Efectul Lucifer – inger si demon!

Intr-o expunere video de la TED cu titrare in romana Cum devin oamenii obişnuiţi monştri… sau eroi este tratata tema, efectul mediului asupra comportamentului uman.

Philip Zimbardo a studiat si a scris o carte Efectul Lucifer, despre faptul ca in om zace inger si demon si mediul scoate din om si pune in evidenta fie pe unul fie pe celalalt.

Unu: Lumea a fost, este si va fi intotdeauna, plina de bine, si de rau, pentru ca binele si raul sunt Yin-ul si Yang-un conditiei umane. Imi mai spune ceva. Daca va amintiti, ingerul preferat al lui Dumnezeu era Lucifer. Se pare ca lucifer inseamna „lumina”. De asemenea, inseamna „steaua diminetii” in unele scrieri. Si se pare ca el nu l-a ascultat pe Dumnezeu, iar aceasta este cea mai grava incalcare a autoritatii. Si cand nu l-a mai ascultat Arhanghelul Mihail a fost trimis sa-l alunge din Rai, impreuna cu alti ingeri decazuti. Asa ca Lucifer a decazut in Iad si a devenit Satana, a devenit diavol, astfel debutand forta raului in univers. In mod paradoxal, Dumnezeu a fost cel care a creeat Iadul, ca un loc unde sa stocheze raul. Totusi nu a facut o treaba prea buna sa il limiteze in acel loc.
Deci, aceasta poveste a transformarii cosmice a ingerului preferat al lui Dumnezeu in Diavol, pentru mine, defineste contextul intelegerii fintelor umane care pot fi transformate din oameni buni, normali, in unelte ale raului.
..
Asadar Efectul Lucifer, desi se concentreaza pe negative – exemplele negative care pot transforma oamenii, nu partile negative existente deja in oameni – m-au condus la o definitie psihologica:

raul este exercitarea puterii. Si aceasta este cheia: totul se rezuma la putere.
Sa faci rau psihic oamenilor in mod intentionat, sa ranesti oamenii fizic, sa omori oameni sau idei, si sa comiti crime impotriva umanitatii.

Puterea se afla in sistem. Sistemul creeaza situatia(mediul) care corupe indivizii, iar sistemul este fundalul legal, politic, economic si cultural. Iar acesta este modul in care puterea revine celor care creeaza buboaiele rele. Asadar daca vrei sa schimbi o persoana trebuie sa schimbi situatia(mediul). Daca vrei sa schimbi situatia(mediul), trebuie sa sti unde se afla puterea in acest sistem. Deci „Efectul Lucifer” implica intelegerea transformarii caracterului uman cu acesti trei factori. Si este o interdependenta dinamica. Ce aduc acesti oameni in situatia data? Ce poate scoate mediul din ei? Si care este sistemul care creaza si mentine situatia(mediul)? Cartea mea Efectul Lucifer, publicata de curand, este despre cum poti intelege modul cum oamenii buni devin rai?

.. Efectul Lucifer al docturului Z, desi se concentreaza pe rau, este in esenta o celebrare a mintii umane si a capacitatii sale infinite de a face pe fiecare dintre noi sa fie bun sau crud, intelegator sau indiferent, creativ sau distructiv, si de a face pe unii dintre noi sa fie sa devina cu adevarat rai. Insa povestea buna la care spre ca voi ajunge la final este ca pe unii dintre noi ne va face sa devenim eroi.

Printr-un experiment a demonstrat ca anonimatul schimba comportamentul. Uniforma si comunitatea/institutia te transforma intr-un anonim si te degreveaza de responsabilitate.

Ce face diferenta cand razboincii merg la razboi schimbandu-si costumatia? Exista vreo diferenta daca acestia sunt anonimi, in modul in care-si trateaza victimele? Stim ca in unele culturi, ei merg la razboi fara a-si schimba infatisarea. In alte culturi se picteaza ca „Stapanul Mustelor”. In unele poarta masti. In cele mai multe, soldatii sunt anonimi in uniforme.
Antropologistul Jphn Watson a descoperit 23 de culturi care au avut doua tipuri de date. Isi schimba infatisarea? 15. Omoara, mutileaza, tortureaza ? 13. Daca nu isi schimba infatisarea doar una din opt omoara, tortureaza sau mutileaza.
Daca isi schimba infatisarea 90% omoara, tortureaza si mutileaza. Aceasta este putera anonimitatii.

Asadar, care sunt cele sapte procese sociale care usureaza tranzitia spre rau?
– Luarea fara a gandi a primului mic pas.
– Dezumanizarea altor oamenii.
– Dezindividualizarea de sine.
– Difuzarea responsabilitatii personale.
– Obedienta oarba fara de autoritate.
– Conformitatea fara critica la normele grupului.
– Toleranta pasiva la rau prin lipsa actiunii sau prin indiferenta.

Si se intampla cand te aflii intr-o situatie noua sau nefamiliara. Metodele tale de raspuns nu functioneaza. Personalitatea si moralitatea ta sunt lipsite de obligatie.

Deci este nevoie de o schimbare de paradigma in toate aceste domenii. Schimbarea este indepartarea de modelul metodic care se concentreaza doar pe individ. Schimbarea este spre un model public de sanatate, capabil sa recunoasca vectorii sistemici si de situatie/mediu ai bolii. Intimidarea este o boala. Prejudecata este o boala. Violenta este o boala. Si inca de pe vremea inchizitiei ne-am confruntat cu aceste probleme la nivel individual. Si stiti ce? Nu merge. Alexander Solzhenitsyn spune ca linia dintre bine si rau taie in jumatate linia fiecarei fiinte umane. Aceasta inseamna ca linia nu este undeva departe. Este o decizie ce trebuie sa o iei. Este o decizie personala.

Materialul este complemetar cu cel de la pagina/meniul PSIHOPOLITICA
Sistemul sovietic a valorificat psihologia in scopul distrugerii si supunerii conducatorilor natiunilor.
„Daca am putea sa distrugem efectiv mandria nationala si patriotismul unei singure generatii, aceasta ar insemna victoria noastra asupra tarii respective. Prin urmare, trebuie sa existe o propaganda permanenta in strainatate pentru subminarea atasamentului cetatenilor, in general, si al adolescentilor in special.”

In Romania dupa ’90 se utilizeaza in continuare pentru mentinerea puterii, uzand de toate mijloacele prin care oamenii platiti din banii contribuabililor se supun fara conditii autoritatilor si blocheaza coagularea sociala, functionarea democratiei si a institutilor statului. Desi multi au fost persoane respectabile sistemul i-a corupt si i-a degradat facadu-i sa actioneze impotriva intereselor concetatenilor si a libertatilor lor.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: