Globalizare-U.E.

Am scris despre pozitia pro sau anti globalizare si Uniunea Statelor Europene, intre oportunitate si riscuri !

Gradul centralizarii si parghile economice
Gradul de centralizare a uniunii depinde de cate parghii se transfera de la puterile statale la centrul uniunii.
Analistii au opinii diferite in privinta gradului de integrare, sau de cat de multe parghii economice sa fie transferate la centrul.
Care sunt parghile economice principale?
– taxele vamale
– subventile
– moneda
– fiscalitatea
– politici sociale dependente de politicile fiscale

– Uniunea Europeana ca piata comuna a fost o prima optiune a conostituirii UE, optiune sustinuta de Marea Britanie.
Piata comuna libera a fost si este ideea celor care considera ca protectionismul vamal este o bariera pentru dezvoltarea statelor europene. Piata comuna ar fi pus agentii economici intr-o competitie morala, relativ egala.
– subventile, alta forma de concurenta neloiala, au fost interzise in statele membre ale uniunii si aplicate la nivelul uniunii, insa intr-un mod discriminatoriu (vezi subventile pentru agricultura, mult mai mari in vest decat in est).
– Moneda unica este sustinuta de cei ce considera ca prin cursul de schimb tarile membre pot sa avantajeze firmele proprii si sa distorsioneze competitia intre firmele din diverse tari.
Se vede ca actuala criza mondiala a declansat o lupta monetara, fiecare tara incercand sa stimuleze productia devalorizand moneda pentru a mentine vanzarile pe pietele internationale si facand produsele competitive sub aspectul preturilor.

– Unificarea politicilor fiscale propusa de Germania si Franta este un alt pas spre eliminarea favoritismelor nationale, care face ca guvernele tarilor membre sa ramana cu parghii de protectie sociala, protectie care vor fi obligate sa le ajusteze la nivelul posibilitatilor.
(Eu aveam in vedere transferul la nivel regional a politicilor fiscale, ca o solutie a descentralizarii).

Cronica Romana – Editorial Criza pe înţelesul tuturor (I)
Cronica Romana – Editorial Criza pe înţelesul tuturor (II)

Despre o restructurare a datoriei Greciei, planul „Eureca”: Grecia ar trebui să-şi vândă toate activele publice pentru 125 miliarde euro. Ce plan secret au realizat consultanţi germani influenţi

Conflict între sudişti şi nordişti în Europa?

Experţii au constatat existenţa unor serioase discrepanţe în puterea de cumpărare a cetăţenilor europeni din cele 27 de state ale Uniunii mult înainte să izbucnească recesiunea şi actuala criză a datoriilor. De multe decenii s-a consolidat impresia că europenii bogaţi ar trăi în nordul Europei, iar cei săraci la miazăzi.
..
Istoricul Albrecht Rischl consideră că dihotomia dintre ţările nordice şi cele din sud, care, spre deosebire de cele de la miazănoapte n-ar fi în stare să se gospodărească financiar în mod competent, reprezintă o eroare. În veacul trecut ,Germania a trecut prin două falimente de stat datorate celor două războaie mondiale. Falimentul grecesc e minor în comparaţie cu bancrutele nemţeşti ale secolului XX.

Alţi istorici trimit însă la virtuţile comerciale dezvoltate în nord în epoca oraşelor hanseate spre deosebire de veacurile în care imperiul otoman a alimentat debandada şi corupţia în sud.
..
„Trebuie să luptăm”

De multe decenii ,statele prospere ale Comunităţii transferă sume importante, în valoare de multe miliarde de euro, prin intermediul ajutoarelor structurale ale UE, în ţările mai sărace. Fiindcă una din misiunile de bază ale Uniunii este echilibrarea raporturilor economice în cadrul celor 27. Nimeni n-a atentat până acum la acest principiu al solidarităţii, chiar dacă, de-a lungul timpului, s-au tot produs divergenţe între statele donatoare şi cele beneficiare ale ajutoarelor. Grecia a fost, ani la rând, una din ţările care au primit cele mai multe dintre aceste fonduri de asistenţă structurală. Premierul italian Mario Monti a regretat recent reapariţia prejudecăţilor şi rivalităţilor mutuale, nord-sud, într-un interviu acordat revistei Der Spiegel. Şeful guvernului italian s-a declarat foarte îngrijorat de acest fenomen, cerând combaterea lui.

One Response to Globalizare-U.E.

  1. avramut c. paul says:

    reinfiintarea cooperativelor la sate unde taranul romin sa duca produsele ce le cultiva controale zilnice la firmele mari unde se executa evaziuni fiscale mita doctorilor scosa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: