Generatia predestinata

Pluteste in aer ideea ca in Romania lucrurile nu mai pot continua asa si ceva trebuie facut, dar inca nu s-a conturat o solutie.
Ce si cine sa faca?
Cred ca generatia actuala, este predestinata sa continue actiunea pana la finalizare, aceeasi generatie care a participat la revolta tinerilor din decembrie ’89.
Tineri „iresponsabili” din ’89 au devenit parintii responsabili actuali, ingrijorati de viitorul copiilor, de unde si cum vor trai fii si nepotii. Sunt ingrijorati daca va mai fi Romania o tara a romanilor, sau o sa fie o colonie a strainilor, din vest si/sau din orient!
N Iorga spunea ca „Tineri viseaza inainte, batrani viseaza in urma; la mijloc barbatii lupta.”
Generatia care in ’89 „visa inainte”, acum este la varsta de mijloc, apta de lupta.

Generatia actuala are un sentiment de umilire in propria tara, cand vede ca patronii straini scot bani din resursele si energia romanesca, in care nu au investit nimic. La umilirea de catre straini se adauga umilirea de care „beizadelele potentatilor actuali”. Sunt umiliti si cei care lucreaza in strainatate si la aceleasi rezultate castiga mai putin decat cetatenii tarilor respective. Degeaba se transmite pe posturile de televiziune mandria de a fi roman de 1 Decembrie, daca 364 de zile pe an simti exact contrariu, cand aflii ca padurile si terenurile se instraineaza cu sutele de hectare/luna, si aurul se vinde cu munte cu tot contra cianuri.
Nu pentru asta s-a iesit in strada in ’89.
In ’89 s-a iesit in strada ca sa ne simtim oameni normali, demni, nici mandrii si nici umiliti timp de 365 de zile pe an, si pentru asta merita sa sacrificam timp si bani, din putinul pe care-l avem.

Parintii isi dau seama ca revolta nu a adus decat libertatea de exprimare, si acum este nevoie de a trece la o noua etapa, la introducerea in viata sociala a „egalitatii de sanse” care sa asigure copiilor si nepotilor un sentiment de demnitate.

Tinerii de atunci, care au facut „revolutia copiilor”, cu maturitatea de acum pot declansa faza a doua – „revolutia parintilor”.
Nu trebuie asteptat sa apara alta generatie, treaba nefinalizata in ’89 poate fi dusa mai departe de aceeasi generatie. „Generatia revolutionarilor” poate si trebuie  sa puna societatea actuala,  care „a luat-o pe aratura”,  pe traiectoria corecta si normala de tara civilizata.
Singurii care au dus actiunea pana la capat dupa ’89au fost taranii pe care toata lumea ii blameaza.
Ei au desfintat CAP-urile si si-au luat terenurile, iar clasa politca a fost obligata sa legifereze o stare de fapt. Sigur clasa politca a pus „bete-n roate” si mai sunt inca multe probleme nerezolvate, dar in mare taranii au reusit.

Cei de la putere nu vor ceda de bunavoie avantajele obtinute. „Structurile” au incercat sa-si consolideze pozitia prin acumulare de avere, cu care sa finanteze partide, mass-media si sa-si perpetueze pozitia. Au fost eliminate sau contaminate partidele considerate „un corp strain”. Criza transferata aproape exclusiv asupra populatiei poate fi un element exploziv, dar explozia fara constructie nu rezolva nimic. S-a vazut ca in ’89 lipsa unei strategii de dupa evenimente a permis regruparea „fostilor”.
Metodele violente nu mai sunt de actualitate. Acum se poate recurge la masuri de protest pasnic dar ferm, pentru revendicari privind reforme democratice pe care puterea simuleaza ca le aplica.

Plutarh spunea „Inainte de a darama ceva, trebuie sa fii sigur ca vei putea cladi ceva mai bun.”
si Seneca afirma ca „Nu exista vant favorabil decat pentru cel care stie in ce directie se indreapta.”

Este absolut vital ca sa se constituie nuclee sociale, care sa-si faca strategii si proiecte pentru viitor.

Daca generatia actuala, vrea sa aiba satisfactia ca ne-am facut datoria, trebuie sa continuam si sa finalizam ce-am inceput.
In ’89 s-au construit institutile, dar functionarea lor a fost blocata de oamenii puterii, ca sa poata profita de functii. A venit momentul sa introducem in institutile puterii proceduri care sa le faca functionale.
Sa facem sa functioneze justitia, politia, servicile secrete si alte organisme si institutii, independent de partidele aflate la putere, in mod constant si nu doar la ordin. Nu avem nevoie de alta constitutie, sau alte institutii. Cele care sunt trebuie sa functioneze independent si continuu ca in lumea civilizata.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Generatia predestinata

 1. Mă bucur că suntem destul de mulți cei care am ajuns la concluzia că o revoluție fără țel este o bătută cu strigături, în public, gen OTV. Urmăresc și eu părerile altora, exprima te pe bloguri, dar nu am văzut încă nicio inițiativă de coagulare a ideilor. Dacă vom continua să gândim separat, fără să punem la comun ideil bune și experiența, vom continua să fim conduși de grobieni și, ca efect, noi OAMENII vom fi eliminați.
  Am creat un forum de discuții http://www.cunoscresita.ro/forum/ unde îi invit pe TOȚI cei care au ceva de spus să o facă. Dacă există deja în altă parte și a început să „funcționeze” ceva asemănător, renunț la acest proiect și mă alătur vouă.

  • Deceneu says:

   Nu stiu de proiecte serioase. Incercari au mai fost, si au esuat, dar cred ca lucrurile se vor cristaliza in timp. Inertia este mare.

 2. nelucraciun says:

  „Sigur clasa politca a pus “bete-n roate” si mai sunt inca multe probleme nerezolvate, dar in mare taranii au reusit.”

  Oare ce au reusit taranii, decat sa instraineze o buna parte din mostenirea stramosilor?
  Iar guvernul actual pregateste instrainarea cvasitotalitatii terenurilor agricole, strainilor si clientelei politice. Prin amendarea proprietarilor terenurilor nelucrate.

  „S-a vazut ca in ’89 lipsa unei strategii de dupa evenimente a permis regruparea “fostilor”.”

  Atunci, odata cu aparitia iliescului pe sticla a inceput contrarevolutia. Dusa de o alianta constituita ad hoc din linia a doua (pcr+organe de represiune) + rezerva de cadre + golanimea fanariotarda, mai ales damboviteana. Si castigata. Ei conduc acum. Imposibil de zdruncinat fara interventia viguroasa a partenerilor euroatlantici. Din acest punct de vedere inteleg si accept atitudinea Olandei vis a vis de Schengen.

%d blogeri au apreciat asta: