Alegeri locale!

Campania electorala pentru locale este in plina desfasurare, si candidatii fac promisiuni peste promisiuni, privind investitii in aductiuni de apa, canalizare sau gaze unde nu exista, in parcari, reparatii la drumuri si poduri, stimularea creearii de locuri de munca etc…

Toate promisiunile cu implicatii financiare ale candidatilor locali sunt fara acoperire, in conditiile in care ei nu au venituri locale suficente care sa le sustina. Cu cat fac promisiuni mai hazardate cu atat sunt mai ipocriti.
Nu numai ca nu au venituri proprii dar nici dreptul de a adminstra cheleltuieli de functionare dupa cum considera ei. Nu pot stabili schema de personal, sau nivelul salarizarii functionarilor. Banii de investitii se obtin de la guvern, si de regula se aloca pe investitii clientelare. Vrei sa faci un WC de 60.000 de Euro cu firma lui popescu, atunci primesti banii, daca nu nu-i primesti.
Candidatii la posturile din adminstratia locala nu au cum sa faca promisiuni realiste, pentru ca nu au surse de venituri certe, nu au dreptul de a dispune de sume, nu au autonomie locala financiara. Banii care nu se cheltuie intr-un an fiscal, nu pot fi tansferati in anul urmator. Din cauzele de mai sus, fondurile bugetare se aloca irational.
Trebuie schimbata functionarea administrativa a tarii, in sensul autonomiei locale.

In conditile actuale eu as pretinde de la candidati doar promisiuni de intarire a transparentei si a democratiei, prin organizarea de consultari privind prioritatile angajari de cheltuieli.

Daca o sa observati nici un candidat nu spune ca va consulta populatia, sau ca va organiza concursuri cu premii pentru proiecte. Toti au proiecte pe care le prezinta alegatorilor!
Nici un candidat la primarie nu are intentia sa faca o dare de seama anuala privind bugetul primariei pe anul trecut si proiectul pe anul urmator, sa-l discute cu cetatenii si eventula sa-l supuna unui vot fie el chiar si consultativ.
Daca cetateni ar avea dreptul sa voteze ordinea alocarii investitilor, ei ar putea stabili o prioritate a angajarii fondurilor si consiliile locale ar putea sa se orienteze dupa preferintele cetatenilor.

Ar trebui sa facem campanie pentru a nu vota candidatii care au proiecte, si sa votam candidatii care promit transparenta, concursuri pentru proiecte si consultarea celor care-i vor alege privind prioritatile investitionale.
Ceva in stilul „nu ne intereseaza proiectele voastre investitionale, ne intereseaza sa ne consultati inainte de a lua decizii importante, care implica administrarea localitatii si taxele noastre„.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: