Dimensiunea etica a politicii

Politica „este un proces prin care grupuri de cetateni iau decizii colective si in interesul colectivitatii. Termenul este, în general, aplicat la arta sau stiinta de a conduce afacerile guvernamentale sau de stat, inclusiv comportamentul în cadrul guvernelor civile”.

Etica si performanta decizilor sunt corelate. Performanta economiilor nationale nu poate fi realizata fara o politica etica si asta o sa incerc sa pun in evidenta mai jos.

Yang Lan in Generaţia care reconstruieşte China vorbeste despre coeficientul Gini, care masoara polarizarea sociala care genereaza frustrari si tensiuni in societate, coeficient care ia valori intre 0 si 1 sau 0 si 100%. Suedia are cel mai scazut coeficient de 23%, iar cel mai ridicat coeficient il are Namibia cu 70%.
Se considera prag periculos un coeficient de peste 40% si China se pare ca depaseste America la acest coeficient trecand de 50%. Autoarea in final considera ca evolutia Chinei depinde de:

Cum vom putea realiza reforma sociala si politica pentru a mentine un ritm de crestere economica, pentru a mentine dezvoltarea durabila si stabilitatea? Cat este de capabil sistemul de autocorectie, pentrua mentine majoritatea populatiei multumita, cu tot felul de divergente care se petrec in acelasi timp?

Daca privim distributia coeficientului Gini pe mapamond observam ca zonele inapoiate au un coeficient Gini mare, iar tarile din nordul si centrul Europei cu coefientul cel mai mic, au nivelul de dezvoltare durabila cel mai bun.
Ce concluzie tragem din acest fenomen?
Ca o natiune are o evolutie durabila sanatoasa daca mentine o distributie normala a avutiei nationale, daca are o clasa mijlocie bine dezvoltata. Polarizarea sociala duce la stagnare, la frustrare si la instabilitate sociala si politica si guvernele recurga la instaurarea de regimuri autoritare pentru asigurarea stabilitatii. Sigur stabilitatea se poate rezolva si prin satisfactia acordata multimii frustrate dar asta se intampla foarte rar. In istorie asemenea masuri au fost reformele agrare.

Polarizarea la nivel mondial
Economia SUA are pondere mare in economia mondiala, si polarizarea si incetinirea cresterii economieie SUA a afectat dinamica economiei mondiale. SUA incearca sa iasa din situatia dificila „aspirand” venituri din alte tari pentru a mentine cetatenii multumiti, dupa modelul coloniilor dar cu alte forme de colonizare, respectiv forme financiare sau mentinerea de guverne loiale dispuse sa cedeze bogatia moonopolurilor naturale. Tarile occidentale incearca acelasi lucru prin absotia avutiei din tarile emergente, provocand polarizarea in si intre aceste economii.
Fenomenul de polarizarea economica care accentueaza criza mondiala nu este liniar.

John Kenneth Galbraith – scrie in „Stinta economica si interesul public” –

..acolo unde firmele isi domina pietele vor exista investitii mai mici, o utilizare mai redusa a fortei de munca, un nivel mai scazut de dezvoltare decat ar fi fost ideal din punct de vedere social.
..
O serie de argumentari care pleaca de la defunctul Joseph A Schumpeter sustin ca oligopolul si monopolul sunt mult mai progresiste din punct de vedere tehnologic decat intreprinderile competititve. Din cauza profiturilor de monopol isi pot permite sa cheltuiasca mai mult pentru dezvoltarea lor tehnologica; sunt incurajate ca in felul acesta de monopolul puterii lor, care le ingaduia sa-si pastreze o parte mai importanta din beneficile realizate.
Punctul de vedere opus si mai conventional este ca firmele care detin monopolul puterii sunt retrograde; ele isi folosesc puterea pentru a reprima sau suprima investitia. Potrivit unui vechi cliseu economic, monopolistul nu-si doreste nimic mai mult decat o viata linistita.

Putem anticipa, dupa ritmul de polarizare inalt, ca evolutia Romaniei duce rapid la o economie de supravietuire incapabila sa-si mai revina. Sondajele pun in evidenta starea de tensiune din societate, si ne putem astepta la masuri de intarire a aparatului de protectie a puterii.

PS. Am scris materialul de mai sus in 06.11.2011 dar nu l-am facut pubic, si vad ca a aparut un articol Spre reforma sistemului monetar şi financiar internaţional într-un mod care răspunde nevoilor tuturor popoarelor – BURSA 07.11.2011, in care se reproduce o nota „Din partea Consiliului Pontifical pentru Dreptate şi Pace, 24 Octombrie 2011”.
Consiliului Pontifical critica liberalismul facandu-l reponsabil de crizele economice, si pledeaza pentru o politica etica, morala, in care subsidiaritatea sa fie luata in considerare, si pentru o organizare mondiala pornind de la organizatile existente: ONU, FMI.

„Guvernanţa globalizării trebuie să fie marcată de subsidiaritate, articulată sub forma mai multor straturi şi implicând niveluri diferite care pot colabora. „Doar astfel poate fi evitat pericolul izolării birocratice a unei Autorităţi centrale – o izolare care ar duce la riscul delegitimizării ei prin distanţarea excesivă de realităţile care stau la baza existenţei ei, şi căzând uşor pradă tentaţiilor paternaliste, tehnocratice sau hegemonice.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Dimensiunea etica a politicii

  1. Teo Negură says:

    Citind titlul, m-am gandit ca o sa scrii despre circul din PSD, legat de excluderea lui Geaona. La noi insa, politica damboviteana si eticul sunt incompatibile, zic…

    • Deceneu says:

      In cazul PSD-Geoana sunt de acord cu ce spunea ieri I Serbanescu. „In PDS sunt doua tabere dar inca nu stiu care-i cu Basescu”, si la final a adugat ca a inteles ca ambele tabere ii fac jocul lui Basescu si nu mai conteaza care-i cu el.

%d blogeri au apreciat asta: