Anticoruptie

Coruptia a intrat intr-un con de umbra desi T. Basescu spunea in 2004 ca pregatise niste tepe, in final tepele au fost pentru alegatori. Basescu a avut oamenii de incredere la DNA si ca Procurorul General, l-a avut pe Blaga la MIRA doi ani, a avut si are servicile secrete in subordine si rezultatele sunt nule.

Coruptia prospera pentru ca institutile statului , care ar trebui sa se ocupe de coruptie nu au eficienta, practic nu functioneaza.

DNA si Parchetele in general, au monopolul cercetarilor penale.
Ele se comporta ca niste „filtre colmatate” pentru marile acte de coruptie, sau ca „plase cu ochiuri mici”, prin care se cerne „plevusca”.

Reforma justitie si a parchetelor inca nici nu a inceput, nu exista nici macar in stadiu de proiect.
Mecanismul de motivare a procurorilor e ca si inexistent, nu dispune de stimulente pentru rezultate si de sanctiuni pentru esecuri, nu dispune de criterii pentru evaluarea activitatii, nu se face o analiza continua si obiectiva a eficientei procurorilor.

Evenimentele din Decembrie ’89 si privatizarea s-au desfasurat dupa scenarii KGB pe care nimeni nu vrea sa le deconspire.

Eurobarometrul perceptiei coruptiei pe 2012
La intrebarea „Coruptia este o problema majora in tara dumneavoastra?”
Grecia (98%), Portugalia si Cipru cu cate 97%, Romania si Ungaria cu 96%, Bulgaria si Slovenia cu 95% sunt pe primele locuri si la polul opus se situeaza Danemarka 19%, Olanda si Luxemburg 34% si Finlanda 36% si Suedia 43%.
De remarcat flacul sudic al UE si flancul nordic, sau republicile versus monarhiile „depasite” ca forma de guvernamat.
Tarle in care perceptia coruptieie ca problema nationala s-a imbunatatit sunt: Germania (-18 puncte procentuale, până la 57%),
Olanda (-17 puncte de la 34%), Finlanda (-15 la 36%), Polonia (-14 la 67%),Luxemburg (-11 la 34%), Estonia (-10 la 72%), Malta şi Belgia (-7 la 88% şi 71% respectiv).
Cea mai semnificativă creştere în proporţie a celor care cred că fenomenul corupţiei este o problema importanta
este văzut în Austria. Aici, opt din zece respondenţi (80%) sunt de acord, o creştere de la 61% în 2009.
Austria a avut o serie de scandaluri în ultimii ani, cu profil înalt, implicati într-o serie de activităţi frauduloase.
In Romaina a crescut numarul celor care percep coruptia ca o problema cu 3% fata de 2009, si a scazut numarul celor care nu o considera o problema -4%.

Opinia daca este mai mare coruptia in propria tara fata de alte tari din UE.
Grecii 80%, romanii 78%, bulgarii 75%, italienii si cehii 60%, sunt pe primele locuri si Danemarca, Olanda Suedia cu 2% si Luxemburg cu 4% la polul opus.

Cresterea coruptieie in politica
In Romania perceptia coruptiei nationale creste cu 5% , a coruptiei regionale cu 8% si a coruptie locale cu 11% fata de 2009.
Austria si Slovenia satu mai prost cu (24, 16 ,10%) respectiv (14,13,11).

%d blogeri au apreciat: