Societatea romaneasca

Ce constatam in Romania?
Românii visează să reducă democraţia la un singur om
Romanii au o stima deosebita pentru luptator, pentru invingator, pentru „tatucul” care ne rezolva problemele
Romania se indreapta de la dictatura la oligarhie.

Toate energiile sunt canalizate spre persoane, ONG-urile sunt ca si inexistente, si acolo unde exista sunt o trambulina pentru lideri de opinie.
Orice tentativa de organizare de ONG-uri este blamata, ridiculizata, eventual dinamitata. Daca se infinteaza ONG-uri, aceste se fac in scopul de a obtine ceva fonduri alocate de terte tari, organizatii internationale, sau chiar subventii bugetare.

Partidele politice sunt criticate, etichetate, blamate, si liderii din fruntea lor ridiculizati de mass-media, cu alte cuvinte fundamentele democratieie sunt discreditate. Parlamentarii sunt atacati la modul general si se lanseaza idei de reforma parlamentara desi reformele la acest nivel nu rezolva coruptia locala, mult mai intinsa decat cea din Parlament.
Nu se discuta apoape nimic despre o eventuala reforma a justitiei si a servicilor secrete, desi coruptia este consecinta unei justitii slabe si a serviilor secrete ineficiente. Singura valoare aparata este cea a independentei si inamovibilitatii, dar nimeni nu incerca sa introduca in ecuatie responsabilizarea si evaluarea actului juridic.

Desi societatea ar trebui condusa de „crema societatii”, aproape toata lumea e de acord ca societatea a promovat la conducere „drojdia societatii”, si nu se face nimic pentru a schimba situatia.
In viata politica se uzeaza de sloganul „hotul nedovedit e cetatean cinstit”, pentru a apara politicienii asupra carora exista suspiciuni de coruptie, cand in politica ar trebui sa functioneze principiul „mai presus de orice banuiala”. La promovarea in politica este vorba de acordarea de incredere si recunoasterea valorii unor personalitati, deci nu se poate aplica principiul juridic al prudentei, care functioneaza in cazul sanctiunilor aplicabil celor acuzati.

Cui foloseste atomizarea societatii romanesti, si institutile democratice slabe?
Unii sustin ca unor interese externe, dar cei din exterior nu ar putea face nimic fara colaborarea celor din interior.
Exista in Romania persoane care se imbogatesc din ametirea si drogarea cetatenilor cu telenovele, manele, spectacole si circ politic, sau masuri de doborarea recordurilor mondiale.

Rolul societăţii civile

2 Responses to Societatea romaneasca

  1. Karina says:

    „Cui foloseste atomizarea societatii romanesti, si institutile democratice slabe?” – eu cred ca la noi asta serveste in primul rand mass-mediei si apetitului populatiei pentru scandal. Un rol in schimbarea acestor lucruri le poate avea educatia.

  2. Deceneu says:

    Eu cred ca mass-media utilizeaza apetitul populatiei pentru scandal, il cultiva, ca sa deturneze atentia de la problemele reale. Cred ca mass-media nu este independenta, ca „a patra putere in stat”, „cainele de paza al democratiei”, este un instument finantat de noi imbogatiti sa ne manipuleze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: