Lupta non-violenta!

Srdja Popovic in video-ul  Cum sa scapi de un dictator vorbeste despre lupta non-violenta!

Dupa ce video este pornit, daca duceti maus-ul pe bara de start si dati click pe   se poate selecta subtitrarea in limba dorita.

Mai există o dinamică foarte importantă, o dinamică pe care, în mod normal, analizele n-o înregistrează. E dinamica dintre teamă și apatie pe de-o parte și entuziasm și umor pe de alta. Funcționează ca într-un joc video. Când frica e mare, e status-quo. Când entuziasmul crește, frica începe să dispară. A doua zi, oameni fug spre poliție în loc să fugă de poliție.

Mai e un lucru puternic în umorul: jignește teribil, pentru că acești tipi se iau prea în serios. Când îți bați joc de ei, îi doare.

Dar iată și vestea cea proastă. Lupta non-violentă trebuie purtată în lumea reală, în stradă. Nu veți schimba societatea înspre democrație sau economia ei doar stând la calculator și dând clic. Trebuie asumate riscuri și cei care câștigă lupta sunt persoane reale.
..
Ce spun statisticile? Cartea prietenei mele, Maria Stephan, vorbește mult despre lupta violentă și cea non-violentă și prezintă unele date șocante. Dacă priviți ultimii 35 de ani și tranzițiile sociale de la dictatură la democrație, veți vedea că din 67 de cazuri, în 50 puterea luptei non-violente a fost cheia reușitei. E un motiv în plus să luăm în considerare acest fenomen.

Problema este ca trebuie sa existe obiective si o strategie pentru ce urmeaza dupa schimbare, idei la care sa adere oamenii.

Noi am scapat de un dictator, dar nu am scapat de sistemul pe care a sprijinit dictatorul si sistemul face eforturi sa ne aduca alt exemplar in loc.

La fel se intampla in Egipt. Primavara araba a dat un impuls, dar nu a fost suficient pentru ca nu exista o strategie pe termen mediu si lung.

Derek Sivers explică cum pornesc cu adevărat mișcările.

 

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: