O noua strategie a puterii?

Dupa o lancezela de 15 ani a institutilor care se ocupa de coruptie si de siguranta nationala, asistam la actiuni pe banda rulanta.

Nu se stie cat sunt de reale, cat sunt pentru imagine, cat este lupta pentru putere si cat este strategie pe termen lung pentru a pregatii populatia sa ceara si sa accepte un regim de mana forte, cu care sa metina puterea si populatia sub control. Se pregateste o strategie similara cu cea a nazismului?

In Romania nu exista stanga si dreapta, dar exista o strategie implementata de FSN de inspiratie ruseasca, promovata de Iliescu si PSD, prin care au fost creeati „baronii” locali sau „afaceristii de carton”, la fel ca in spatiul ex-sovietic unde se numesc „oligarhi”. Acesti „baroni locali” erau si sunt capetele „tentaculelor” sistemului centralizat, si au inceput sa pretinda sa fie ascultati si sa participe la decizii.

Pe de alta parte in un grup de securisti in principal din serviciile externe, au o alta viziune. Ei doresc o putere de tip prezidential, care sa functionese ca o armata, controlata de la centru, condusa prin ordine si dispozitii. Acestia au plecat la drum cu alianta DA in principal utilizandu-l pe Basescu drept „mascota”. Si-au instalat oamenii de incredere la varful serviciilor si a justitiei.  Cu Basescu si cu oamenii aroganti si impertinenti din jurul lui si-au pierdut sprijunul popular si credibilitatea externa si au incercat sa le recastige cu Iohannis, cum au procedat cu E. Constantinescu si CDR in ’96.

Acum se lupta pentru putere, sau pentru o noua forma de putere!

Oare suntem in faza cand se doreste schimbarea unui sistem sprijinit pe baroni, introdus de Iliescu dupa modelul oligarhilor rusi, cu un model centralizat al dictaturilor militare sustinut de oamenii lui Basescu? O fi mai buna o dicatura nationalista, decat un sistem corupt fragmentat?

Analistii” or fi ajuns la concluzia ca sistemul cu „baroni” ne duce spre o situatie similara cu cea din Ucraina, si un sistem stabil este unul centralizat cu comanda unica de tip militar. In Romania sunt multi admiratori ai regimului chinez. Cam repede revenim la mentalitatile politicienilor anilor ’80! ”

Un sistem de tip feudal cu „baroni” duce la fragmentarea Romaniei din cauza frictiunilor interne si eventual disparitia ei, iar Statul politienesc al procurorilor duce spre colaps! , pentru ca Rezultatul unui sistem de tip militar: autoritarism, coruptie, subdezvoltare!

Un lucru este cert, nici unii nici ceilalti nu au in proiect democratizarea puterii, dimpotriva se urmareste o centralizare si o intarire a  institutilor de forta ale statului!

Singura varianta benefica ar fi o democratizare, o renuntare la centralism, dar cei de la varful statului, cu mentalitate militara, nu pot concepe sa piarda controlul societatii si beneficile puterii.

Drumul spre iad este pavat cu intentii nobile„!
In 2016 populatia adusa la disperare de saracie provocata de coruptie, s-ar putea sa-si dea votul pentru un regim autoritar! Si Hitler a ajuns la putere cu sprijin popular.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to O noua strategie a puterii?

 1. Răspunsul la ”dilemă” e destul de simplu.
  În primul rând nu e vorba de ”securiști de la externe”, ci de aceiași ciobanii din anii 80, din subordinea lui Blegureanu.
  Și acum… răspunsul… ta…da… niște ciobani care folosesc sistemul represiv in scop personal, pentru a se șterge efectiv la fund cu cei care-i încurcă prin… viață, e un sistem securist ceaușist… lipsit de ceașcă, adică de… șef.

  Să-i numești pe alde Oprișan, Nichita, Adomniței sau mai știu eu ce tembeli oligarhi e ușor… exagerat. Oligarhii României sunt cât se poate de securiști și pun țara la cale fix la… un șpriț.

  Sunt în stare baronii locali să le dea ordine șefilor reali ai SRI,SIE, STS, DNA etc? Eh, nu ei sunt oligarhii. Caută-i la Securitate.

  • Deceneu says:

   Din acelasi motiv am spus ca baronii sunt ‘capetele „tentaculelor” sistemului centralizat’. Nu sunt independenti, depind de finantarea centrala, dar au o independena mai mare decat cea care sunt dispusi sa o accepte oamenii lui Basescu.
   Ambele filozofii de putere sunt de tip centralizat. Sunt variatiuni pe aceeasi tema.

%d blogeri au apreciat asta: