Criza perpetua!

„Întelepţii învaţã din greşelile altora, deştepţii din propriile erori, iar proştii nu învaţã niciodatã, nimic”.

Guvernarea CDR-PD a esuat din cauza ca PD-ul, membru in alianta de guvernare actiona pentru erodarea imaginii si a succesului CDR, si pentru revenirea in gratiile electoratului a PSDR. Jumatate din PD-isti au intrat cu PSDR-ul la guvernare in 2000.
Existau multi membrii chiar din CDR care s-au aliat cu PD-ul, cum au fost membrii „Grupului de la Brasov”, regasiti acum in PC sau in PNL.
PD-ul a creeat o criza in alianta, criza din care CDR nu a avut taria sa se retraga de la guvernare, sa spuna electoratului ca nu poate guverna cu PD-ul si sa oblige astfel alianta PD-PSDR sa preia guvernarea si sa se compromita impreuna. O asemenea decizie ar fi salvat CDR-ul si ar fi compromis FSN-ul. CDR-ul au motivat situatia grea in care se afla economia si s-au temut de faptul ca adversarii politici ar fi afirmat ca CDR-ul s-a retras de frica, si de incapabili ce sunt, cand economia era intr-o situatia critica.

Constatam ca istoria se repeta si PNL-ul merge exact pe urmele CDR.
Antonescu nu are curajul sa ia o decizie ferma, transanta si sa-i lase pe PDS-isiti sa guverneze cu PDL-ul. Sigur ca multi traseisti ar face calea intoarsa la PDL si probabil si PC-ul, dar printr-o asemena decizie ar propulsa PNL-ul ca partid de opozitie si principalul partid la urmatoarele alegeri, alegeri care probabil vor fi inainte de termen.
Daca PNL-ul merge inainte pe linia compromisurilor se compromite definitiv si iremediabil. S-a compromis si pana acum, pentru ca daca nu se alia cu PSD-ul ar fi putut avea singur 40% din electorat si putea sa faca alianta cu orice partid.

Ceea ce face Ponta este sa-l puna pe Basesscu inapoi pe „soclu” de „mare lider politic”, ce nu poate fi invins.
Afirmatiile ca nu au ce face pentru ca numirile la DNA depind de Basescu sunt la fel de hilare ca pretextul cu imunitatea absoluta.
Se decredibilizeaza si el si PSD-ul si PNL-ul si astfel echilibreaza cat de cat situatia. Este o mana intinsa PDL-ului, pentru ca si Basescu l-a ajutat sa ajunga liderul PSD si premier, cand l-a eliminat pe Cristian Diaconscu din cursa. Pona l-a mai ajutat pe Basescu cand, l-a trimis pe Geoana la Vantu si apoi, la intalnirea cu Basescu, l-a invata sa nu recunoasca. Daca-i Geoana ii urma sfaturile lui Ponta nu mai era nevoie de furturi de voturi la Paris, pentru ca pierdea suficient electorat in tara.

USL-ul are mai multe variante.
1. Sa-l ignore pe Basescu si sa fac numirile care considera ei ca sunt oportune. Daca Basescu refuza numirile au motiv sa-l suspende.
2. Sa desfinteze DNA ca fiind neconstitutionala, pentru ca anumita categorie de persoane, parlamentarii au regim juridic preferential, asa cum am argumentat in scrisoarea catre D-na Viviane Reding.

In ce priveste infiintarea DNA este neconstitutionala si nefasta pentru functionarea unei justitii libere.
Este neconstitutionala pentru ca anumita categorie de infractiuni, cele de mare coruptie, au regim special de cercetare ceea ce contravine egalitatii de tratament prevazuta in Constitutie
ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

..
In cazul DNA s-a considerat ca o institutie specializata pentru marea coruptie ar putea sa fie un impuls dat justitie, dar se vede ca efectul este tocmai invers.
S-a realizat o institutie centralizata care are exclusivitate, si care poate fi controlata mai bine de clasa politica si de lumea interlopa. Daca anchetele penale erau dispersate in toata tara, era mult mai dificil ca puterea de la Bucuresti sa intervina si sa influenteze cercetarile de mare coruptie. Prin centralizarea instrumentarilor dosarelor de mare coruptie de catre procurorii desemnati de clasa politica, acestia nu pot sa-si exercite atributiile, pentru ca sunt promovati oameni/procurori “siguri”.

3. Sa-l pun pe D. Morar sub acuzare pentru favorizarea infractorului, impiedicarea infatuirii justitiei, si pentru ca s-a substituit CCR stabilind cu de la sine putere ca Basescu se bucura de imunitate absoluta.
4. PSD-ul poate introduce o motiune de cenzura si sa schimbe premierul si guvernul.
Daca USL-ul nu face uz de nici una din variante, inseamna ca exista o coabitare intre Basescu si USL sustinuta de o majoritate USL-ista si poate si recentele achizitii la varful PNL proveniti din lideri de marca ai PDL.

Argumenele lui V Ponta ca Bruxellesul considera ca vor sa numeasca procurori ca sa se razbune pe oamenii lui Basescu, sau sa musamalizeze dosare ale coruptilor din USL, nu este serioasa. Daca dosarele DNA au dovezi zdrobitoare, ele pot fi prezentate celor de la Bruxelles si sa-i convinga nu sunt dosare politice. Basescu poate sa aiba procurori loiali in DNA. dar nu trebuie neaparat sa fie sefii de la varf. Asa cum a afirmat Ponta seful DNA nu intrumenteaza dosare, deci el trebuie sa fie un bun manager, ceea ce nu cred ca a demonstrat C Kovesi. Ca garant al independentei justitie nu poate fi considerata.
Sova explica neputinta premierului, desi avizul CSM este consultiv si presedintele Basescu nu poate opune un veto la propunerile guvernului si premierul are un Parlament cu o majoritate de 70%.
Daca respecta proceduri transparente si democrate, Ponta poate obtine sustinerea Bruxellului.
Sigur ca in lipsa argumentelor functioneaza credibilitate persoanelor, ori credibilitatea lui Ponta ca plagiator este zero.

Se confirma ce tot scriu de mult timp, ca politicienii fac doar specatacol mediatic si vorba lui M Badea „asta ne ocupa tot timpul”. Cu vorbaria si evenimentele „tensionate” tin populatia intr-o permantenta stare de asteptare, cu speranta ca dupa criza se va rezolva ceva, dar traim intr-o criza perpetua.
Din criza asta mediatica se poate iesii daca vor fi „maturati” toti politicienii actuali, si sa se ia totul de la capat, cu persoane care nu au participat la viata politica sau la devalizarea economiei.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

One Response to Criza perpetua!

  1. GeorgeS says:

    Aveti dreptate in tot ce scrieti. FSN-ul, acum prin copii, rudele lor la propriu, conduce de 23 de ani. De fapt este vorba de structurile PCR-ului si a DSS-ului. Doar Ceausescu a platit, chiar si cei din imediata lui apropiere au fost OK cu foarte mici exceptii. Ginerii lui Ion Dinca sunt printre oamenii de afaceri importanti si „grei” : Puiui Popoviciu si Badea (cel de la Dinamo). Numele Computerland , cel care a dotat cu calculatoare toate institutiile statului in anii ’90, spune ceva ? Comandantul securist al garzii auto, care statea in masina ce deschidea calea coloanei lui Ceausescu, Gigi Netoiu, spune ceva ? Iar exemplele pot continua pe mii de pagini !
    Oare cei cu Proclamatia de la Timisoara, parca punctul 2, nu cereau ca 20 de ani cei care au fost in PCR sau DSS sa nu mai faca politica ? Eu le-asi fi ridicat si drepturile civile , ca la condamnati.

%d blogeri au apreciat asta: