Centura de siguranta „funie in casa spanzuratului”!

Basescu este foarte iritat de decizia bancii centrale a Austriei, privind limitarea creditarii in tarile din Europa Centrala si de Est la 110% din finantarile ce pot fi atrase de pe aceste piete, pentru ca asta presupune un plafon al creditarii.
Plafonarea creditarii are ca ratiune riscul maxim al bancilor, si banca centrala a Austriei are dreptul sa impuna norme prudentiale bancilor comerciale mama, asa cum si BNR-ul poate sa o faca pentru filialele din tara. Cum veniturile romanilor sunt in scadere este clar ca si acumularile nu au cum sa creasca.
Guvernul care isi tot „rostogolea” datoria catre banci ca un „bulgare de zapada”, se vade in imposibilitatea de a mai apela la acesta strategie.
Este firesc si de salutat ca sistemul bancar pune „frana” fenomenului exploziei datoriilor pe care tot el a declansat-o.

In 2009 Basescu a avut o intelegere cu Presedintele Austriei si cu FMI sa acceseze imprumutul FMI si sa mentina nivelul de trai al romanilor peste posibilitatile economice, o masura care era in avantajul bancilor austriece si grecesti, dar si in avanatajul personal al lui Basescu, castigand alegerile prezidentiale. Practic imprumutul FMI a fost „drenat” in banci straine, si urmeaza sa-l platim din impozite si taxe.
„Centura de siguranta” a fost pentru mandatul de presedinte a lui Basescu si pentru bancile straine, nu pentru economia Romaniei.

Acum, cand imprumutul de la FMI a fost consumat, si urmeaza rambursarea, guvernul nu mai poate apela decat la FMI ca sa rostogoleasca datoria pe care este incapabil sa o returneze.
Este ciudat cum omul care nu da doi bani pe „fairplay”, omul dispus sa-si sacrifice apropiatii, pretinde de la oameni de afaceri sa faca acte de binefacere. Probabil ca bancherii austrieci au sperat ca guvernul sa treaca de un moment dificil si sa redreseze economia, dar vazand ca guvernantii romani sunt iresponsabili si investesc in obiective care nu vor aduce profit in veci, au decis sa devina prudenti si sa nu mai riste in himere prezidentiale.

Cu siguranta iritarea lui Basescu provine de la faptul ca la planurile bugetare sunt „date peste cap” de decizia bancii centrale Austriece.
Daca guvernul nu se poate imprumuta, nu mai poate finanta investitile clientelei de partid.
Clientela care nu mai poate accesa fonduri bugetare il paraseste pe „capitan in mijlocul furtunii”. Profesorii, cadrele medicale si studentii incep sa se miste, si pe fondul tensiunilor sociale este suficient o „scanteie” ca sa declanseze „explozia”, care o sa afecteze si puterea si opozitia, pentru ca in 2009 PSD-ul a fost coautor la guvernare.
Fiecare isi vede interesul si scapa cine poate.

Sa fie un scenariu de tipul celui descris in RL FMI a vrut să-i sărăcească pe români înainte de ’89, pentru a-i scoate în stradă -de Annely Ute Gabanyi ?

Susanne Brand­stätter, în filmul ei „Şah Mat. Strategia unei revoluţii”: „Am vrut să forţăm România să facă reforme, care în cele din urmă ar fi scos populaţia în stradă, sau să plătească datoriile, fapt care, în cele din urmă, tot ar fi scos populaţia în stradă”.

„Centura desiguranta” se poate transforma in „funia din casa spanzuratului”, pe care o manevreaza FMI si Austria.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Centura de siguranta „funie in casa spanzuratului”!

 1. Teo Negură says:

  Mie unuia, cand l-am vazut cum se umfla-n… gusa, atunci, si se rasteste la bancile straine, mi-a fost rusine (a nu stiu cata oara) ca sunt contemporan cu el, nici nu mai zic nimic de faptul ca mi-e presedinte 😦 Penibil demagog!

  • Deceneu says:

   Noroc, ca nu-l baga nimeni in seama, dar ghinionul nostru este ca trebuie sa-i suportam prostiile.

 2. Florin Matei says:

  Îţi dau dreptate, Deceneu… Al doilea mandat al lui Băsescu costă – şi va costa – România cum unii nici nu-şi imaginează. Că se strânge laţul, n-ar fi bai. Problema e că mai există încă destui români care girează actuala Putere, bagatelizând – pur şi simplu – consecinţele nefaste.

%d blogeri au apreciat asta: