UE – Ucraina – Rusia!

Desi oficialii occidentali se perinda intre cancelarile ocidentatale si Kiev sau Chisinau, si uneori mai fac cate o escala la Bucuresti sa-i traga de urechi pe politicienii nostrii iresponsabili, pe care i-a „luat gura pe dinainte”, in media nu se prezinta mare lucru.

Analistii romani sunt absenti. Se dau doar stiri despre evenimentele din Ucraina, numar de morti aeronave sau blindate scoase din lupta etc…
Ei au o singura tema de comentat, respectiv declaratiile belicoase ale „liderilor” politici.

Situatia din Ucraina este destul de previzibila.

Daca Ucraina nu va fi sub tutela Rusiei in totalitate, atunci partea estica si cea sudica, in mai putin de un an, cu siguranta vor fi rusesti !

Rusii au cateva atuuri importante.

1. In primul rand populatia majoritar rusofona din estul Ucrainei permite Rusie sa destabilizeze puterea centralizata si impopulara de la Kiev, si sa adere la Rusia dupa modelul Krimei. Rusia nu are nevoie sa invadeze Ucraina cu trupe. Din rezultatele electorale se vede clar divizarea preferintelor populatiei

Ucraina electorala

Ucraina electorala

Rusii au invatat bine modelul revolutiilor populare promovat de occident in lume, si il aplica in Ucraina.

2. Gazul rusesc provine din estul rusofon al Ucrainei si ajunge in vest, de unde este distribuit spre Europa. In concluzie rusii nu au nevoie de intrega Ucraina ca sa mentina controlul traseelor de gaze spre Europa.

Reteaua de gaze in Ucraina (sursa BBC news)

Reteaua de gaze in Ucraina (sursa BBC news)

3. Pentru Rusia condusa de militari, pozitia strategica joaca un rol major. Ei vor sa detina controlul atat pe flancul nordic al Marii Negre, cat si sa faca jonctiunea cu armata din Transnistria. Rusii nu au avut niciodata intentia sa se retraga din Transnistria.

4. Occidentul nu-si permite un razboi mondial, si nu se vor angrena intr-un asemenea conflict. Occidentul prefera sa provoace instabilitatea puterilor ostile, sa fie inlocuite cu puteri loiale prin revolutii populare. Occidentul va incerca o slabire a Rusiei prin izolare cum a procedat si in timpul razboiului rece, o strategie pe termen lung, si va face pasul inapoi pana la un moment mai prielnic. Rusii vor exploata aceasta strategie a occidentului.

Ce beneficii sau ce pierderi ar putea avea Romania din acest conflict dintre marile puteri.

UE va insista ca Moldova sa renunte la Transnistria ca sa fie primita in UE si sa se uneasca cu Romania. Moldova nu poate intra in UE cu armate rusesti pe teritoriu ei.  UE nu putea oferi nimic altceva!

Rusia ar putea propune Romaniei schimburi de teritorii, Transnistria pentru Bugeac, dar asta daca Romania ar da dovada de „prietenie” fata de rusi si ar adopta o pozitie neutra, sa se transforme intr-o zona demilitarizata. Ideea a fost vehiculata de lideri extremisti rusi.
Atunci probabil Rusia ar putea face un gest de „marinimie”!

Daca Ucraina nu va fi sub tutela Rusiei in totalitate, atunci partea estica si cea sudica, in mai putin de un an, cu siguranta vor fi rusesti,  si Romania va avea granita cu Rusia.

Daca in Romania coruptia va continua, pe fondul nemultumirii populatiei, rusii ar putea destabiliza Romania.

Asa cum am scris de nenumarate ori, statul centralizat si corupt reprezinta cea mai mare vulnerabilitate la siguranta nationala.

UPDATE – 30.07.2014 – Despre posibilitatea destabilizarii Romaniei afirma si Davind Cameron „Premierul britanic: Rusia ar putea destabiliza ţări precum România în lipsa unei atitudini ferme a UE şi SUA

Nu avem de gând să lansăm un război european, nu avem de gând să trimitem flota în Marea Neagră, nu dorim o confruntare militară, dar trebuie să utilizăm puterea economică pe care o avem„, a adăugat premierul britanic.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to UE – Ucraina – Rusia!

 1. thinkagainro says:

  În mai puțin de un an?Eu zic că ești pesimist! Rezultatul votului popular de duminca trecută este un argument forte! ESTUL Ucrainei aparține deja RUSIEI!Nici măcar nu trebuie să intervină militar: dacă dai kalasnikov si micile lansatoare de rachete la 2-3 milioane de combatanți (mulți dintre ei cu experiență combativă reală nu pe simulatoare de Counter Strike) aceștia vor fi de 3 ori mai tari decât toate trupele NATO la un loc (NATO are în jur de 800 de mii de soldați).Ce va face TURCINOV CIA va trimite aviație să bombardeze ESTUL?Îmi vine greu de crezut mai ales că USA încep să mai domolească din declarațiile belicoase! oricum mi-a plăcut analiza ta felicitări pentru argumentație!

  • Deceneu says:

   Nu cred intr-o interventie armata a NATO.
   Nu au intervenit in Siria, cu atat mai mult nu vor interveni in Ucraina. Rusii vor profita.
   Problema este daca rusii se opresc la Nistru, sau avanseaza pana la Prut.

 2. Caracoancea says:

  Ce putem spune despre pozitia oficiala a istoricilor si politicienilor rusi referitaore la „Carpati, leaganul civilizatiei ruse”? Oare in contextul unei excelente cooperari Rusia – Ungaria, a tendintelor centrifuge a tarilor din UE, a cresterii cooperarii pe toate planurile Rusia – China si a contextului in care interesele marilor corporatii sunt mult deasupra intereselor unei tarisoare oarecare Rusia se va opri la Prut?

%d blogeri au apreciat: