Partide

Partidele politice ar trebui sa fie incubatoare de proiecte si pepiniera de politicieni.

Partidele politice au fost gandite sa fie cadru organizatoric in care cetatenii care doresc, sa poata participa la viata politica cu propuneri sau cu argumente.
In partidele politice ar trebui sa se colecteze problemele sociale si ale investitorilor, prin dezbateri sa se caute solutii si prin vot sa se adopta masuri la problemele semnalate.

Din pacate la acest capitol e mult de lucru in viata politica romaneasca, pentru ca viata interna partidelor politice se reduce la campanii electorale si la alegeri.

Daca partidele sunt anexe ale investitorilor ele vor ignora problamele cetatenilor.
Daca partidele sunt un fel de sindicate, nu vor putea adopta politici realiste de stimulare a afecerilor pe termen lung, pentru ca tendinta de populism ar fi mare.
Ideal ar fi ca partidele sa pastreze o echidistanta fata de interesele divergente ale cetatenilor si ale investitorilor.

Liberalismul este mai aproape de investitori, iar socialistii de clasa muncitoare.
Crestin democratia pune accentul pe morala, iar curentul popular este un amalgam de politicii situat la centru, dar care penduleaza in functie de interesele de partid.

Rolul de selectie a politicienilor nu trebuie sa fie un scop, in primul rand pentru ca daca programele sunt bune, politcienii nu au decat sa le aplice. E putin probabil sa ai politicieni valorosi cand programele sunt slabe, dar invers este posibil, pentru ca programele pot fi gandite de persoane care nu sunt politicieni activi, pot fi membrii fara functii in partid, functionari in banci, sau in firme multinationale care in timpul liber isi aduc contributia la strategiile partidelor.

Evolutia partidelor politice depinde de democratia interna, de calitatea conducerii.
Partidul este un sitem cu feed-back pozitiv sau negativ.

Cand membrii partidelor sunt consultati ei se simt utili, sunt atrasi la dezbateri si din discuti pot apare idei eficiente, idei care atrag alti cetateni la viata politica.
Ideile bune atrag oameni de valoare si oamenii de valoare emit idei si mai bune, daca viata de organizatie ii incurajeaza prin organizarea de dezbateri.
Daca la conducerea partidului sunt persoane autoritare si adopta decizii fara consultarea celorlati membrii, acestia au sentimentul inutilitatii si abandoneaza viata politica, lasand in partide pe cei oportunisti.
In viata partidelor politice romanesti se observa ca activitatea intre alegeri este aproape nula, finantarea lor a fost preluata de baronii locali si ele au devenit anexe ale marelui capital, ale profitorilor tranzitiei.

Legea partidelor politice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: