A cui este Romania?

In perioada comunista se spune ca Romania este a „intregului popor”, dar era condusa de „reprezentantii” poporului.
Poporul nu avea nici un cuvant de spus in administrarea problemelor tarii, desi se tineau sedinte de partid in fiecare luna si in fiecare intreprindere sau comuna.Singurul subiect ominprezent era planul si realizarea lui.

Reprezentantii autoalesi stabileau ce-i bine pentru popor. Poporul nu putea sa-i schimbe de la puterea pe reprezenantii sai alesi cu peste 90%!
Puterea comunista s-a centralizat in capitala si partidul unic functiona ca o armata de ocupatie.

Ce s-a schimbat dupa ’89?
Puterea a ramas centralizata ca in regimul comunist. Dezbaterile privind problemele comunitatiilor lipsesc in totalitate.
Au aparut mai multe partide politice si poporul a avut de ales, dar mass-media si administratia au fost dominate de fosta clasa politica ce nu era dispusa sa cedeze puterea.

Dupa 2008 constatam ca nu avem alternative politice – respectiv programe diferite.
Ion Iliescu a spus in ’90 cum vad ei puterea. Un FSN cu mai multe curente care sa administreze alternativ. Sa fie impacati toti „tovarasii”/”oamenii de bine”. Asa au procedat. S-au perindat toti pe la putere dar fara sa schimbe ceva. Putera centralizata le confera forta si poporul fara proprietati si fara bani este usor de dominat.

In anii ’90 taranii si-au luat proprietatiile impotriva vointei conducatorilor, iar acestia au fost nevoiti sa le rezolve partial doleantele ca sa fie realesi. Nici pana azi nu s-au emis titlurile de proprietate pe terenurile restituite. Acum pot sa ia masuri sa-i faca pe proprietari sa-si vanda terenurile catre „geambasi” ca T Basescu. Doar nu credeti ca presedintele vrea sa se ocupe de agricultura! A facut o investitie din care urmareste sa scoata bani.
Toata bula imobiliara a fost provocata de asemenea investitii speculative in imobiliare in special in imobile.

Dupa demolarea societatiilor industriale si comerciale se incearca acapararea terenurilor si vinzarea resurselor subsolului.
Se profita de aceleasi precederi comuniste ale legii minelor nr. 85/2003 in care se afirma ca:

Art. 1. Resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării şi al platoului continental în zona economică a României din Marea Neagră, delimitate conform principiilor dreptului internaţional şi reglementărilor din convenţiile internaţionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român.
Art. 2. (1) 1 Resursele minerale care fac obiectul prezentei legi sunt: cărbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare şi disperse, sărurile haloide, substanţele utile nemetalifere, rocile utile, pietrele preţioase şi semipreţioase, turba, nămolurile şi turbele terapeutice, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele geotermale, gazele care le însoţesc, apele minerale naturale (gazoase şi plate), apele minerale terapeutice, precum şi produsul rezidual minier din haldele şi iazurile de decantare.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică şi apelor subterane potabile şi industriale pentru activităţile de prospecţiune, explorare, determinare şi evidenţă a rezervelor.
Art. 3. 2. administrare – dreptul acordat de stat, prin autoritatea competentă, unei instituţii publice de a efectua activităţi miniere în baza unei licenţe sau a unui permis;
3. administrator – instituţia publică care execută activităţi miniere în baza unei licenţe sau a unui permis;
4. autoritatea competentă – Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, care reprezintă interesele statului în domeniul resurselor minerale, conform atribuţiilor stabilite de prezenta lege;
..
17. licenţă – actul juridic prin care se acordă concesionarea/darea în administrare a activităţilor miniere de explorare/exploatare;

Intrebarea este cine si cum administreaza proprietatea publica ce „apartine statului”?
Este administrata ca si in comunism in mod discretionar de un guvern central si de o clasa politica ce nu poate fi urnita de la putere? Toate resursele inclusiv apa din subteran, sunt gestionate de guvern prin intermediul unei institutii populate politic – ANRM, o agentie care nu are nici o repsonsabilitate.
Este normal ca niste guvernanti sa decida cum sa fie administrata apa potabila si din panza freatica din orice comuna a tarii?
Nu-i mai normal ca fiecare comunitate locala sa decida asupra protectiei mediului, a resurselor subsolului, a terenurilor si a padurilor?
Nu ar fi normal ca guvernul sa stabileasca doar niste norme minime de protectie a mediului, a fondului forestie,  pe care sa le controleze si comunitatiile locale sa decida daca adauga restrictrii suplimentare?

Aceasta-i problmea la care trebuie sa-i dea raspuns reforma administratiei locale.
Polonezii au stabilin inainte de 2000 ca aceste probleme sunt de competenta comunelor asa cum este in toate tarile democrate.
Ei s-au aliniat la standardele democratice occidentale.
Guvernantii romani nu vor sa renunte la mentalitatea centralist-comunista si se mai intrreaba de ce nu intram in spatiul Shengen.
Nu suntem compatibili adminstrativ cu spatiul Shengen.

Nu ne putem integra in Europa cu un sistam bolsevic.

Romania trebuie sa revina cetatenilor din comune si din orase, si sa fie adminstrata de autoritatiile locale.
Romania nu este a lui Ponta, a lui Basecu sau a lui Voiculescu, nici a grupurilor de interese „nelegitime” si nici a amantelor cum a afirmat Blaga.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to A cui este Romania?

 1. nelucraciun says:

  Interesanta intrebarea din titlu. Dar mai interesant este ce se intampla astazi in afara limitelor gradinii mele, in care am hotarat, mai demult, sa ma retrag, scarbit fiind de politichie.
  Catelandrii vulpoiului si haita de hiene care-i atata, comit greseala dupa greseala. Reprezentantii leilor din savana iau pozitie. Lupul singuratic incearca sa profite. Crocodilii pandesc sub luciul apelor. Necrofagi zburatori planeaza in vazduh. Nu-i asa ca e foarte interesant?
  Unde-s turmele ierbivorelor?

 2. Max says:

  URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei? De unde si pentru cat timp?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?

  De fapt se urmareste apa. Iar APA ESTE UN DREPT AL OMULUI!
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!

  • Deceneu says:

   Tebuie oprite toate nebuniile, si asta nu se paote face decat lundu-le dreptul sa decida ca pe propria mosie.
   Tara trebuei sa fie administrata de toti romanii fie ca proprietate privata individuala, fi ca proprietate colectiva sau publica.

%d blogeri au apreciat asta: