UE scindata de diferenta culturala vest-est!

Cu ocazia problemei migrantilor s-a putut constata doua pozitii divergente, care au aliniat pe de o parte tarile vestice si pe de alta parte tarile provenite din blocul estic.
Problema a fost declansata de mecanismul de repartizare a imigrantilor. Oficialii nostrii au fost cei mai vocali, dar si cei mai penibili cu cifra lor exacta. Daca ar fi putut-o exprima in zecimale ar fi facut-o sa ne convinga ca totul este calculat matematic.

De unde provine diferenta de abordare?
Din stilul diferit al managementului politic si administrativ, un model occidental in care se rezolva fenomene prin proceduri, versus un model oriental in care se rezolva cazuri punctuale prin decizii specifice!

UE avea de gazduit si de intretinut un numar necunoscut de refugiati si/sau de azilanti.

In tarile democrate, cand autoritatile se confrunta cu un fenomen nou, se initiaza activitatea de intocmirea unei proceduri prin care sa se solutioneze fenomenul, adica toate evenimentele care s-ar incadra in tipicul respectiv. In acest fel nu mai este necesara intrunirea si adoptarea altei decizii. Deciziile se executa operativ dupa procedura si se rezolva obiectiv.

In estul Europei se simte influenta asiatica a sistemului de tip feudal.
Sistemul decizional este personalizat, la cheremul sefilor de institutii.
O problema se rezolva dupa inspiratia de moment a decidentului si la o reaparitie a evenimentului alt decident o rezolva in alt mod, influentat de interesele proprii, pentru ca nu exista obligatia sa-l rezolve dupa o procedura.
Din aceasta cauza deciziile sunt subiective si de multe ori se iau tardiv.

In situatia refugiatilor dupa modeleul estic, reprezentantii guvernelor ar fi trebuit sa se intalneasca periodic sa decida repartizarea unor noi esaloane de refugiati, si de fiecare data s-ar fi purtat negocieri la infinit.

Pentru occidentali era fireasca ideea unui mecanism de repartizare stabil in timp.

Diferenta de valori in special a solidaritatii este o alta problema.

Asa cum intr-o casnicie nu poate unul din parteneri sa ignore problemele comune sau ale celuilat partenr, nici intr-o uniune sau asociatie nu pot sa-ti pui ochelari de cal si sa spui nu ma intereseaza problemele uniunii sau ale asociatiei.

La estici egoismul joaca un rol mult mai important, si este prezentat ca interes personal sau de grup. Ce spune premierul Bohuslav Sobotka este o practica frecventa in estul Europei.

Controversa nu ține de faptul că vom arăta sau nu solidaritate și vom accepta câteva mii de refugiați. Fără îndoială, țara noastră poate face față unui asemenea număr, cum a făcut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Însă apare o alta întrebare: dacă va fi creat un mecanism de redistribuire permanent pentru imigranții din Europa, prin care Comisia va trimite automat imigranți in anumite țări, fără ca guvernele respective să poată influența procesul”, a spus premierul social-democrat Bohuslav Sobotka

Am scris in multe subiecte printre care si  „Ce-i lipseste Romaniei sa fie europeana!” , ca democratia este torpilata de politicieni  pentru ca ea introduce responsabilizarea si obiectivitatea, iar visul oricarui politician de la putere, este sa gestioneze o putere absoluta si fara responsabilitati.
In cazul rezolvarii problemei refugiatilor s-au ciocnit doua culturi politice diferite, una de tip democrat cu una de tip feudal/militar.

Oficialii nostrii proveniti din ‘pepiniera’ militara, nu au deprinderea negocierii, a flexibilitatii si a solidaritatii.
Ei cand se simt puternici dispun sau santajeaza si cand se simt slabi accepta orice propun cei puternici. Oficialii nostri nu combat ideile, ei ataca persoanele, ei nu construiesc ci demoleaza si pun piedici adversarilor.
Din pacate UE nu a depus nici un efort pentru a integra tarile est europene in cultura democrata. Integrarea nu se face economic, ea trebuie sa se faca la nivel de valori sociale. Fara integrare culturala UE nu are viitor.

Problema nu este noua dar, este eludata sitematic de media si de politicienii nostrii.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: