Decantare

Decantarea ideilor este un blog de analiza si propuneri de masuri politico-sociale si economice, nu este un blog de comentarii de stiri sau de evenimente.
Masurile vizeaza mai multe elemente ale vietii politice, partide, institutii, functionalitate, deci trebuie privite sistemic, pentru ca intre ele exista conexiuni si influente reciproce.

Decantarea ideilor se poate face daca se discuta civilizat, daca nu judecam ideile dupa autorul lor, daca suntem amabili, obiectivi, detasati de subiect, si apelam la argumente, daca nu exista bruiaj, pasiune si subiectivim, daca respectam regulile bunului simt si ale polemicii civilizate.

„Regulile polemicii civilizate” – (Oxford University)

  1. In orice polemica stiintifica, sociala sau politica, discutia trebuie sa se rezume la schimbul de idei care au contingenta cu problema respectiva.
  2. Partile aflate in polemica folosesc drept argument fie teorii stiintifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante in ce priveste problema discutata.
  3. Partile nu au dreptul sa aduca in discutie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nici nu infirma, nici nu confirma validitatea ideilor pe care le sustine.
  4. Partile nu au dreptul sa puna in discutie motivele care determina atitudinea ideatica a adversarului, deoarece acesta abate discutia de la problema in sine.
  5. Etichetarea adversarului prin mentionarea scoli de gindire, clasei sociale, organizatiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte, constituie o încalcare a regulilor polemicii si dezvaluie slabiciunea lipsei de argumente. Intr-o polemica civilizata conteaza numai argumentele invocate de adversar ca individ si nu ca membru al unei scoli sau organizatii. Nu ai dreptate pentru ca esti ginditor materialist, patron sau laburist, ci daca argumentele tale sunt convingatoare sau nu.

E bine de tinut sema de vorbele intelepte
Nu trebuie sa vorbesti decat cui vrea sa te asculte. (Seneca)
Sa fi statornic in parerea ta! Da, numai daca n-o va birui alta mai buna. (Cicero)
Betia de cuvinte se trage din posirca de idei. (T. Musatescu)

PS Pentru cei care sunt la prima postare mesajul apare dupa moderare, pentru ceilalti apare fara moderare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: