UE in deriva!

Se face multa valva pe tema iesirii Marii Britanii din UE, dar nu se discuta cu argumente. Articolele din media romaneasca trateaza subiectul in traditionalul stil pasional.

Cei care au votat pentru brexit sunt considerati batrani neinformati sau senili, iar cei care au votat pentru UE tineri inteligenti si instruiti. Garda de Fier, fascismul si comunismul au fost sustinute in general de tineret, deci faptul ca persoanele cu varsta peste 60 de ani au votat pentru iesirea BM din UE  pare a fi o alegere  inteleapta.

Surpriza este mare pentru ca Marea Britanie beneficia de un statut privilegiat. Nu a aderat la euro, deci si-a pastrat parghia monetara la nivel national si nu este nici in spatiul Shengen.

Singura publicatie de care stiu ca a prezentat problemele UE pe care Marea Britanie le considera inacceptabile, a fost Cotidianul prin doua articole semnate de dr. Affrodita Iorgulescu.

In primul articol se prezinta instoria evolutiei UE si in al doilea o scrisoare a lui D Cameron cu reformele propuse de Marea Britanie in patru puncte:
1. Autoritatea economică
2. Competitivitatea
3. Suveranitatea
4. Imigraţia

Practic punctul 1 si 4 se subordoneaza punctului 3 suveranitatea in problema bancilor, a monedei si imigratiei.

3. Suveranitatea

“Aşa cum ştiţi, întrebările legate de suveranitate au fost centrale în dezbaterea despre Uniunea Europeană în Marea Britanie pentru mulţi ani. Eu am trei propuneri în această arie.

Prima, eu vreau să punem capăt obligaţiei Marii Britanii să lucreze în direcţia unei “uniuni tot mai strânse“ aşa cum este prevăzut în Tratat. Este foarte important să fie clar că acest angajament nu se va mai aplica la Regatul Unit. Vreau să fac asta într-un mod formal, legal-obligatoriu şi ireversibil.

A doua, în timp ce Parlamentul European joacă un rol important, eu vreau să sporesc rolul parlamentelor naţionale, prin propunerea unui nou aranjament unde grupuri de parlamente naţionale, acţionând împreună, pot stopa propuneri legislative nedorite. Pragul precis de parlamente naţionale cerut va fi o chestiune pentru negociere.

A treia, eu vreau să văd angajamentele UE în privinţa subsidiarităţii implementate complet, cu propuneri clare pentru a obţine aceasta. Aşa cum Olandezul a spus, ambiţia trebuie să fie “Europa unde este necesar, naţional unde este posibil”.

Oficialii UE au semnat un protocol prin care a acceptat conditii speciale pentru Marea Britanie, in loc sa treaca la discutarea reformelor solicitate de Cameron, ceea ce demonstreaza ca oficialii UE nu au intentia sa adopte respectivele masuri de reforma.

Declaratiile lui Hollande sugereaza ca dimpotriva, oficialii UE sunt decisi sa profite de exitul MB si sa faca o UE „mai puternica”. Cand un oficial spune ca vrea o tara sau o UE mai puternica, trebuie inteles ca vrea o putere mai autoritara. Noi romanii auzim mereu de masuri care sa faca statul mai puternic si mai stabil, si asta inseamna ca il vor mai centralizat si sa functioneze ca o unitate militara.

Din fericire tocmai centralizarea puterii face mai slab si statul si uniunea, pentru ca centralizarea duce la birocratizare si la coruptie. In Europa tarile cele mai prospere si mai stabile sunt cele cu organizare federala. La nivel mondial tarile cele mai sarace sunt cele cu conduceri centralizate si autoritare, si tot ele sunt si cele mai instabile.

Am mai scris ca UE a fost privita diferit inca de la inceput. Unii ai vazut-o ca o piata comuna, dar a ajuns sa reprezinte interesele marilor companii si sa intervina in administrarea si distorsionarea pietei, prin reglementari care au distrus micii producatori si prin  subventii directionate spre domenii neproductive.

UE s-a transformat intr-un „urias cu picioare de lut”!

Pentru viitor se prefigureaza doua variante pentru UE, fie se reformeaza si se democratizeaza, fie ajunge la colaps ca defunctul URSS.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: