Modelul societăţilor de tip feudal sau conduse de lideri

În ţările africane, asiatice sau din America Latină, societăţile funcţionează cu un sistemul bazat pe lideri, conducători care iau decizii pentru comunitate aşa cum decid comandanţii în armata sau liderii religioşi.

Sistemul se bazează pe o mentalitate cultivată, că democraţia se reduce la alegerea reprezentanţilor, că şefii au fost aleşi să decidă în numele cetăţenilor, pentru că sunt reprezentanţii lor aleşi democratic. Cei aleşi consideră că au fost aleşi pentru că sunt valoroşi şi e normal să ia decizii pentru că sunt cei mai inteligenţi.
În acest tip de model şefii/conducătorii împart privilegiile şi se protejează reciproc.
Administraţia este ierahizata că un model militar şi subordonată diverşilor lideri mai mici, care sunt susţinuţi şi protejaţi de şefii cei mari atâta timp cât sunt loiali.

Este o mentalitate diferită de cea din ţările democrate, unde se consideră că aleşii sunt nişte funcţionari care organizează dezbateri şi consultări pentru a legifera.

Institutile statului în asemenea societăţi sunt la discreţia şefilor lor.
Ei evaluează performanţele funcţionarilor, decid pe cine angajează, pe cine concediază şi pe cine recompensează sau sancţionează, pentru că nu există criterii obiective de evaluare.
Nepotismul este un fenomen normal. Concursurile şi licitaţiile sunt un simulacru.
Funcţionarii nu fac nimic până nu aprobă şeful ceea ce face că problemele să fie transferate de la un nivel la altul şi să se rezolve cu întârziere.
Şeful nu greşeşte niciodată. Dacă se comit erori subalternii care au aplicat dispoziţiile lui nu au înţeles ce au de făcut, sau nu le-au respectat.
Instituţiile de forţă îi deservesc pe liderii de la putere nu interesele cetăţenilor, pentru că cei care le conduc au obţinut postul că o recompensă pentru loialitate. Ei pot fi schimbaţi de superiori, dar se consideră şi obligaţi moral să le fie loiali.

Justiţia în modelul feudal este subordonată puterii.

Consultarea cetăţenilor este inexistentă pentru că, cetăţenii sunt consideraţi prea inculţi pentru a fi consultaţi şi democraţia este considerată debandadă şi timp irosit. Deciziile se iau în cabinete de “specialişti” de multe ori anonimi.

Confidentialitetea este foarte extinsă şi utilizată pentru a ascunde ceea ce nu convine şefilor să fie cunoscut de cetăţeni şi de adversarii politici.

Competiţia politică este de fapt o lupta pentru putere între grupuri de interese sau între lideri, nu este o competiţie de idei. Oferta politică este o persoană, liderul “conducătorul puternic”, “liderul providenţial”.
Este vizată acapararea a cât mai multă putere mediatică, pentru că lupta se da în domeniul imaginii şi toată atenţia este orientată spre persoane, spre distrugerea imaginii liderilor adversi şi promovarea liderului propriu.

Acesta estte modelul după care funcţionează societatea românească.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: