Votul de protest – prin stampilare multipla!

Sistemul electoral actual nu ne permite votul de protest cu efect in popularea Parlamentului, dar putem da un vot de protest fara efecte parlamentare.
Am pledat de nenumarate ori pentru votul impotriva tuturor ca vot valabil, care sa aiba ca efect locuri libere in parlament proportional cu voturile de protest exprimate.
Ar fi fost utila o rublica pe buletinul de vot pentru „vot impotriva”, pentru cei care considera ca nu sunt reprezentanti de nici un partid politic inscris in cursa.
Votul impotriva ar fi rezolvat si problema reducerii numarului de parlamentari. Electoratul care nu se considera reprezentant de nici un partid politic, ar fi fost motivat sa se prezinte la vot, deci ar fi crescut participarea la vot.

Unii au sustinut „votul alb”.
Nu este o solutie pentru ca daca membrii comisiei ajung la intelegere, ceea ce este foarte posibil si probabil, poate fi stampilat si transformat in vot valabil in favoarea unui partid.

Exista numeroase semnale de blat la alegeri.
Unele semnale au aparut inca de la schimbarea pozitiei UNPR si UDMR, cand au sustinut rocada la guvernare si suspendarea presedintelui.
Migratia parlamentarilor/politicienilor de la PDL la USL si acceptarea lor este un alt semnal.
Alocarea unor candidati noname, la candidatii opozanti cu notorietate confirma aranjamentele intre ARD si USL.
PP-DD este un fel de UNPR – care, fie se va destructura dupa alegeri din cauza migratiei parlamentare, fie va fi partidul „balama” care va decide majoritatea parlamentara.

Daca nu ne prezentam la vot o sa spuna ca facem pare din electoratul indiferent.
Daca ne prezentam si dam buletinul alb exista riscul ca votul sa devina valabil.

VOTUL cu STAMPILE MULTIPLE este vot nul si in acelasi timp un vot de protest.

Ideea mi-a fost sugerata de o relatare de la TED Poate democraţia exista fără încredere? a bulgarului Ivan Krastev, care a inceput prezentarea cu nuvela lui Jose Saramago numită „Eseu despre orbire”

Era o zi de alegeri ploioasă într-o ţărișoară – care poate fi ţara mea, dar şi a ta. Din cauza ploii până la 4 după-amiaza nimeni nu s-a dus la vot. Dar apoi ploaia a încetat. Oameni au mers la vot. Când voturile au fost numărate, 3/4 dintre oameni votaseră „în alb”. Guvernul şi opoziţia, au fost pur şi simplu paralizați. Știi ce să faci cu protestele. Ştii pe cine să arestezi, cu cine să negociezi. Dar ce faci cu oamenii care au votat „în alb”? Guvernul a decis să se mai voteze o dată. De această dată un număr şi mai mare, 83% dintre oameni au votat „în alb”. În esenţă au mers la votare să spună că nu au pentru cine vota. …

„Numai 18% dintre italieni şi 15% dintre greci mai cred că votul lor contează. Oamenii au început să înţeleagă că pot schimba guvernele, dar nu pot schimba politicile” afirma Ivan Krastev.


Propun ca fiecare sa preia ideea de vot de protest, sa o transmita viral prin online si e-mail.
Sa le aratam politicienilor de cata incredere se bucura, ca sa nu mai poata spune ca au in spate 30% sau 40% sustinere electorala.

Pentru viitor sugerez sa organizam si proteste in strada pentru adoptarea unei legi in care voturile de protest sa aiba ca efect locuri libere in Parlament, ceea ce ar descuraja cultivarea votul negativ la adresa adversarilor, si ar obliga politicienii sa se concentreze pe votul pozitiv, pe programe in interesul cetatenilor.

Transmiteti mesajul mai departe!
Credeti ca este un efort prea mare sau inutil?

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

21 Responses to Votul de protest – prin stampilare multipla!

 1. mihvoi says:

  Ideea este buna (vot pentru nimeni) dar momentan votul nul este numarat la fel cu a nu merge la vot. O mica greseala in text : „care v-a decide”.

  Numai bine !

  • Deceneu says:

   Daca nu mergi la vot se considera ca nu te intereseaza cine va fi ales si nici poliitca.
   Daca mergeme la vot si anulam votul, le aratam cati suntem interesati de politica dar nu consideram ca merita sa fie alesi.

   Ps – multumesc am corectat.

 2. Gabriel Popp says:

  Cu cat mai multe cu atat mai bine!

 3. radu says:

  ideea este foarte buna. trebuie popularizata cat mai mult aceasta idee in randul votantilor USL.

 4. „ideea este foarte buna. trebuie popularizata cat mai mult aceasta idee in randul votantilor USL.”
  Sună fain şi interesant comentariul :))) Dar votanţii ARD ce au? Sunt mai inapţi să înţeleagă „utilitatea” acestui tip de vot.

  În altă ordine de idei, nu pot să fiu de acord cu un astfel de vot, fiind similar democraţiei neparticipative patentate de Traian Băsescu cu ocazia referendumului. Este important ca oamenii care au idei să le şi transfere în mediul politic, nu să se amăgească astfel cu tot felul de „droguri uşoare”.

  Faceţi politică, fraţilor! Este singurul mod în care schimbaţi lumea.

  • Deceneu says:

   A face politica nu exclude votul de protest. Votul de blam este o forma de manifestare politica.
   Intre doua alegeri clasa politica nu-i interesata de dialogul cu cetatenii si de ce vrea electoratul. Votul il vor. Sa le aratam ce merita.

  • Deceneu says:

   Da este o idee si votul pe liste suplimentare pentru candidatii respectabili.
   Problema este ca daca cel la care ai dat votul nu ia peste 50% voturile se redistribuie in judet si poate profita tot candidatul pe care l-ai evitat.
   Alta problema este ca orice om indiferent cat de respectabil ar fi, cand este inregimentat intr-un partid, sustine ineptiile partidului. Oameni respectabili nu fac decat sa atraga voturie ca o „capcana pentru muste”, deci nu merita sa ne facem iluzii.

 5. neuronos says:

  Super idee, felicitari…

 6. Alexandra says:

  E o idee buna. Din pacate, este greu de pus in aplicare. Politicienii vor face tot ce vor putea ca acest tip de vot sa nu fie recunoscut, iar cei care vor vota astfel vor fi putini. Totusi, ideea trebuie popularizata.

  • Deceneu says:

   Bine ai venit!
   Votul de blam fara efect in ce priveste locurile parlametare nu va fi usor de impus, dar putem sa refuzam sa votam unul din partide ca sa dam cetatenilor curaj.
   Politicienii au introdus pragul electoral de 5% unul din cele mai ridicate din Europa, ca sa reduca la doua sau trei, numarul partidelor politice cu sanse sa poata ajunge la intelegeri.
   Daca dupa alegeri reusim sa impunem eliminarea sau reducerea pragului electoral la 2% si votul de blam cu efecte asupra numarului de parlamentari este o prima realizare.

   • mihvoi says:

    Pragul electoral ar trebui scăzut, 2% sună ok. Cred că nu ai vrut să spui 50% ci 5% cât este pragul acum.

    Și tot nu văd diferența dintre un vot nul (stampilat multiplu) și un vot ne-exprimat, decât cel mult o siguranță mai mare că nimeni nu va vota în locul tău. Nu cred că se stresează vreun politician corupt de votul de blam. Pe de altă parte, dacă partidul pierde voturi pentru că a pus o loază candidat se va gândi mai bine data viitoare.

    • Deceneu says:

     Da 5% voiam sa spun.
     Votul de protest mai erodeaza din neincrederea cetatenilor.
     Poate da un impuls pentru alte forme de protest.
     Votul de protest poate impiedica membrii comisilor sa voteze in numele nostru, al celor absenti de la vot.

     • mihvoi says:

      Un prieten îmi spunea că a fost observator la alegeri și cei care numărau vroiau să se înțeleagă cu „împart” voturile nule. Cred că e mai sigur să nu te duci de loc, măcar așa dacă te pun ei pe listă poți depune mărturie că nu ai votat.

      O altă idee, la Camera Deputaților, este să votezi un partid minoritar mic, care apare în toate colegiile cu același candidat („colegiu național”). Oricum de obicei ei intră, și oricum maxim un candidat, dar ar fi foarte tare să iasă o minoritate cu mai multe voturi decât minoritari 🙂

      Eu prefer „Alianța Armenilor” pentru că Pambuccian a luptat mult pentru industria IT, dar se poate alege alianța Albanezilor, Italienilor, Turcilor, etc.

      • Deceneu says:

       Sunt convins exista intelegeri pe plan local, si ca un vot alb, poate fi transformat in vot valabil pentru un partid. Daca nu te prezinti le dai prilejul sa voteze in numele tau.
       Daca pui stampile pe doi candidati ai anulat votul si nu mai poate fi stampilat in favoarea unui partid.

 7. oricum ai protesta, cineva tot trebuie sa vina la conducere. si nu are cine sa vina din pacate

  • Deceneu says:

   Da, asta-i tragedia ca nu exista alternativa politica. Alegerile produc doar o rotire de personaje.
   Societatea trebuie sa pregateasca alternativa la actuala clasa politica, pentru ca sa aiba posibilitatea sa aleaga.

 8. Daca mergeme la vot si anulam votul, le aratam cati suntem interesati de politica dar nu consideram ca merita sa fie alesi.

 9. producton says:

  Ar trebui sa avem si pe cine sa alegem…

  • Deceneu says:

   Ca sa avem variante la alegeri trebuie sa le construim.
   Nu vine nimeni din exterior sa participe la alegeri cu programe electorale.

%d blogeri au apreciat asta: