Nationalismul, noua politica a PNL-PC!

Constat ca in viata politica romaneasca a reaparut tema pericolului maghiar din anii ’90. Declaratiile lui Antonescu si ale Noricai Nicolai nu erau o surpriza, pentru ca le-au mai facut cu ani in urma. Ele sunt in contradictie flagranta cu liberalismul tolerant si deschis la diversitatea de opinii. M-a surprins vehementa atitudinii anti-UDMR si concertarea cu alti lideri politici, in speta cu Voiculescu.
Patronul Antenelor, atat direct cat si indirect prin intermediari ca R Tudor sau Dinu C Giurascu, a inceput sa instige cetatenii impotriva UDMR, care chipurile a sustinut regimul Basescu la putere. Incearca sa acrediteze ideea unui curent de opinie de masa, oameni revoltati care au dat telefoane. Dinu C Giurascu a avut mai multe interventii in emisiunile lui R Tudor cu accente puternic antimaghiare, prin care sustine teoria ca autonomia este doar un prim pas in planul de secesiune. Am scris un subiect „Penibilul in media nu are limite” unde am pus si un link la o emisiune, dar vad ca inregistrarea de pe A3 nu mai exista.
Este o manipulare de joasa speta.
– Daca este s-o luam cinstit, Voiculescu prin „solutia imorala” a fost primul care i-a permis lui Basescu sa faca guvern. Nu vreau sa critic masura. La momentul respectiv a fost una salutara pentru Romania, dar totat imorala pentru Voiculescu. Vreau sa arat ca, cel care a tradat o alianta prelectorala cu PSD-ul, pretinde sa sanctioneze UDMR-ul pentru ca a fost prea mult timp loial intelegerii cu PDL-ul. Sigur Voiculescu nu intelege importanta loialitatii fata de o alianta. Pentru el interesul pe termen scurt reprezinta totul. UDMR-ul nu era fraier „sa dea vrabia din mana pentru cioara de pe gard„, cu atat mai mult cu cat stia ca PSD-ul nu-i agreeaza si nu le oferea nimic. Visul lui Ponta a fost sa aiba o majoritate absoluta sa nu aiba nevoie de UDMR.
– UDMR-ul a fost refuzat la guuvernarea din 2009 de PSD, motiv pentru care maghiarii i-au sanctionat la alegerile prezidentiale din 2009. Contrar celor afirmate, ca Geoana a pierdut din cauza votului din diaspora, Geoana a pierdut pentru ca nu a avut sustinerea maghiarilor. Voturile din diaspora au fost forte putine, in comparatie cu absenteismul si cu voturile impotriva ale maghiarilor, acelasi absenteism care a decis soarta referendumului din vara.
Apropo, se pare ca Crinutel nu a invatat nimic din lectia lui Geoana. El vrea sa candideze la prezidentiale, si foarte probabil votul maghiarilor va fi deciziv, dar el nu vede decat ca le este suficienta o majoritate de 60% pentru instalarea guvernului. Daca Antonescu va ajunge sa candideze la prezidentiale, ceea ce-i putin probabil, cu siguranta a reusit sa-si macheze un autogol, si nu-i singurul.
– Se uita faptul ca UDMR-ul a sustinut la putere doi ani guvernul liberal. Sigur nu era Crin Antonescu presedinte, dar asta nu are importanta.
– UDMR-ul a facut posibila schimbarea de putere si suspendarea presedintelui in 2012. Sigur ei erau interesati ca viata politica romaneasca sa ramana echilibrata pentru ca sa poata ramane „in carti” si dupa alegeri. In aceste conditii nu aveau nici un interes ca sa fie inlaturat Basescu de la putere.
– Alianta USL doreste sa schimbe Constitutia si sa adopte legi organice, unde au nevoie de 2/3 din voturi. O alianta cu UDMR le-ar fi asigurat aceasta majoritate. Ar putea coopta parlamentari din PP-DD si cu siguranta o vor face.

De ce atata virulenta impotriva UDMR?
Campania anti-UDMR este dusa de Antene si a inceput de mai mult timp, dar a fost mai putin evidenta. Se pare ca motivele sunt mai multe.
Voiculescu artizanul politici de marketing al USL, isi pierde tema centrala „dibolizarea lui Basescu” si are nevoie de o noua tema prin care sa-si mentina audienta la Antene si electoratul captiv.
Pe de alta parte UDMR-ul ar fi preluat un minister, ceea ce ar fi fost un minstere mai putin pentru USL, dar nu cred ca acesta-i un motiv important.
– Poate ca prezenta UDMR un cabinet ar fi permis o transparenta mai mare a activitatii guvernului, transparenta care nu prea convine unui individ cu mentaliate de servici secrete. Poate ca se doreste ca la dezbaterile din guvern privind Constitutia si reforma adminstrativa sa nu fie prezent UDMR-ul.
– Probabil Ponta a facut un „joc de glezne”, ca el si PSD-ul sa pozeze in concilianti si PNL-ul in „omul rau”, cum se pratica in anchetele securitatii.
Acestea ar explica opozitia lui Voiculescu si a lui Antonescu.

Politica lui Voiculescu se inscrie in linia conservatoare, autoritara si opaca. Antonescu a dovedit ca nu are nimic de-a face cu liberalismul si cu democratia, prin modul cum isi conduce partidul.
„Sacul si-a gasit petecul”, si PNL-ul a gasit conservatorismul ca noua linia politica de partid.
Nu ma mai surprinde adoptarea lui Becali de catre PNL. Mai ramane sa atraga si PRM-ul in alianta, ca multi membrii din VR sunt acolo.

Ma intreb cum se impaca ceilalti liberali cu strategia politica a partidului?
Vor trece la consevatorism? Atunci ar fi bine sa schimbe si numele partidului, sau sa fuzioneze cu PC-ul.
Vor debarca liberalii o conducere compromisa, sau vor forma un alt partid?
Viitorul ne va da raspunsul!

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

7 Responses to Nationalismul, noua politica a PNL-PC!

 1. PC-ul incerca inca din toamna lui 2004 sa castige din electoratul PRM. Totusi, de data asta reactiile antenistilor au fost spontane… imediat dupa gherlele lui Ponta, iar tovarasii din UDMR au treaba tot mai putina cu… maghiarii, carora le fac foarte mult rau cu maxima placere.
  Ponta s-a vrut strateg in relatia cu PPE. Nu era cazul.
  Giurascu are opinii personale. Diversitatea de opinii e buna, zic eu.
  Antonescu chiar a dormit la subiectul asta, altii au fost cei care s-au opus.

  • Deceneu says:

   Problema este ca opiniile lui Giurascu beneficiaza de spatiu mediatic la Antene, ceea ce arata ca ideile sunt impartasite de Voiculescu.
   Cred ca Daniel Constantin si Antonescu sunt portavocea lui Voiculescu, dar Antonescu este si el adeptul acelor idei. Altfel nu ar fi fost purtatorul lor de cuvant.

   • Eu ma astept ca ponta sa gafeze in linie… dreapta si, in consecinta, controcelu’ sa prinda tot mai mult curaj.
    Intr-una din diminetile cu Soare ar putea fi suspendat si demis „ca la carte”.
    Doar asa poate Antonescu sa capitalizeze frustrarea electoratului… inainte ca electoratul sa constientizeze faptul ca nivelul de trai nu se schimba din… telecomanda.
    In privinta „vorbitului gurii fara el” deja isi administreaza tratamentul necesar.
    Nu astept nicio solutie de la… presedinte, oricare ar fi el.
    Noua Constitutie trebuie sa mascotizeze aceasta functie in stat, iar Parlamentul trebuie sa inceapa sa ancheteze serios activitatile BNR si ale serviciilor secrete.

    Nu exista nici macar mici sperante ca ar putea fi concurat. Prezidentiabilii nu apar din spuma marii.
    Ahhh, ca_crinulet n-are suportul inaltelor porti si nici al serviciilor influenteaza doar… teoriile connaisseur-ilor. MRU si Geoana sunt compromisi pe veci (colaborarea cu PC-ul conteaza), iar Oprescu e prea rudimentaro-grobian si lipsit de carisma.

 2. „Daca Antonescu va ajunge sa candideze la prezidentiale, ceea ce-i putin probabil”

  Asta e scoasa din… joben.
  1. E mai important sa nu ajungi in gura lui… voiculescu pe tema UDMR si sa-ti compromita vreo… 3-4 milioane de votanti.
  2. USL n-a capitalizat intreaga frustrare din vara, crinulet o poate face.
  3. La alegerile prezidentiale va conta foarte mult… lipsa concurentei. In afara de lentul mintal cu exprimari in sinonime nepotrivite, al carui potential ajunge lejer la 10%, dar nu trece de 11%, „crinulet” n-are contracandidat.

  • Deceneu says:

   Nu are cum sa capitalizeze frustrata cu PNL-ul la guvernare si cu un nivel de trai care se prabuseste.
   Pe de alta parte „vorbeste gura fara el”, si spune doar vorbe. Nu are nici o idee prin care sa propuna o solutie.
   Pe lipsa concurentei nu poate conta.

   • Eu ma astept ca ponta sa gafeze in linie… dreapta si, in consecinta, controcelu’ sa prinda tot mai mult curaj.
    Intr-una din diminetile cu Soare ar putea fi suspendat si demis „ca la carte”. Doar asa poate Antonescu sa capitalizeze frustrarea electoratului… inainte ca acesta sa constientizeze faptul ca nivelul de trai nu se schimba din… telecomanda.
    In privinta „vorbitului gurii fara el” deja isi administreaza tratamentul necesar.
    Nu astept nicio solutie de la… presedinte, oricare ar fi el.
    Noua Constitutie trebuie sa mascotizeze aceasta functie, iar Parlamentul trebuie sa inceapa sa ancheteze serios activitatile BNR si ale serviciilor secrete.

    Nu exista nici macar mici sperante ca ar putea fi concurat. Prezidentiabilii nu apar din spuma marii.

    Ahhh, faptul ca_crinulet n-are suportul inaltelor porti si nici al serviciilor influenteaza doar… teoriile connaisseur-ilor. MRU si Geoana sunt compromisi pe veci, iar Oprescu, daca nu da coltul natural, e mult prea rudimentaro-grobian si lipsit de carisma ca sa poata emite pretentii… desi i-ar putea bloca un tur 2 domnisorului SIE.

 3. costume sexy says:

  Toti asteptam ca „cineva” sa greseasca?!

%d blogeri au apreciat asta: