Varza de Bruxelles!

Conferinta de presa a presedintelui a fost o „varza de Bruxelles”.
Am avut impresia ca a revenit Ceausescu. Un discurs fluviu, insotit de gesticulari si de balbe, care sa sugereze ce moment si ce obligatii importante si-a asumat in numele Romaniei, sa arate ce important este el. Aceleasi „informari si indicatii pretioase”, date de un amator in materie, care nu intelege cum functioneaza democratia si economia. A vorbit de „pachete” de cum se vorbea in perioada anterioara aderarii de capitole pentru aderare la UE, dar niciodata de obligatiile pe care le contin acele capitole. Ne-a vorbit ca la retardati fara sa spuna nimic concret.
Vorbea despre cum si-a asumat Romania nu stiu ce decizii, de parca presedintele ar fi Romania.
El nu stie ce inseamna a reprezenta Romania si cine trebuie sa-si asume decizile.
Angela Merkel cand a negociat cu Sarkozi a avut mandat de la Bundestag la ce poate sa se angajeze. Daca nu a avut mandat sa accepte eurobonduri nu le-a acceptat. Reprezentantii de la Praga si de la Stockholm au cerut consultari interne la nivel de Parlamente. Basescu s-a dus fara mandat si si-a asumat in numele Romaniei niste obligatii care inca nu sunt explicitate si nici discutate cu partidele din tara. El se crede Romania asa cum se credea si Ceausescu, si anagajamentele lui sunt ale Romaniei. De cateva zile il tot aud ca Romania face si se angajeaza si biata Romania nu stie ce i se pregateste.
Sunt convins ca a avut informatii despre continutul tratatului inainte de a merge sa-l semneze, dar cu dispretul care-l caracterizeaza si dorinta de a arata cine-i „seful” s-a dus la Bruxelles, si apoi cheama partidele la consultari. Nu este prima data cand face „consultari” postfactum, care nu mai pot fi altceva decat informari.
In Constitutie scrie clar ca Presedintele reprezinta, nu scrie ca angajeaza statul Roman, si ca
Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării

ARTICOLUL 61
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
..ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop,
..
ARTICOLUL 102
(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Imi amintesc ca la un contract intre o firma straina si una romaneasca directorul roman a vrut sa semneze contractul, si reprezentantul firmei straine l-a oprit si i-a spus „intai sa semneze responsabilul tehnic ca echipamentul si configuratia sunt cele care corespund”, apoi a semant directorul economic, ca este de acord cu plata si la sfarsit directoul general.
In comunism directorul general era singurul care-si „asuma” raspundera, ca un comandant de nava.

Basescu a demonstrat ca s-a comporta ca un comandant de nava si nu ca un presedinte responsabil de tara.
Posibil ca sa-i fi spus un oficial de la Bruxelles ca nu poate angaja Romania fara acordul Parlamentrului, sau sa-l fi intrebat daca are mandat, daca are legitimitate. Probabil pentru asta vrea sa schimbe Constitutia sa-si legitimizeze actiunile.

Presedintele a vorbit Intr-o „noua limba de lemn” cum o defineste George Arun.

noua limbă de lemn din zilele noastre este una violentă, agresivă, intolerantă. Vorbitorii ei nu au îndoieli, nu îşi pun întrebări, nu aşteaptă răspunsuri. Nu poartă un dialog, ci îşi susţine fiecare monologul său. Stereotipia vorbirii lor nu arată doar o sărăcie a vocabularului, ci şi a sufletului.
..
La noi, toată lumea declară, face declaraţii. De la şeful statului, la ultimul primar de comună uitată de lume. De la marii afacerişti, la marii interlopi. De la scriitori, regizori, muzicieni, la vedetele care pozează în presa tabloidă. Nimeni nu afirmă, nu îşi exprimă o părere, nu analizează un eveniment.

Prin actiunea sa presedintele demonstreaza ca este „seful” tuturor parlamentarilor, si ca nimeni nu-i poate face nimic.
Discursul presedintelui poate fi caracterizat prin spusele lui T Musatescu,
„betia de cuvinte se trage din posirca de idei”.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Varza de Bruxelles!

  1. Teo Negură says:

    E o varza care ne-ar putea lasa fara gaze, deci una atipica 😀

%d blogeri au apreciat asta: