Ineptii politice dambovitene!

Tov. Blaga a reafirmat o valoare comunista – “oamenii greşesc, partidul niciodată”.

In comunism partidul nu gresea. Puteau face erori membrii de partid, dar daca partidul considera ca au gresit erau intai exclusi din partid si apoi erau condamnati. In acest fel nu se putea spune ca a fost condamnat un membru de partid. Masura  a fost conservata in serviciile secrete si politie. Daca un militar comite erori condamnabile, este trecut in rezerva si judecat ca persoana civila, desi cand a comis infractiunea a fost militar.

Ineptia declarata de tov Blaga are urmatoarele semnificatii:
Numai liderii politici si functionarii de rang inalt pot gresi, dar partidul nu are nici o vina.
Partidul nu poate fi responsabil nici de erorile lor, nici de promovarea oamenilor incompetenti sau corupti.
Juridic este adevarat. Partidul nu poate fi condamnat penal, dar politic si moral partidul este responsabil atat de calitatea oamenilor cat si de deciziile membrilor.

Inteleg de ce s-a facut lobi pentru votul uninominal! Nu pentru a face “o legatura mai puternica intre alegator si ales” cum s-a declarat, ci pentru a permite partidelor sa se declare iresponsabile. Repsonsabil este electoratul din colegiu, desi electoratul alege unul din candidatii oferiti de partide.
Partidele pot sa spuna ca nu au nici o repsonsabilitate pentru lipsa de strategie si de programe, sau pentru masurile adoptate. Masurile pornesc de la un ministru, sunt aprobate de parlamentari alesi uninominali si suverani! Deci ce vina are partidul?

Nu e convenabila solutia uninominala?
Partidul nu are programe si dupa principiul “cine nu munceste nu greseste” partidul nu face erori!
Cine este responsabil de strategia de reforma a anilor ’90? Guvernantii de la vremea respectiva o sa spuna politicienii actuali. Ei nu au auzit si nu recunosc responsabilitatea colectiva. Pentru ei totul este individual. Atunci de ce mai exista partide? Doar asa sa salveze niste aparente, sau ca masa de manevra la votul din parlament?

Presedintele vrea ca sa se puna in discutie legea partidelor politice si legile electorale.
Initiativa este binevenita, dar trebuie organizate dezbateri despre pricipiile fundamentale si apoi stabilit cum pot fi ele aplicate practic.
Trebuie raspuns la intrabarea ce rol au partidele politice si cum il pot realiza.
Este nevoie de analiza pentru a face o strategie , pentru a schimba paradigma damboviteana, si apoi de legi care sa stabileasca procedurile.

Nu trebuie sa fie acceptata ideea ca partidele sunt doar simple „filtre”/furnizoare de candidati.

Trebuie insistat pe ideea ca partidele sa fie „incubatoare de solutii/programe”, si cadrul organizat unde cetatenii pot sa participe la viata politica. Daca partidele nu indeplinescc aceste minime obiective/criterii, atunci sa fie radiate din lista partidelor politice.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: