Continuitatea in politica autoritara!

Un doctor in economie si politician republican american, deci un om foarte bine informat, califica regimul de la Bucuresti ca fiind autoritar.
Reputat economist american: România este o dictatură, guvernul actual nu poate fi îndepărtat decât prin revoluţie!

Publicistul american John Lindauer, doctor în economie, fost profesor universitar, om de afaceri, politician republican (deputat în Alaska), compară regimul din China, cu cel din România, considerând că şi unul şi altul nu pot fi îndepărtate decât printr-o… revoluţie!

Într-o analiză care este focalizată pe investiţiile americane din China, Lindauer prezice că acestea vor deveni păguboase, în momentul în care guvernul autoritarist comunist va fi răsturnat de o revoltă – posibil armată.

Lindauer arată că anul viitor este aşteptat un Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) şi că noua conducere de la Beijing ar putea schimba politicile macroeconomice. Însă, în ansamblu, stilul de guvernare va rămâne acelaşi.

Precum guvernările autoritariste din Tunisia şi România, liderii PCC vor continua să facă, în linii mari, aceleaşi lucruri pe care le făceau predecesorii lor. Asta, până ce câteva victime ale abuzurilor sau un general de armată ambiţios vor declanşa revoluţia”, afirmă John Lindauer.

Poate multi romani nu sunt de acord cu afirmatile politicianului american, dar ele sunt perfect adevarate.
Occidentalii si romanii, nu considera ca rocada/alternanta putere-opozitie reprezinta o schimbare.

Regimurile de la Bucuresti nu au cedat putere nici in perioada ’96-2000, si au epurat viata politica si mass-media de incomodele partide istorice, sau de publicatiile independente. Presa scrisa nu a putut tine piept televiziunilor private clientelare, finantate de la stat prin publicitate. Partidele istorice au fost infiltrate de agenti si compromise, si prin mass-media denigrate. Filialele judetene ale Aliantei Civice au fost acaparate de oameni loiali puterii si activitatea lor paralizata.

Privatizarea a fost un simulacru, facuta in asa fel incat sa nu-si atinga scopul principal, managementul sa fie sub influenta actionarilor. S-a luat decizia de a privatiza 30% din fiecare societate comerciala pentru ca pachetul majoritar si decizia numirii managerilor sa ramana la stat, si s-a infiintat fondul proprietatii private, pentru ca actionarul privat sa fie actionar la un fond de investitii, in care votul lui nu sa nu aiba efect.
Cu acest mod de a face privatizare economia centralizata s-a perpetuat si puterea a putut falimenta si vinde ce a vrut si cui a vrut.
In plina criza puterea face investitii in obiective megalomane sau inutile, Catedrala Manturirii Neamului, stadioane, sali de sport etc.. dovedind ca a conservat „naravurile” comuniste atribuite lui Ceausescu.
Dominarea autoritara si centralizata a economiei, „sterilizarea” clasei politice de „impuritatile” antebelice, si mass-media de presa de opozitie, nu a putut trece neobservata de catre occident.
De ce ministrul olandez de externe Maxime Verhagen, a spus ca Olanda este dispusa sa acorde sprijin pentru combaterea coruptiei, si a declarat in 2009 ca:

“Unul dintre principalele subiecte cand vine vorba de pozitia in Uniunea Europeana si de extindere este acela ca UE nu este doar o piata libera, ci si o uniune de valori si printre aceste valori se gasesc statul de drept, un sistem juridic puternic si un sector public necorupt. Si deci, daca asta e Uniunea pe care ne-o dorim, trebuie sa luam masuri, astfel incat toate statele membre sa se conformeze”,

Occidentalii constata ca puterea refuza sa ia masuri de democratizare, si atunci este firesc sa se opuna aderarii la spatiul Shengen.
Nu intamplator la capitolul cultura politica si implicare in viata politica a cetatenilor, Romania se situeaza intre tarile africane sau sud-americane.

Electoratul nu are alternativa, dar este acuzat ca voteaza „bezmetic”, ca primeste plocoane si voteaza in consecinta, sau ca nu se prezinta la vot. Cand ti-e indiferent cine castiga, sigur ca votezi cu cei care ofera sau promit ceva, cat de neinsemant, chiar si o vorba buna.
Blocarea „supapei” democratiei, prin „sterilizarea” politica si mediatica, refuzul aprobarii manifestatilor de protest, si impiedicarea coagularii vietii civice, creaza conditile pentru o „bomba sociala”.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

10 Responses to Continuitatea in politica autoritara!

 1. corneliu says:

  Regimurile din Tunisia si din Romania sunt folosite ca exemplu de regimuri in care liderii fac in continuare ce au facut predecesorii lor, pana cand a venit revolutia si i-a maturat. Deci se refera la regimurile dinainte de revolutie. Ca de aia e facuta comparatia, ca sa ne arate ce se va intampla cu regimul din China, va fi maturat de o revolutie, cum a fost in Tunisia si in Romania.

  Vad ca toti imbecilii vorbesc de regimul actual din Romania. Chiar nu se mai face in scoala despartirea in propozitii si tot ce se facea ca sa intelegi un text simplu?

  • Arogantu' says:

   Cu imbecilii e simplu – nu-i bagi in seama.
   Problemele incep cind vorbim de regimul actual din Romania.
   Ti se pare excesiv de democratica Puterea actuala ? :mrgreen:

  • AC says:

   @corneliu

   Alb sau negru… oranjgutan prost de balesti sau inregimentat in clubul ciobanilor_curve?

   Daca tot te bucuri de avantajul cunoasterii despartirii in propozitii, ce zici daca mai desparti ceva pentru noi?

   Olanda nu crede că România este un stat de drept.

   Sa-ti desenez?

 2. corneliu says:

  Textul politicianului american e despre regimurile din Tunisia si din Romania, cele dinainte de revolutiile care au avut loc in cele doua tari. Cine spune ca e despre regimul actual se numeste ca e analfabet functional. Eu le-am spus imbecili, ca sa intelegi si tu.

  Despre ce spune Olanda, nu acum, ca nu e tema. Tema propusa e despre textul ala asa de greu de inteles, cu delirul aferent.

  • AC says:

   @latrau de gradina

   Ai si tu dreptate, astia de acum sunt ceva mai iventivi decat predecesorii.
   Jurnalistul s-a ambalat, i-a dezorientat si pe… altii si deja nu mai conteaza ca echipa de prostoveti a lui bOC fura pe rupte la umbra tatucului turmentat si scandalagiu.

   „Vad ca toti imbecilii vorbesc de regimul actual din Romania.”

   Eu vad ca toti imbecilii fac analiza pe text, adoptand rigoare doar in privinta buchiilor… altfel regimul actual din Romania este idealul in viata pentru o larga uniune a prostovanilor „in linie dreapta”, amatori de hotnews, blogari dedicati… colaboratori modesti ai sistemului retardo-ciobanesc etc.

   • corneliu says:

    @AC

    Un politician american spune ca regimul comunist ceausist, peste care a venit pe urma revolutia, era autoritar. Pe urma vin multi latrai si latra ca statul actual e autoritar, ca asa au inteles ei din ce a spus americanul.

    Mai departe imbecilii spun ca, daca sesizezi cumva analfabetismul functional deplin prin care clantaii cu ziua nu pot intelege un text extrem de simplu, inseamna ca sustii statul actual.

    Nu e de casa de nebuni?

 3. Teo Negură says:

  La multi ani, sanatate si bucurii cate nu poti duce! Sa-ti fie numai bine!

%d blogeri au apreciat asta: