‘Pentru ce’ sau cine-i ‘ţapul’!

Motto: Cele mai utile cuvinte dintre toate limbile sunt, dupa parerea mea, cuvintelepentru ce‘?  (A. de Vigny)

Navigând prin online şi asistând la emisiuni radio-tv, am observat ca toată viaţa politică românească se invârte in jurul persoanelor. Cine va fi ales, cine va fi arestat, cine va fi numit intr-o funcţie, cine ne vizitează şi ce declară etc…

Suntem obsedaţi de cine sunt conducătorii şi cine sunt vinovaţii, cine sunt autorii, cine sunt conspiraţioniştii!

Se pare ca toată omenirea este imparţită intre aceaste două intebari obsesive cine şi pentru ce.

In comunitaţile in care intrebarea dominantă a fost „cine”, s-au rotit liderii la putere dar lucrurile au stagnat, pentru ca nu s-au depistat şi nu s-au eliminat cauzele. Liderii aleşi sau numiti au devenit „ţapi ispăşitori”, chiar dacă ei nu aveau putere de decizie!

Cei care au fost guvernaţi de intrebarea „pentru ce”, au trecut la intrebarea fireasca „cum” să facem, au găsit soluţii la probleme şi la fenomene, societatea a evoluat şi au inceput să domine economic pe cei care s-au rotit ca hamsterii in jurul intrebării „cine”, devorandu-şi liderii.

Noi românii suntem tributari mentalităţii orientale a intrebăriicine” este următorul ‘ţap ispăşitor’!

Alegem un lider ca preşedintele spre exemplu, şi apoi il facem „ţap ispăşitor” pentru toate eşecurile. Inainte de ’89 era vinovat Ceauşescu si Elena, iar dupa ’89 au fost pe rand: Iliescu, Constantinescu, Băsescu (si Elena) şi urmează Iohannis! Deşi Preşedintele României este un fel de „purtător de cuvânt” al autorităţiilor, in mentalul cetăţenilor este responsabilul principal.

După ’89 numărul „ţapilor ispăşitori” din România care coexista simultan, s-a mărit de la unul la doi formând „tandemul”, pentru că au intrat in scenă şi liderii de partid sau premierii: A. Nastase, C. P. Tariceanu, E. Boc, V. Ponta.

După numeroasele esecuri stăm şi ne plângem de milă ca suntem un popor fără noroc de lideri providenţiali care sa facă minuni, deşi Plutarh a spus incă din antichitate ‘cheama norocul, dar dă şi din mâini’.

Nimeni nu pune intrebarea „pentru ce” sau „de ce” s-a intâmplat un eveniment, de ce a fost posibil să apară un fenomen. De ce pleacă specialiştii, de ce se distruge economia, de ce lumea este apatică şi indiferentă, de ce este corupţia la cote astronomice!

Dacă am pune intrebarea „pentru ce / de ce”, am ajunge la cauza şi urmatorul pas logic ar fi să punem intrebarea „cum” să rezolvăm problema.
Intrebarea „cum” duce inevitabil la o soluţie pe când intrebarea „cine” ne duce la un individ, care odata erodat este scos din scena.

Se pare că specialiştii in manipulare cultivă deliberat această mentalitate! Ca să nu suporte „sistemul” consecinţele este important să existe un „responsabil” pe post de „paratrăznet”!

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: