fi la cheremul celei mai rapace ideologii, cea bancară.

Cu alte cuvinte daca intr-o tara nu functioneaza democratia, guvernarea iresponsabila poate sa o duca la indatorare pana la pierderea suveranitatii.
Observam ca problemele cele mai mari cu datoriile suverane le au tarile latine in care democratia este superficiala, si cel mai bine stau tarile nordice care au o societate civila activa, ce participa la viata politica.
Participarea la viata politica depinde de partidele politice, daca o doresc o incurajeaza, daca nu o doresc o descurajeaza. Incurajarea sau descurajarea participarii se face prin intretinerea sau evitarea dezbaterilor interne si cu societatea civila.

Impiedicarea functionarii democratiei pentru a permite puterii sa ia orice decizie, este adevarata vulnerabilitate a sigurantei nationale a Romaniei.
O proasta intelegere a loialitatii, ca loialitate fata de putere, cand puterea demoleaza economia, reprezinta o complicitate la subminarea economie.
Sigur coruptia este globalizata si este promovata prin institutii mondiale respectabile, dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam pasivi deposedarea de libertate, de democratie si de suveranitate.
UE a devenit o organizatie care redistribuie avutia polarizand societatea prin saracirea accentuata a tarilor emergente, iar politicienii din aceste tari isi duc benevol economiile nationale la sacrificare, pe altarul aderarii la UE sau la spatiul Schengen.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Democratia, suveranitatea si vulnerabilitatea.

 1. daniela says:

  Spui asa :Sigur,coruptia este globalizata si este promovata prin institutii mondiale respectabile, dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam pasivi deposedarea de libertate, de democratie si de suveranitate.

  Acelasi lucru il auzim zilnic la radio,tv si-l citim in n locuri pe internet.
  Concret,ce ar trebui sa facem?
  Ca vorbind sau scriind din spatele unui monitor,nu s-a schimbat nimic…

 2. Deceneu says:

  Sa socializam in jurul unor proiecte politice.
  Inainte de proiect politic trebuie sa existe intentia si intentia este precedata de constientizarea oportunitatii si a necesitatii.
  Din spatele monitorului putem trezii constientizarea si putem chiar pregati socializarea.

 3. daniela says:

  Eu n-as crede ca lumea se afla intr-o stare de adormire,sunt sigura ca multi constentizeaza ceea ce se intampla in jurul nostru.Insa ,mai degraba as crede ca se afla intr-o stare de letargie,ca asteapta sa se intample o minune sau ca sa vina altcineva sa rezolve problemele.
  Gandhi spunea : fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume…de aici intelegand ca pentru a schimba ceva in exterior,trebuie sa incepem de la nivel individual.

  • Deceneu says:

   Actionezi atunci cand sti ce trebuie facut si ca ai sanse de succes, sau cand disperarea te scoate din letargie.
   Apatia este traditionala dar si cultivata in societatea romanesca. Pentru a depasi bariera este nevoie de stimuli.

%d blogeri au apreciat asta: