Idei fixe si putine

Un cititor al blog-ului a scris pe un alt blog, ca am idei fixe si putine.

Off

Off

E adevarat, sunt consecvent, nu mi le schimb cum bate vantul, aplic maxima lui Cicero –„Sa fi statornic in parerea ta! Da, numai daca n-o va birui alta mai buna.”

Cum singurul argument al celor care mi-au combatut ideile era „nu vezi unde ne-a adus sistemul actual ?”, si cum sistemul actual functioneaza in alte tari fara sa aiba efectele din Romania, am considerat argumentul fara valoare.
Situatia actuala nu-i un argument, care sa demostreze o legatura cauzala intre efecte(coruptie) si sistemul electoral sau constitutional.

Care sunt ideile fixe?
1. Sustin politica abordata ca o competitie cu oferte de masuri si critic abordarea politicii ca pe o lupta pentru putere in care oferta este „liderul providential”, mare luptator si invingator.
2. Suprematia, sub aspectul democratiei, a sistemului parlamentar in raport cu cel prezidential sau semiprezidential.
3. Necesitatea sustinerii unei societati civile, a ONG-urilor, prin care cetatenii, care au opinii sa le poata verifica, si care sa se contrapuna atomizarii societii romanesti.
Contracararea atomizarii programate, atomizare care ar permite formarea unei puteri stabile, centralizate si concentrate in mana unui numar mic de indivizi fara scrupule.
4. Intarirea partidelor politice prin democratizarea vietii lor interne, prin transforamarea lor in incubatoare de solutii/idei, un loc in care cetatenii sa poata participa activ la viata politica. Daca avem partide mature vom avea si solutii la probleme.
5. Reforma institutilor statului, pentru a le face functionale,

    a) ele trebuie guvernate de proceduri nu de oameni. O institutie in care fiecare stie ce are de facut nu este afectata de schimbarea sefilor.
    O institutie trebuie sa fie cum spune H Ibsen „O comunitate e ca o corabie; fiecare trebuie sa fie pregatit sa treaca la carma.”

    b) functionarii trebuie sa fie motivati, activitatea lor monitorizata, evaluata, si promovarea valorilor sa asigure egalitate de sanse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: