Johannis un alt episod E. Constantinescu – pregatit in „laboratoare”!

Toata media si online „diseaca” evenimentul Johannis si „proiectul” aliantei de dreapta, aspecte care dupa parerea mea nu sunt semnificative.

Am mai scris pe undeva ca daca un om poate influenta politica unei tari atunci nu mai putem vorbi de democratie, si invers in democratie un lider nu poate influenta politica tarii pe care o reprezinta.
E Hurezeanu caracteriza politica romaneasca, o „politica sultanista”.

Daca politica se reduce la alegeri de persoane se continua politica „sultanista”, pentru ca Romania este un stat centralizat.
Ca sa existe o politica autentica trebuie sa functioneze democratia interna de partid, democratie care nu functioneaza in nici un partid politic.
Toate partidele functioneaza ca niste ‘unitati militare’ si liderii/comandantii fac aliante pentru a invinge „dusmanul”, in generala atacand liderul advers.

Asta se prefigureaza si in cazul aliantei de dreapta. In centrul preocuparilor si al mediatizarii nu stau problemele Romaniei si solutiile lor, in centrul atentiei sunt aduse persoanele si aliantele de „razboi”.
In urma cu aproape sase ani am scris prin ce se deosebeste politica damboviteana de politica democrata.
Redau in continuare un fragment

Politica poate fi abordata ca o competitie de oferte sau ca o lupta pentru putere.Care-i diferenta si care sunt consecintele?

Intr-o competitie obiectivul este sa prezinti o oferta de programe mai buna decat concurentii, fara sa te preocupe in mod special competitorii, pe cand
intr-o lupta obiectivul este sa-ti elimini adversarii si sa cuceresti titlul, sau in cazul politicii sa cuceresti puterea.

Competitia politica presupune reguli si lucru in echipa, pentru a realiza oferta cea mai valoroasa cu care sa castigi increderea si voturile electoratului.
Solutile de calitate recalma o atitudine de curtoazie pentru intelectuali si obliga la lucru in echipa. Atragerea valorilor umane presupune organizarea de dezbateri pentru discutarea masurilor si programelor care urmeaza sa fie adoptate prin vot de catre formatiunea politica.
Este un sistem cu feed-back ideile importante atrag oameni de calitate, si oameni de calitate produc solutii valoroase, dar fenomenul nu se manifesta fara o viata de organizatie participativa. Daca organizatia este condusa autoritar prin reprezentanti care decid in numele membrilor, persoanele de valoare, ignorate, se retrag din viata politica, viata de organizatie se atrofiaza si organizatia se topeste sub efectul feed-back-ului negativ.

Abordare politicii ca pe o lupta, are urmatoarele caracteristici:
– atentia este orientata spre persoane, spre distrugerea liderilor grupurilor combatante, politicienii nu se ocupa de strategii si de programe. In politica razbonicilor oferta este chiar “conducatorul puternic”, liderul “providential”.
– este vizata acapararea a cat mai multa putere politica si mediatica, pentru ca lupta se da in domeniul imaginii.
– adversarul este subminat infiltrand in interiorul partidelor persoane care sa provoace dezbinarea, pentru a-l prezenta intr-o lumina proasta.
– lupta se da fara menajamente, nu exista reguli morale, e permisa orice “lovitura sub centura”
– lupta este continua, ea inceteaza doar in momentul cand a ramas un singur combatant.

Sigur si in competitie se utilizeaza frecvent termeneul de lupta pentru a castiga competitia, dar este o lupta cu tine pentru a obtine un rezultat mai bun, nu o lupta in sens de razboi, lupta in care adversarul trebuie distrus.

In democratiile care se respecta, politica este o competitie cu oferte de politici, in care fiecare partid incearca sa convinga electoratul ca politica lui este mai buna decat ofertele adversarilor, ca masurile propuse de el au ca efect o societate prospera, si cetatenii vor trai mai bine. Partidele sunt consecvente masurilor propuse, si cand critica activitatea adversarilor, o fac raportand masurile acestora la masurile sau prioritatile pe care le-ar fi adoptat ei. Competitorii nu se preocupa atat de mult de adversari, ei sunt interesati mai mult de ofertele competitorilor lor.

In “politica originala dâmboviteana”, activitatea politica a fost si este considerata o lupta, iar advesarii dusmani care trebuie eliminati.
Scopul a fost si este cucerirea puterii de dragul puterii, pentru orgoliu, pentru avantaje sau pentru ambele motive. Partidele isi consuma energiile sa denigreze si sa ironizeze “dusmanii” pentru a beneficia de votul negativ. Se utilizeaza promisiuni populiste care au succes, nu pentru ca electoratul ar fi incult, ci pentru ca electoratul nu este informat, datorita unei inertii in “secretomanie” a tuturor institutilor statului.

Privita prin prisma celor de mai sus se pare ca Johannis are un altfel de discurs, unul care se incadreaza la politica si nu unul de politicianist.
Nu am urmarit interviul de al TVR, dar asta rezulta din ce scrie Lucian Gheorghie in  O palmă dată mahalalei politice – Klaus Iohannis îl pune elegant la punct pe Victor Ponta
Un politician poate să comenteze proiectele altui politician. Dacă ar fi ieşit şi ar fi spus că un proiect pe care îl prezint eu n-ar fi bun din motivele X şi Y, asta ar fi politică. Dar să ieşi şi să spui că este un politician slab, doar aşa, că ţi se pare, nu mi se pare politică, asta are alt nume.(Johannis)

Si Tariceanu a avut un prestatie similara cand il ignora pe Basescu, Stolojan, Stoica si Boc si nu raspundea la atacurile „pudelilor”.
Nici E Constantinescu nu a atacat persoane si nu a facut uz de limbajul suburban al lui Basescu sau Antonescu.
Din pacate se pare ca liberalii au preferat un discurs politicianist in locul unui discurs de politician cand l-au ales pe Antonescu.
Politicianul cu discurs „spumos” si fara continut este un politician de „cursa scurta”, un politician ce se uzeaza repede.

Problema este ca un presedinte de tara nu poate imprima reforme.
Un presedinte de tara nu mai poate fi presedinte de partid si nu mai poate influenta reformele pe care le promoveaza partidul.

Sigur un partid de lider ca PMP, PRM, PNG sau PC poate fi influentat de lider, chiar daca liderul nu este oficial presedinte, dar asta presupune sa aceeptam autoritarismul

Cei care ii solicita si ii impun lui Johannis sa candideze la postul de presedinte cred ca au alte proiecte.
– Vor sa trimita pe o „linie moarta” o persoana cu personalitate si cu sanse sa devina premier
– Il izoleaza pe Johannis sa nu poata propune si sa sustina reforme administrative.
– Vor sa „abureasca” occidentul, prin alegerea unui om cu credibilitate.

Basescu a avut inchise toate usile cancelarilor occidentale.
Mafia de la Bucuresti nu-si permite sa mai stea doua mandate cu „reprezentantul” in „anticamera”.
Johannis este o solutie similara cu aducerea la putere a lui Emil Constantionescu in ’96, ca sa schimbe imaginea clasei politice in fata cancelarilor occidentale.
Dupa ce va fi demonizat se va spune ca „vedeti ca nici Johannis nu a fost in stare de nimic”, si se va intari ideea ca in Romania nu se poate face nimic.

Un Johannis lider de partid si de alianta ar fi salutar, dar un Johannis presedinte este ca o „frectie la un picior de lemn” pentru politica romaneasca.
Presedintele are atributii de notar. Presedintele constata ca este respectata constitutionalitatea actelor si (contr)semneaza documentele oficiale pregatite de guvern.

Toata isteria si efervescenta provocata in media si online privind „marile” evenimente politice, nu sunt decat circ ieftin menit sa acopere „desertul” de idei si de masuri.

„Laboratoarele” pregatesc o alta „cacialma politica” dupa modelul E Constantinescu!

Nu se stie ce planuri are Johannis!
Nu cred ca nu realizeaza in ce se implica.
Poate are impresia ca el o sa schimbe lucrurile din interior cu sprijin din exterior, si ca de pe margine nu se poate.
Parerea me a este ca fara o reforma radicala in filozofia clasei politice si in administratie, nu se schimba nimic.
Daca partidele nu se preocupa de binele comunitatii, nu renunta la centralizare si nu implica societatea in viata publica nu sunt sanse de relansare economica.

Economicul este „sufocat” de un politic anacronic, si reforma trebuie sa inceapa cu politicul, mai precis cu partidele politice.
Modul cum functioneaza partidele se propaga la guvernare cand partidele ajung la guvernare.
Daca partidele functioneaza la comanda liderilor, ca niste unitati militare,  guvernul si administratia tarii vor adopta stilui de actiune la comanda.
Daca in partide se organizeaza consultari si dezbateri si in administratie se va introduce modul democratic si transparenta.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

5 Responses to Johannis un alt episod E. Constantinescu – pregatit in „laboratoare”!

 1. Caracoancea says:

  Nu cred ca V Ponta este exponentul mahalalei politice. V Ponta se exprima altfel dar, din nefericire, in mahalaua politica reprezentata in special de PDL, PNL, PMP, PNG, PRM si o parte a PSD. Nu absolutizez si afirm ca in aceasta mocirla mai exista un Mircea Ionescu Q, poate un Calin Popescu Tariceanu dar, in rest sunt niste bieti epigoni. Imi place Victor Ponta si vreau sa cred ca va reusi, macar in parte, ceeace a inceput sa faca; un altfel de politica. Johannis nu exista. Ce-l recomanda? Faptele reprobabile care i se pun in carca ca primar? Carutele de bani ajunsi la Sibiu pentru a-l „spoi” ca sa para capitala europeana? Acel occident pe care-l doare la 1 metru in spatele cozii de Romania?

  • Deceneu says:

   Ce intentii de a face altfel de politica ai vazut la Ponta?
   Poti da niste exemple?
   Eu nu am sesizat nici o intentie de schimbare. Doreste sa administreze clientelar banii romanilor, asa cum au facut-o si predecesorii.
   Cat despre maniere nu are sens sa discutam pentru ca nu le are si nu avem despre ce discuta.

   • Vorbești de reforme în politică la doar câteva zile după ce politrucii din PNL și-au țepuit electoratul,
    Politrucii ăștia nu pricep și pace că nu se pot prezenta în campania electorală cu năzbâtii, iar a doua zi după alegeri să facă schema băsistă alba-neagra (întoarcerea suportului când își scoate tăntălăul banii din portofel).
    Oricât ar părea de crudă realitatea, tonta e singurul care conștientizează că trebuie să le dai timp oamenilor să uite de rahatul mâncat în trecut, iar asta îl situează deja la ani lumină în fața slugilor băsiste.
    Oricât s-ar amăgi „specialiștii, reformiștii, elitiștii” electoratul e format în principal din pensionari și sclaveți pe plantațiile României. Ăștia nu pot fi câștigați cu fandoseli „de dreapta”.
    Băs i-a păcălit în 2004 pe discurs anticorupție. În 2008, a promis majorări salariale, în 2009 garanta creșteri economice în plină prăbușire.
    Exact aceeași strategie a folosit-o și antonescu, secondat de marea plăcintă nemțească, doldora de calități nebănuibile. PNL rămâne în ALDE și nu va face alianțe cu PDL. Ca să-și respecte cât de cât cuvântul, au anunțat fuziunea cu slugile lui Băsescu. 😀

    N-o fi bun tonta pentru România, dar cu siguranță ceilalți n-au făcut absolut niciun progres și, pentru a spera la vreo reformă din partea lor, trebuie mai întăi că ei înșiși să se reformeze. Sau măcar să uite lumea ce canalii de 3 lei… sunt.

    Disclaimer: Nu voi vota tonta, oprea_scu, mahor câte zile „oi” avea. 24 mai 2014 … eu nu servesc alegeri. Fie n-am fost eu atent, fie sunt complet dezinteresat, dar pe mine nu m-a convins nimeni din PNL că partidul nu va face joncțiunea cu PPE. “Mai târziu vom vedea” nu-mi sună bine și mai mult decât orice, PPE e construcția care are în grijă interesele oligarhiei financiare căreia îi urez să crape în chinuri.

    P.S. Ceea ce-mi doresc cu adevărat este ca PSD-ul să servească următoarea criză economică globală în plin mandat. Cu o opoziție complet decredibilizată, securismele băsiste urmând să fie investigate după căderea jegului statului, și o putere care pute a incompetență… vor fi fost îndeplinite condițiile pentru strângerea rândurilor în elita românească, aia de are și caracter. Bineînțeles, dacă ea… se ezistă.

 2. Caracoancea says:

  Ponta are macar decenta de a folosi un limbaj mai putin agresiv, de a le da timp romanilor sa digere magariile pe care le face un sef de partid aflat sub presiune (vezi asazisii „baroni”) si mai ales, nu poate fi acuzat de tradare (vezi PD-ul aliantei DA, PSD-ul aliantei cu PDL, PNL-ul aliantei USL). Oare nu este macar o incercare de a face o altfel de politica?! Deci, oameni buni, vrem slugi basiste aflate la ani lumina de Ponta la Cotroceni si la Palatul Victoria?!

 3. avenirv says:

  din descrierea dvs politichia in Romania este sora geamana cu politichia de peste ocean.
  deci atunci inteleg ca ASTA este politichia.

%d blogeri au apreciat asta: