„Aici sunt banii dumneavoastra”!

Dan Cristian Turturica pune urmatoarele intrebari:

De ce nu am fost în stare în douăzeci şi ceva de ani să construim o reţea serioasă de autostrăzi şi drumuri? De ce nu putem să asigurăm funcţionarea în condiţii de vreme rea a celor care există, aşa cum se întâmplă în alte ţări? De ce nu putem să punem parazăpezi pe marginea drumurilor care ştim că se blochează de fiecare dată când ninge mai puternic? De ce nu putem să aplicăm o soluţie chiar şi mai bună, perdelele de pădure, deşi există chiar şi o hotărâre de guvern în acest sens? De ce preferăm soluţii mult mai scumpe pentru deszăpezire, astfel încât am ajuns să alocăm pentru această activitate un buget egal cu cel al Finlandei, în condiţiile în care această ţară are o reţea de autostrăzi şi drumuri naţionale de aproape cinci ori mai vastă decât a noastră (78.000 de km, faţă de 16.000 de km)?

Raspunsul la intrebari este simplu.
Pentru ca exista CNADNR (Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) , companie nationala de adminstrare a fondurilor pentru intretinerea soselelor, un sistem centralizat de stat, politizat si parazitat, care nu are cum sa fie eficient.

Ca sa dotezi CNADNR (Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) cu utilaje de dezapezire care sa mentina drumurile practicabile in perioada de viscol, adica o saptamana sau cel mult doua pe an, este imposibil. Compania apeleaza la contracte cu firme private. Din motive de evidenta nu poate apela la mai mult de cateva zeci de firme la nivelul tarii. Din motive politice nu aloca acele contracte prin licitatii transparente.
Faptul ca se cheltuie de cinci ori mai mult decat in Finlanda arata ca exista hemoragie de fonduri, dar si costuri cu utilaje care, cea mai mare parte a anului nu sunt utilizate . Se platesc bani multi pentru utilaje de dezapezire si personal de deservire si de intretinere, pentru a le tine la dispozitia CNADNR. Costurile mari cu asfaltarile are aceeasi cauza, risipa banului public intr-un sistem de stat super centralizat si „capusat”.
„Aici sunt banii dumneavoastra”, in firmele clientelei de partid.
Toate drumurile asa zis „nationale” sunt de fapt drumuri judetene. Singurele drumuri nationale ar trebui sa fie soselele europene si autostrazile sau numai autostrazile, pentru ca multe sosele denumite europene nu indeplinesc standardele europene.

Daca drumurile judeten ar fi fost adminstrate de autoritatile locale, acestea s-ar fi preocupate mai bine de eficientizarea intretinerii lor. Ar fi plantat perdele de arbusti, ar fi instalat parazapezi paralel cu drumurile, ar fi investi banii in lame de curatat care se puteau atasa la tractoarele localnicilor, si i-ar fi platit pe acestia pentru interventii. Tractoarele respective iarna sunt intr-o perioada de repaus si proprietarii lor ar fi acceptat sume modeste pentru servicile prestate si pentru faptul ca ar fi fost o competitie reala pentru banii autoritatilor.
Pentru a rezolva problema local trebuie sa existe autonomie administrativ finaciara, respectiv autoritatile sa aiba la dipozitie sume proprii certe, pe care sa le gestioneze dupa necesitati.
Anul acesta cheltuie mai mult pentru dezapezire, anul viitor pentru inundatii etc.. Autoritatile locale trebuie sa aiba atributii extinse, dar atributiile trebuie insotite de resurse financiare sigure si stabile. Incertitudinea este obstacolul principal in realizarea de programe si lipsa programelor nu permite finantarea activitatilor.
Repartizarea banilor de la Bucuresti spre autoritatile locale nu este o solutie sigura si stabila, este o solutie discretionara, autoritara, politica si corupta.

Aceeasi problema la sistemele: medical, de invatamant sau al adminstratiei si internelor.
Daca autoritatile locale ar avea dreptul sa stabileasca, cat este necesar sa investeasca in invatamant, in sistemul asistentei medicale, sau in autoritatile care apara ordinea publica, finantarea sau inchiderea unui spital, a unei scoli a unui sediu de politie, ar putea fi decisa de existenta sau lipsa resurselor financiare, sau de (ne)respectarea normelor sanitar-medicale.

Parlamentul ar trebui doar sa reglementeze si guvernul sa verifice si sa evalueze respectarea normelor.
Ministerul sanatatii sa stabileasca doar standardele de calitate si sa controleze respectarea lor, ministerul invatamantului sa stabileasca programa si prin testele de evaluare sa verifice nivelul cunostintelor asimilate, ministerul de interne sa stabileasca regulamentele si procedurile si sa verifice daca sunt aplicate.

Autoritatile locate ar finanta necesitatile sociale in functie de resurse si de prioritatile stabilite cu cetatenii.
Autonomia locala nu ar mai permite firmelor de medicamente sa corupa personalul din ministere, pentru ca banii de medicamente ar fi gestionati local si transparent.
Ca sa nu se mute coruptia de la nivel central la nivel local, autoritatile locale trebuie sa fie subordonate cetatenilor, sa discute/dezbata la trei sau sase luni ce au facut si ce urmeaza sa faca, ce prioritati sunt si cu ce resurse sa le rezolve.
Obligatia de a dezbate si de a supune programul de investitii aprobarii cetatenilor, informeaza, antreneaza si responsabilizeaza pe cetateni si pe alesii locali, iar cetatenii si alesii nu vor mai astepta sa primeasca de la stat.

Daca se mentine sistemul centralizat coruptia si costurile vor fi mari, servicile minuscule si de proasta calitate, si politicienii ne vor spune ca „statul nu-si permite sa intretina un sistem medical ineficient, sau sa finanteze un sisteme de pensii de stat”.
Noi nu ne permitem sa mentinem la putere o clasa politica incapabila, pentru ca vedem unde ne-au adus cu reduceri de personal in numele eficientizarii, sau cu imprumuturile luate in numele echilibrului macroeconomic.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

16 Responses to „Aici sunt banii dumneavoastra”!

 1. mike says:

  lasa dom’le lumea sa se simta bine , ce stam noi in loc de autostrazi acum , ce n-avem avioane sa mergem sa ne bucuram de el prin alte tari ?
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/protestatarii-in-viscol-la-piata-universitatii-radu-mazare-la-schi-in-austria-963459.html

 2. sorin says:

  Cind a venit Mazare din jungla si a promis ca isi va depune toata influenta politica viitoare in construirea unui stat care sa nu mai fie politienesc,am promis ca il voi sustine,la vot bineinteles!Intre timp,aflu ca Mazare a obosit si se reface in Austria!
  Nu stiu de ce,dar cind l-am vazut pe Chilian intrebindu-se ce vor serviciile,parca imi vine sa imi vad strict de treburile mele.
  Ce naibii sa ma agit eu,doar pt. a o inlocui pe Udrea cu Oana Mizil?
  Astia trebuie sa cada,e clar!Inca astept un program politic,da POLITIC,de configurare a unui stat democratic,sa vad si eu citi angajati sunt in structurile de forta ale statului si citi se doreste sa ramina?Inca nu am uitat taxa auto a lui Tariceanu si cum,nici macar Vosganian,care se presupune ca a impus-o,nu stia sa o explice!
  Tare ma tem ca am obosit!

  • Deceneu says:

   Pe vremea lui Ceausescu MI nu avea elicoptere. Acum au si au si „drone” de supraveghere utilizate de armata. La alergarea protestatarilor jandarmii erau blindati cu uniforme de „testoase ninja” probabil fiecare costa mii de euro. Se poate spune ca s-au pregatit, si au investit bani seriosi in intarirea aparatului de represiune, in plina perioada de criza.

   • AC says:

    Ai parte de aparatul de propaganda Noua Republica. 😀

    … securistii vegheaza..

    • Deceneu says:

     Si ei au primit fonduri suplimentare, asa ca trebuie sa le justifice intr-un fel. 🙂

    • AC says:

     … si inca ceva… sorin e mihai care e mike, cel care posteaza adesea ca anonim.

     Adica Andrei Vacaru, coordonator local, Noua Republica, Timis.

     Murdareste toate site-urile cu „toti e la fel”, lasand sa se intelega (deocamdata) ca n-avem alternative.

     Din manipulator imobiliar a ajuns… tot propagandist.

    • mike says:

     @prostel , esti paranoic nene , vezi PDL-isti peste tot , iti recomand sa-ti faci un control , iar pentru inceput poti consuma un xanax

 3. Teo Negură says:

  De 5 ori cat in Finlanda???? Nu pot sa cred!!! Dumnezeule mare, atat de furtisagul de grosolan? 😦 Mai trist e ca parca sunt blestemati sa fim furati mereu de-ai nostri… Nu stiu, poporul asta parca s-a obisnuit sa treaca prin Istorie parazitat…

  • Deceneu says:

   Chiar mai mut decat de cinci ori, pentru ca iernile in Finlanda sunt mult mai lungi si mai dificile, cu volum de zapada si temperaturi mai mari, deci costurile/km la ei sunt mai mari.

 4. Si inca ceva, ca sitemul sa se auto-regleze: legea insolventei pentru administratiile locale. Daca nu esti in stare sa te administrezi singur, judecatorul desemneaza un administrator, iar atributiile primarului si consiliului local ii sunt transferate. Asa dispare si tentatia comunitatilor locale de a vota populist.

%d blogeri au apreciat: