Organizare non-institutionala!

In mai multe expuneri de la TED se vorbeste despre progres ca efect al libertatii si al colaborarii.
Unele expuneri dau exemplu din IT, realizarea si performantele software-ului open source, altele dau exemple de proiecte inititate si derulate prin voluntariat ca wikipedia.
Ideea de la subiectul anterior satisfactia si evolutia este reluata si in prezentarea lui Barry Schwartz „despre paradoxul opțiunilor” unde se afirma ca:

doctrina oficala” a societatilor occidentale industrializate suna asa:”daca suntem interesati sa maximizam nivelul de bunastare al cetatenilor nostrii, calea de a realiza este de a maximiza nivelul de libertate individuala. Motivul pentru aceasta este, atat ca liberatatea este in mod intrinsec buna, valoroasa, meritorie, esentiala pentru a fi om. Si pentru ca daca oamenii sunt liberi atunci fiecare dintre noi putem actiona individual si sa facem lucruri care vor maximiza bunastarea noastra, si nimeni nu trebuie sa decida in locul nostru. Calea de a maximiza libertatea este maximizarea alegerilor. Cu cat oamenii au mai mute optiuni, cu atat au mai multa libertate, si cu cat au mai multa libertate, cu atat au un trai mai imbelsugat.


Pornind de la adevarurile de nocontestat de mai sus, autorul demonstreaza ca daca sunt prea multe alternative cel care este pus sa aleaga intra in blocaj, din cauza nehotararii, si ca exista un numar optim de alegeri care maximizeaza progresul, si care depinde de tipul de decizie si numarul optim de variante difera de la caz la caz.

Libertatea este o conditie necesara dar nu-i suficienta.
Colaborarea/asocierea consumatorilor pasionati, „profesionisti-amatori”, este al doilea element fundamental al realizarilor importante.
Charles Leadbeater vorbește despre inovație ca rezultat al colaborarii intre consumatori „profesionisti-amatori” pasionati, o forma de „colaborare fara organizatii”.

Asta este posibil acum; nu mai aveti nevoie de organzatii pentru a fii organizati, pentru a indeplinii sarcini mari si complexe, ca inovarea unor aplicatii software noi. Asa ca aceasta este o mare provocare. pentru modul in care credem ca apare creativitatea. Intelegerea traditionala, inca inradacinata in modurile in care gandim despre creativitate – in organizatii, in guvern – este ca, creativitatea implica oameni speciali:

Oameni speciali in locuri speciale, genereaza idei speciale, si apoi aveti un canal care transmite ideile spre consumatorii dornici, care nu sunt pasivi. Ei pot spune „da” sau „nu” inventiei; asta-i idea traditionala despre creativitate.
..
Pai aceasta viziune, cred, devine tot mai gresita. deoarece cred ca totdeauna creativitatea a fost intens colaborativa si probabil a fost si in mare parte interactiva.
..
Adevarul este ca mare parte a creativitatii e cumulativa si colaborativa, ca Wikipedia, ea se dezvolta de o perioada indelungata. Al doilea motiv de ce utilizatorii sunt tot mai importanti, penru ca ei sunt sursa inovatilor mari si incomode.
..
Al treilea element .. „profesionistii-amatori”, pasionati, adica fac lucruirle din dragoste pentru lucru in sine, dar care doresc sa produca la cele mai inalte standarde.
..
Observam o pervertire completa a ideii de brevete si drepturi de autor. Destinate sa fie un mod de motivare a inventilor, destinate sa fie un mod de orchestrare a diseminarii cunoasterii, acestea sunt utilizate tot mai mult de marile companii pentru a crea hatisul de brevete pentru a obstructiona inovarea.

„Clay Shirky despre institutii versus colaborare” sugereaza si demonstreaza ca se pot desfasura activitati de voluntariat de masa, cu costuri minime si cu performante mai mari decat a institutilor traditionale.

Prezentarile de mai sus pot fi aplicate si in cazul proiectelor politice.
Trebuie gasite doar ideile care sa atraga cetatenii, si voluntarii care sa faca posibila colaborarea.
O idee ar fi pe ce sa focalizeze, cum sa arate si cum sa functioneze un asemena proiect, care sa se comporte ca un „bulgare de zapada”.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

6 Responses to Organizare non-institutionala!

 1. Teo Negură says:

  Stii ce-am observat, dupa umila-mi experienta? Ca si institutional organizati, si dezorganizati, ne dez-umanizam…

 2. ati incercat google +1

 3. Tio says:

  Pt proiecte politice/civice lipseste o motivatie papabila…de unde, dupa parerea mea, paralelala la consum nu este suficenta. Consum=o satisfactie concreta si imediata. Si proiectele open source satisfac o nevoie concreta…

  Dar si consumul poate fi o cale de atac. Daca-i convingi pe romani ca pot consuma mai mult….daca sustin anumite proiecte politice atunci mai este o sansa.

  • Deceneu says:

   Motivatia lipseste din viata politica, dar motivatii exista.
   Cand cetatenii s-au dus la vot si 80% au votat reducerea numarului de parlamentari nu au facut-o pentru consum, au facut-o dintr-un impuls de revansa, fata de cei care ii sfideaza.

 4. Buna ziua,

  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

  Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

  dumitru_gabriela31@yahoo.com

%d blogeri au apreciat asta: