Regionalizare si subsidiaritate

Criza economica confirma butada „cand se contracta punga se dilata mintea”.
Odata cu criza apar intrebarile, se cauta erorile si solutile. Pana au mers lucrurile bine, nimeni nu si-a pus problema daca decizile sunt bune si sistemul functioneaza optimal.

Concentrarea economica a fost obiectivul principal al marelui capital pentru a-si asigura stabilitatea. Intr-o afacere stabilitatea si predictibilitatea sunt mai importante decat profitul.
Cu cat capitalul s-a concentrat cu atat mai mult s-a orientat spre contracte de mare anvergura, si pentru a avea siguranta au solicitat garantii de stat, sau au preferat contracte cu statul.
Investitile satatului cu eficienta mica pe parcursul mai multor ani, plasate in domenii care nu au cea mai mare prioritare pentru societate, au dus la incetinirea evolutiei. Absenta competitiei a determinat si investitii mai mici in tehnologie cu acelasi efect.

Ce legatura are criza si concentrarea cu regionalizarea?
Regionalizarea si subsidiaritatea sunt masuri cu efecte inverse concentrarii. Prin concentrare democratia a devenit nefunctionala, iar prin subsidiaritate si descentralizare se intareste democratia. Democratia asigura alocarea resurselor spre prioritatile reale ale societatii, deci o alocare a resuselor cu utilitate mai mare.

Am mai scris ca regionalizare nu este atat de importanta prin trasarea hotarelor, cat prin atributiile pe care le primesc regiunile, in ce priveste descentralizarea, autoadministrarea si autoguvernarea ca forma cea mai inalta de autonomie locala. Din pacate televiziunile care dezinformeaza au abordat cu ironie tema regionalizarii, evitand sa discute la modul serios.

In politica descentralizarea este cunoscuta prin notiunea de subsidiaritate.

Cadran Politic – Subsidiaritatea – actualitatea unui concept – Roxana MAZILU
În sfera filosofiei politice, scrierile gânditorilor federalişti ai secolului al XIX-lea, cum ar fi J.S. Mill sau Proudhon, asupra felului în care statul ar trebui să-şi exercite autoritatea la nivelul de jos a fost asociate cu subsidiaritatea, ajungându-se la concluzia că, oriunde este posibil, puterile să fie transferate către nivelul cel mai de jos al guvernării şi, numai când o anumită sarcină nu poate fi asumată la nivel inferior, ea să fie rezolvată la nivel superior.
..
În Germania modernă, neoliberalismul, doctrina socială catolică şi etica socială protestantă au elaborat fiecare conceptul de subsidiaritate. Deşi acesta nu este utilizat explicit în legea fundamentală, relaţiile dintre landuri şi guvernul federal nu pot fi înţelese fără el cu atât mai mult cu cât Constituţia germană precizează delimitarea a trei tipuri de competenţe între landuri şi nivelul federal: exclusive, partajate şi potenţiale, clasificare ce va fi preluată şi de tratatele comunitare.

Bisericile sustin subsidiaritatea ca o contrapondere la pericolul birocratizarii si al izolarii puterii centrale, fenomen ce duce la abuzuri si la o conducere hegemonica.

“Guvernanţa globalizării trebuie să fie marcată de subsidiaritate, articulată sub forma mai multor straturi şi implicând niveluri diferite care pot colabora. “Doar astfel poate fi evitat pericolul izolării birocratice a unei Autorităţi centrale – o izolare care ar duce la riscul delegitimizării ei prin distanţarea excesivă de realităţile care stau la baza existenţei ei, şi căzând uşor pradă tentaţiilor paternaliste, tehnocratice sau hegemonice.

O decizie centralizata si cu miza mare, luata departe de cetateni este supusa coruptie.
Subsidiaritatea aduce decizia mai aproape de cetatenii care-i suporta efectele, le permite sa se implice, ii responsabilizeaza si reduce coruptia.

Am intalnit si notiunea de policentricitate interpretata diferit.
In 22 PLUS, nr. 310: Subsidiaritate, guvernare locală, policentricitate şi descentralizare – Horia Terpe & Vlad Tarko , policentricitatea este considerata ca interventie a centrului, o contrapondere la subsidiaritate.

Astfel înţelese, subsidiaritatea şi policentricitatea sunt fiecare oglinda celeilalte: subsidiaritatea se referă la spaţiul propriu fiecărui nivel al guvernării, iar policentricitatea priveşte agregarea autoguvernărilor locale în sistemele compozite.

In teza de doctorat a lui Borbely Laszlo policentricitatea este considerata dezvoltare in jurul unor centre, numite „poli de crestere”, echivalentul zonelor metropolitane.

Uniunea Europeana prin tratatul de la Lisabona, procesul legislativ urmărește principiile subsidiarității și proporționalității.

In concluzie regionalizarea din Romania ar putea fi o solutie pentru stoparea „demolarii economiei” practicata de la centru.
Sub pretextul ca UE sau FMI ne cere sa privatizam, sau sa inchidem gauri negre, s-au instrainat sursele de venit sigure. Petrom vandut cu 600 milioane are profit de 3 miliarde intr-un singur an de criza, iar in anul 2010 a avut peste 1 miliard. S-au privatizat industria cimentului si a aluminiului, produse prin care s-a stocat si s-a exportat energie cu pret redus.
Prin decizii luate la centru, s-au distrus capacitatile de productie din teritoriu.
E timpul sa incercam altceva, o forma de conducere descentralizata!

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

7 Responses to Regionalizare si subsidiaritate

 1. Eşti sigur că Petrom mai avea profitul acesta dacă rămânea? Ok, nu neapărat un miliard, dar măcar ar fi avut profit? Sau ar fi fost ca CFR? Cred că în momentul de faţă statul român obţine de la Petrom MULT mai mulţi bani (prin impozit pe profit, dividende, alte taxe şi impozite) decât ar fi obţinut dacă ar fi fost proprietar.

  • Deceneu says:

   Nu sunt sigur ca l-ar fi avut, pentru ca probabil l-ar fi transferat in alte ramuri prin preturi, asa cum profitul din energie se scurge spre ciment,aluminiu sau ingrasaminte.
   Intrebarea este prin ce metode a obtinut OMV profitul: prin retehnologizare nu cred, prin pret, prin reducerea „capusarii” si prin reducerea costurilor. Ultimele trei masuri puteau fi aplicate si daca Petromul era companie de stat.

  • „Cred că în momentul de faţă statul român obţine de la Petrom MULT”
   E bine ca esti credincios. NU stiu exact situatia de la Petrom, dar stiu ca la Dacia si Sidex Galati este exact invers

 2. Teo Negură says:

  Mie descentralizarea mi-a parut mereu o tema de actualitate si bun simt, desi sintagma asta ultima e aproape incompatibila cu politica damboviteana. Insa, vezi tu, asta nu discern foarte multi, ca administrativul ar trebui, macar in parte, disociat de politic, si construit mai degraba pe criterii de management si performanta…

  • Deceneu says:

   Adminstrativul locala ar trebui sa primeasca mai multa putere, si legea sa prevada mai multa democratie. Cheltuielile de investitii locale si bugetele ar trebui aprobate, de comunitatea locala dupa dezbateri. Consilierii ar trebui sa aiba intalniri periodice cu alegatorii, doar sunt din acceasi localitate sau din localitatea vecina. Daca descentralizarea nu este insotita de democratizare, se muta autoritarismul de la centru in teritoriu, dand nastere la „bulibasa” local.

 3. Descentralizarea inseamna transferarea decizie de la un nivel superior la un nivel inferior. Transferul este tmp si, impins la extrem, este la fel de nociv ca si centralizarea extrema.

  Subsidiaritatea inseamna, pe scurt, plasarea deciziei la cel mai scazut nivel, care are capacitatea de a o adopta. Unele decizii se pot adopta cel mai eficient la nivel de localitate, altele la nivel de judet/regiune, altele la nivel national.

  Prezentarea simplista „centralizat=rau, descentralizat=bun” nu ajuta.

  • Deceneu says:

   Nici o extrema nu este buna, nici centralizarea execesva, nici divizarea pana la nivel de individ, cand fiecare sa se descurce pe cont propriu. Exista decizii care se preteaza la nivel local, altele de nivel regional, national, european sau sau mondial.
   Mi se pare normal ca fiecare primarie sa poata sa-si stabileasca necesarul de persoanal, de cati politisti sa beneficieze, in functie de infractionalitate, si cum sa-i plateasca. Nu trebuie sa se stabileasca la Bucuresti aceste probleme.

%d blogeri au apreciat: