Mass-media „toxina” sociala!

Majoritatea cetatenilor considera ca programele mass-media sunt o mizerie, dar nu au alternativa pentru ca toate sunt la fel.
In media este ca in politica!
Poti schimba canalul sau partidul preferat, dar ajungi la acealasi stil unic si inconfundabil multiplicat in toata media sau clasa politica.

Oferta este monocolora!
Nu sunt vinovati cetatenii ca nu au ce alege.
In mass-media informatiile sunt filtrate prin doua sau trei agentii de presa nationale, iar agentiile isi iau informatia de la institutii ale statului:
– infractiunile de la politie si de la parchet
– stiri politice de la partide sau de la guvern
– comentariile politice sunt ale unei caste restranse de pseudo-„analisti” politici aceeasi prin toate televiziunile.
– anchete jurnalistice sunt foarte rare si nu sunt niciodata duse pana la capat.
– filme ieftine si siropoase.

Ce se observa ca au in comun toate televiziunile!
– Au agresivitatea redactorilor, care vor sa promoveze cu orice pret ideea cu care au intrat in emisiune si pe care vor sa o induca cetatenilor.
– Au o sfera limitata a tematicii redusa la: agresivitate, la politicieni si la declaratiile lor, vulgaritatea „vedetelor”.
– Discuta fenomenul politic privit din perspectiva puterii. Cine si cata putere are!
– Nu au emisiuni in care sa discute despre fenomene sociale, politice, economice, de relatii internationale.
Singura emisiune care face exceptie este a lui Moise Guran.

Nu au emisiuni in direct cu consumatorii.
– Nu vor sa dea posibilitatea consumatorilor sa le spuna in direct ce parere au despre grila lor de programe, despre calitatea materialelor si a redactorilor.
– Nu accepta comentarii in direct de la cetateni privind politicienii sau subiectele politice comentate in studio.
– Nu vor sa se afle si sa promoveze alte opinii decat cele ale „formatorilor de opinie” din studio.
Pe scurt nu doresc feed-back pentru ca nu sunt interesati de rating.

Prin aceste metode se mentine in societate un embargo mediatic, desi pare o abundenta de mijloace de informare si de informatii. Subiectele lipsite de interes sunt promovate intens, si subiectele de interes sunt absente din spatiul media.
Desi avem multe televiziuni materialul difuzat este copie la indigo. La fel ca in viata politica unde toate partidele au acelasi mesaj si acelasi comportament, in media gasim aceleasi stiri comentate pana la saturatie de aceeasi „analisti” politici.

Fenomenul nu-i intamplator.
Trusturile de presa romanesti au aparut prin infuzie de capital din sectorul de stat, prin publicitate guvernamentala, de la regii autonome, de la companii de stat sau de la societati comerciale cu capital de stat.
Fie ca vorbim de Intact, Media Group sau Realitatea, toate sunt finantate prin metoda „suveica” din publicitate cu dedicatie.
De ce s-au retras de pe piata romaneasca cele doua sau trei trusturi de presa straine, si nici un trust media strain nu a mai venit in Romania in ultimii ani?
Pentru ca exista o concurenta neloiala.
Trusturile straine invadeaza Estul cu tabloide, dar si tabloidele au deranjat autoritatile.

Landolt a mai adaugat ca guvernul a incercat sa influenteze agenda editoriala, nemaioferind publicitate. “Anul trecut, nu am primit nici un fel de contract publicitar guvernamental, dar chiar si asa, ne-am descurcat„.

Potrivit directorului Ringier, clasa politica romaneasca actioneaza ca si cind revolutia din 1989 nici nu ar fi avut loc, crezind ca pot controla mass-media la fel de strins cum o facea dictatorul Ceausescu. Acest lucru nu mai este acum posibil, spune Landolt. (…)
Grupurile pentru respectarea drepturilor omului aflate in Romania sustin ca prezenta trusturilor straine de presa a fost benefica. “Proprietarii straini nu pot fi usor de mituit”, a declarat Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. “Exista insa in rindul romanilor o anumita mentalitate ostila proprietarilor straini. Este un fel de nationalism.

Se pare ca jurnalistii din redactiile trusturilor straine erau revoltati ca nu pot face politica partizana. Intre timp EVZ si RL au fost cedate capitalului romanesc si au facut politica partizana fara oprelisti si vedem unde au ajuns.

De ce spun occidentalii ca nu functioneaza democratia si economia de piata?
Pentru ca exista o economie subterana dirijata, patronata de mafia politica, ce functioneaza in media si in economie.
Ce a inceput dar n-a finalizat Adrian Nastase au finalizat urmasii lui.
Despre monopolul media scrie si Mihai Gotiu „I-am dat dreptate lui Băsescu. În parte. Presa, amenințare la siguranța națională. Judecătoarele din București și gazele de șist”

De câteva zile, în rețelele sociale circulă o înregistrare video din comuna Sânmihaiu Român din județul Timiș, în care angajați ai firmei Prospecțiuni, deținută de Ovidiu Tender, plantează explozibili pe terenuri agricole fără acordul proprietarilor. Cu complicitatea vinovată însă a autorităților locale. E un subiect aproape inexistent în mass-media mainstream. În condițiile în care asemenea fapte generează un pericol social mult mai mare decât cazul celor două judecătoare. Mi-e greu să cred că mass-media, jurnaliștii cu o oarecare experiență și care coordonează și administrează conținutul editorial, nu realizează că abuzul autorităților împotriva cetățenilor de rând în interesul unor puternice (și influente) firme private duc la o neîncredere generalizată în stat și în instituțiile sale. Implicit în ideea de justiție și de stat de drept. Că înainte de a convinge Comisia Europeană ori membrii Schengen că România este un stat de drept, trebuie convinși cetățenii români că au un stat de drept. Că mult mai important decât ceea ce se raportează la Bruxelles sunt realitățile din România.

Ar trebui o schimbare atat in ce priveste informarea cat si politica.
Se creeaza iluzia ca suntem informati, dar in realitate suntem foarte slab si prost informati, cu informatie partiala si de slaba calitate.
Se simte nevoia de mobilizare pentru un proiect de reforma civica, prin care sa se „detoxifieze” societatea.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Mass-media „toxina” sociala!

 1. Hapi says:

  Exact- chiar daca schimbi, stilul este acelasi, informatia este filtrata si dirijata pentru a servi unor interese (nu ale maselor) si a ridica pur si simplu audienta!
  Sunt curioasa ce parere ai de realitatea tv, ei tot spun ca sunt absolut independeti dpdv politic!

  • Deceneu says:

   Nu sunt independenti. Au acelasi stil, aproape aceeasi comentatori si aceleasi teme.
   Dezbaterile se orienteaza spre evenimente si spre comentariile politicienilor, si cand nu au evenimente supraliciteaza importanta lor.
   Nu mai prea urmaresc, dar intr-o seara la emisiunea A.Cretulescu a avut o prestatie penibila. Dintr-o emisiune care se dorea despre regionalizare, a facut o emisiune de un nationlism feroce.
   Nici R. Tudor nu putea sa o egaleze.
   Se pare ca femeile in media sunt mult mai patimase decat barbatii si am in vdere si pe Andreea Pora, Sabina Fati si multe altele.

   • Hapi says:

    Mare dreptate ai – asta din ce am vazut in ultimele zile ca eu nu ma uit la TV decat acum, cand sunt acasa

 2. Alexandra says:

  Eu ma uit extrem de rar la televizor chiar din motivele expuse de tine. Ce m-a deranjat foarte tare pe vremea cand ma mai uitam a fost faptul ca intelectuali de la care ai avea pretentii evita cu foarte multa gratie subiecte delicate. Exact cei de la care ar trebui sa porneasca reforma.

  • Deceneu says:

   Sunt acceptati in studiouri doar cei care sunt verificati si accepta sa participe la prostitutia mediatica.

   Sunt evitati si politicienii sau fostii politicieni, care ar putea devoala situatia reala.
   Un Emil Constantinescu nu a mai aparut de mult timp. Tariceanu apare destul de rar.

 3. Gadgeturi says:

  Foarte bun articolul ! Echipa de la magazinul online http://www.fancumparaturi.ro/ te sustine si iti va sustine blog-ul intotdeauna ! Iti multumim !

 4. Articolul este foarte sugestiv. Am renuntat la multe emisiuni. Prefer canalele Discovery. Felicitari pentru articol!

 5. Gadgeturi says:

  Foarte bun articolul ! Intotdeauna aveti articole interesante si suntem siguri ca asa va fi tot timpul.Echipa de la http://www.fancumparaturi.ro/ va sustine si iti va va sustine blog-ul intotdeauna ! Va multumim !

%d blogeri au apreciat asta: