Sistem electoral

Despre alegeri, partide, reprezentare si sisteme electorale
Sistemul electoral ofera cetatenilor posibilitatea sa fie reprezentanti in institutile puterii, si dupa modul de reprezentare, poate fi o reprezentare ideologica sau una teritoriala.

Initial, cand nu existau partide politice, alegerile au vizat ca reprezentantii comunitatilor locale sa apere interesele cetatenilor din teritoriu la varful puterii. Reprezentara teritoriala este un sistem aplicabil in general in state cu organizare federala.

Cand a aparut sistemul partidelor politice, candidatii la puterea s-au impartit in functie de masurile si prioritatile economico-sociale pe care le agreeau,  masuri  devenite politici, sau doctrine politice, iar gruparile de persoane au format partidele politice.

Democratia pluripartinica  se sprijina pe ideea ca nu exista o singura opinie, privind binele public, si cetatenii trebuie sa decida care masuri le inspira mai multa incredere. Sinteza masurilor din politicile partidelor, sunt prezentate cetatenilor ca programe electorale.  Cand cetatenii aleg un partid, ei de fapt aleg un set de masuri, un program, o filozofie social-economica numita ideologie, politica sau doctrina.

Se poate spune ca reprezentarea cetatenilor in Parlament  poate lua doua forme, care se exclud reciproc:
– reperentarea doctrinara a electoratului prin alocarea mandatelor proportional cu voturile primite de partidele politice, sau
– reprezentarea teritoriala/majoritara  prin alocarea mandatului dintr-un colegiu, candidatului cu numarul cel mai mare de voturi.

Se practica si reprezentarea mixta, adica o parte din locuri se castiga uninominal, si altele proportional, dar este un sistem care incearca sa faca un compromis intre cele doua forme de reprezentare, sa satisfaca orgoliu alegatorilor si sa corecteze anomalia sistemului teritorial.

Argumentele considerate „puncte forte” ale adeptilor votului majoritar/teritorial sunt ca votul majoritar-uninominal este mai legitim decat un vot politic acordat partidului, ca votul nominal este mai reprezentativ si legatura intre ales si alegator este directa si duce la o responsabilizare mai mare a alesului.

Legitimitatea este data de legislatie, deci ambele forme de reprezentare in parlament sunt la fel de legitime. Nu exista grad de comparatie a legitimitatii. Votul acordat individului sau partidului nu au legatura cu legitimitatea. O casa de avocatura nu este mai putin legitima decat un avocat, sau o firma de contabilitate mai putin responsabila decat un contabil. In ambele situatii firma poate reprezenta mai bine interesele clientului pentru ca dispune de un potential mai mare si mai bine calificat decat un individ.
Responsabilizarea
Nu poate fi vorba despre o responsabilizare individuala in cazul unei activitati colective cum este cazul parlamentarilor. Elaborarea legilor – trecerea lor prin Parlament nu o poate face un parlamentar. Pentru a vota o lege este nevoie de sustinerea ei de o majoritate parlamentara, motiv pentru care se formeaza coalitii de partide.

Sub aspectul tehnic reprezentarile teritoriala sau ideologica, se asigura prin sistemele electorale majoritar respectiv proportional.

Sistemele electorale ofera posibilitatea ca un alegator sa voteze:
– un partid,
– o lista de candidati a unui partid, (lista blocata- ordinea pe lista e stabilita de partid)
– o persoana dintr-o lista de candidati (liste deschisa- ordinea e stabilita de voturile primite)
– o persoana desemnata de partid sau o persoana  independenta – sistem uninominal

Repartizarea mandatelor functie de voturile obtinute poate fi:
1.- majoritara, candiatul cu cele mai multe voturi castiga mandatul, si devine reprezentantul tuturor alegatorilor,
2.- proprotionala – un mandat se castiga cu un numar de voturi egal cu norma de reprezentare, din circumscriptia repsectiva sau din redistribuirea voturilor care nu au contribuit la castigarea unui mandat in alte circumscriptii electorale.
3.- mixta o parte din mandate se repartizeaza majoritar si altele proportional.

Din combinarea sistemului de vot cu sistemul de repartizare a mandatelor pot apare diverse sisteme electorale.

In ce consta anomalia sistemului electoral majoritar-teritorial de care vorbeam mai sus?

 1. In primul rand prin sistemul majoritar nu mai este posibila reprezentarea structurii politice a electoratului in Parlament, pentru ca voturile alegatorilor care nu au votat cu castigatorul mandatelor se pierd, ele nu mai sunt luate in considerare la alte mandate ale partidelor respective.  Se ajunge la situatia absurda ca un partid cu 30% voturi la nivelul tarii, sa obtina peste 50% din mandate in Parlament. In Franta,  Chirac dispunea in Adunarea nationala, intre 2002 si 2007, de 62% dintre parlamentari, desi partidul sau primise doar 33% din voturi.
 2. O parte a electoratului participant la vot, nu va fi reprezentata in Parlament. Se ajunge la situatia hilara ca un electorat sa fie reprezentat in Parlament de un parlamentar impotriva caruia a votat.  E ca si cum am spune ca Iliescu a fost reprezentantul chiriasilor si a  deposedatilor de case si de terenuri. Parlamentarul nu are cum sa reprezinte opiniile divergente ale electoratului din colegiu, pentru ca electoratul dintr-un colegiu nu are o singura culoare politica.

Ce implicatii are votul uninominal?

 1. In cazul candidaturilor uninominale, egalitatea de sanse a potentialilor candidati e compromisa, capacitatea intelectuala si calitatile morale sunt devansate de capacitatea de fiantare a campaniei electorale. Finantarea a trecut in sarcina potentialilor candidati, care nevoiti fiind sa caute sponsori, isi vor creea obligatii fata de finantatori. Partidele si democratia cedeaza astfel una din atributiile de baza care este selectia umana, in favoarea investitorilor.
 2. Calitatea programelor scade, pentru ca membrii partidelor nu mai sunt interesati sa contribuie cu idei la succesul unor persoane care nu-i mai repezinta, care-i reprezinta pe finantatori, si candidatii se vor trezi in Parlament fara o strategie politica si fara solutii la probleme societatii.
 3. Sistemul uninominal incurajeaza individualismul in detrimentul democratiei si a decizilor luate in echipa in urma dezbaterilor.

Sistemul uninominal
sau
Uninominalul intre populism si (in)acuratetea informatiei

Atlas of Electoral Systems of the World

Codul bunelor practici în materie electorală- Comisia de la Venetia

In 2007 cand se discuta despre introducerea sistemului uninominal am comentat la articolele din Cotidianul cu nikname Gheorghe.
Puteti vedea comentarile si sa comparati anticiparile mele cu efectele concrete.
Diavolii teoriei politice – Horatiu Pepine
PD pune uninominala pe raspunderea Guvernului – Corina Dragotescu
Legendele votului uninominal – Miron Damian (100 comentarii)

One Response to Sistem electoral

 1. Deceneu says:

  Exista un numar mic de partide si stabilitate la putere in Europa, dar si in tarile latino-americane sau in Rusia.

  Exista o diferenta majora a sistemului politic romanesc, fata de cel occidental european.
  Concentrarea in scopul stabilitatii la putere in Romania se face din pozitii de forta, nu ca un fenomen natural.
  Stabiliatea la putere intr-o tara democrata se face prin argumente rationale, pe cand in sisteme dominate de politicieni se face prin manipulare preponderent afectiva.

  In tarile nedemocrate politicienii incearca sa controleze viata politica, sa nu permita altor partide sa le concureze. Asa se explica adoptarea conditilor prohibitive de infintare a unui partid, pragul elecoral ridicat.
  Legea electorala care nu obliga la transparenta procesului si a rezultatelor votului, prin utilizarea de urnele opace, prin confidentialitatea listei cetatenilor care au votat a borderourilor si a proceselor verbale intocmite de comisile electorale, creeaza conditii pentru favorizarea fraudelor electorale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: